MY KTEO

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Κεμανές: Σε σεκιουριτάδες η αξιολόγηση των αιτημάτων για είσοδο στα γραφεία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ !!!


Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο Χατζηδάκη για απαξίωση και διάλυση ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ
Η έναρξη της πανδημίας έγινε ευκαιρία για την περαιτέρω απαξίωση της ΔΕΗ από ΥΠΕΝ-Διοίκηση. Με το λουκέτο των 50 ημερών στην εμπορία και τους ανταγωνιστές όλους ανοιχτούς να χορεύουν
μόνοι τους, η ΔΕΗ  έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια € πολύτιμης ρευστότητας και πελάτες που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν. Οι ατέλειωτες ουρές έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ δυσφημούν, τσαλακώνουν την εικόνα της και οδηγούν αγανακτισμένους πελάτες της στην αγκαλιά των ανταγωνιστών.
  Έχει επιστημονικό ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη της Διοίκησης ( η οποία εξαφανίστηκε από τα γραφεία της επιχείρησης καθ’ όλη την πανδημία !!!) για το σκεπτικό του λουκέτου, όταν ΕΛΤΑ-Τράπεζες-Δήμοι-καταστήματα τηλεπικοινωνιών-Κούριερ-ΔΕΔΔΗΕ-ανταγωνιστές, ήταν ανοιχτά με το ελάχιστο προσωπικό εξυπηρέτησης και τους υγειονομικούς κανόνες.
 Μετά το lockdown η Διοίκηση ανέθεσε σε σεκιουριτάδες (παντελώς άσχετους με το αντικείμενο της ΔΕΗ)  να αξιολογούν τα αιτήματα των πολιτών για την είσοδό τους μέσα στα γραφεία !!! Αποτέλεσμα όχι μόνο οι ατέλειωτοι διαπληκτισμοί στις ουρές αλλά και ο πρόσφατος ξυλοδαρμός πελάτη της ΔΕΗ στο Ηράκλειο από την αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν σωστά τους πολίτες. Οι εργαζόμενοι μέσα στα γραφεία ανήμποροι να παρέμβουν λόγω των παράδοξων οδηγιών με πρόσχημα τον COVID-19 δίνουν την ψευδή εικόνα στους πολίτες των «αδιάφορων» εργαζομένων.
   Με αυτό τον τρόπο η Διοίκηση και ο Υπουργός ενέργειας κ.Χατζηδάκης στέλνουν το μήνυμα στους πολίτες για φυγή από την ΔΕΗ κλείνοντας το μάτι στους ιδιώτες.
    Η πανδημία έφερε ως γνωστόν  παγκόσμια την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των τιμών των ρύπων CO2 που είχαν σαν αποτέλεσμα η τιμή της MWH να κατρακυλήσει από τα 64 € το 2019, στα 30-34€ τους τελευταίους μήνες. Η ΔΕΗ αισχροκερδώντας πουλάει στα 105-120€/MWH. Αποτέλεσμα αυτού είναι πέραν των επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία, η απώλεια των συνεπέστερων και ευρωστότερων πελατών της οι οποίοι κατευθύνονται στους ανταγωνιστές που με την σειρά τους επίσης αισχροκερδούν πουλώντας 75-80€/MWH όταν την προμηθεύονται με 34€.
   Εδώ φαίνεται η μεγάλη σημασία που είχε η ΔΕΗ στην διαμόρφωση των τιμών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μέχρι πριν ένα χρόνο ήταν ο παράγων συγκράτησης των τιμών της αγοράς σε αντίθεση με σήμερα. Αυτή η ΔΕΗ σήμερα με την πολιτική της ωθεί τις τιμές προς τα πάνω. Σημειώνεται ότι σε «ώριμες» αγορές ηλεκτρικής ενέργειας τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών είναι κάτω του 5% καθώς πρόκειται για κλασσική περίπτωση commodity
   Με αυτές και πολλές άλλες σκόπιμες παράδοξες τακτικές το ΥΠΕΝ και η Διοίκηση των GOLDEN BOYS στρέφουν τον κόσμο κατά της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ ώστε το φθινόπωρο (προφανώς μετά τις ενδεχόμενες εκλογές) η κοινή γνώμη να αποδεχτεί εύκολα το σχέδιο Χατζηδάκη για ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και ολοκληρωτικής διάλυσης της ΔΕΗ.

Γιάννης Κεμανές
Μέλος των ΔΣ της ΕΤΕ/ΚΗΕ/ΔΕΗ και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας