MY KTEO

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Συγκέντρωση του KKE στην Κάρυστο με τον Γιώργο Μαρίνο


Συνεχίζεται η πλατιά εξόρμηση από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, με το κάλεσμα «Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους», με καθημερινές συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες
πρωτοβουλίες. Το περασμένο Σάββατο το βράδυ σε συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Καρύστου στην παραλία, μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

Ομιλία του Γιώργου Μαρίνου μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας στην Κάρυστο:

To ΚΚΕ παλεύει για κάθε λαϊκό πρόβλημα και συζητά σε όλη τη χώρα με τους εργαζόμενους για την πανδημία και τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για την καπιταλιστική κρίση και τις βαριές συνέπειες στις εργατικές -λαϊκές οικογένειες, για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας  και τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις.
Αυτό κάνουμε και σήμερα στην Κάρυστο. Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες για τη δράση και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, για την οργάνωση της πάλης την επόμενη περίοδο γιατί σήμερα δεν χωράει εφησυχασμός, κανείς δεν μπορεί “πει δεν βαριέσαι” και να σταυρώσει τα χέρια.
Τα προβλήματα οξύνονται, η κατάσταση είναι πιεστική και ο κάθε ένας, η κάθε μια έχει υποχρέωση να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, να καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική που τον ζημιώνει και να διεκδικήσει το δίκιο του.
Τα είδατε, τα ζείτε. Καμιά εναλλαγή κυβέρνησης που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας δεν έδωσε, δεν δίνει λύση προς όφελος του λαού. Η αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έντονη αγανάκτηση και τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα βάζουν και πάλι τη σφραγίδα τους τον ένα χρόνο της διακυβέρνησης της ΝΔ.
Φαύλος κύκλος, διαφθορά και σαπίλα, διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα, αυτά σημαδεύουν το αστικό πολιτικό σύστημα και όλες τις κυβερνήσεις. 
Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,
Το ΚΚΕ αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού με μεγάλη ευθύνη, απευθύνθηκε στο λαό και του είπε “μένουμε δυνατοί αλλά δε μένουμε σιωπηλοί” διεκδικούμε την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στο πλευρό των γιατρών και των νοσηλευτών, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας.
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ήταν ανοχύρωτο, με σοβαρά  προβλήματα υποχρηματοδότησης, μεγάλες ελείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε μέσα προστασίας και εξοπλισμό. Μπροστά σ’ αυτή την οδυνηρή κατάσταση και για να προφθάσει την κατάρρευση του συστήματος Υγείας η κυβέρνηση της ΝΔ κατέφυγε στην απόφαση για τον εγκλεισμό στα σπίτια και έριξε την ευθύνη στο λαό, χωρίς να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.
Για να μπορέσουν να αντέξουν τα νοσοκομεία ανεστάλει η λειτουργία τμημάτων και κλινικών πήγαν πίσω οι διαγνωστικές εξετάσεις και η παρακολούθηση καρκινοπαθών, ασθενών που υποφέρουν από καρδιολογικά προβλήματα, αναβλήθηκαν εγχειρήσεις και δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος με θύμα την υγεία χιλιάδων ασθενών.
Το ΚΚΕ διεκδίκησε την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και απαίτησε την επίταξη του ιδιωτικού τομέα των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων για να ενταχθούν σε ένα ενιαίο κρατικό επιτελικό σχέδιο, αλλά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε αυτά τα mέτρα, όχι μόνο δεν εμπόδισε την κερδοσκοπία των ιδιωτικών μονάδων υγείας αλλά τις χρηματοδότησε.
Το κράτος πλήρωνε πριν την πανδημία 800 ευρώ για κάθε κρεβάτι στις ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το αύξησε στα 1.600 ευρώ. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν μπορεί να συνυπάρχουν αρμονικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, αλλά ότι ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.   
Η κυβέρνηση καυχιέται ότι προσλήφθηκαν 3.073 συμβασιούχοι -επικουρικό προσωπικό εκ των οποίων 381 γιατροί και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγιεινομικό προσωπικό, αλλά αυτό είναι σταγόνα στον Ωκεανό. Γιατί οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων πριν την πανδημία ανέρχονταν σε 30.000 κι αυτό με τους σημερινούς και ξεπερασμένους οργανισμούς των μονάδων υγείας. Τα κενά δηλαδή παραμένουν σε συνθήκες που οι ανάγκες έχουν υπερβεί κατά πολύ την προηγούμενη περίοδο.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα κρεβάτια  των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)  αυξήθηκαν από 557 πριν την επιδημία σε 775. Στόχος τους, λένε, είναι «να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ». Εδώ κάνουν λαθροχειρία. Γιατί αυτός  ο μέσος όρος της ΕΕ είναι κάτω από το 50% των κρεβατιών ΜΕΘ που θα έπρεπε να έχει η χώρα μας με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κι αυτός ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, ανάγκασε γιατρούς στην Ευρώπη  να διαλέξουν ποιος θα πάει ή όχι στην εντατική , ποιος  θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.       

Κλιμάκια του ΚΚΕ επισκέφτηκαν αυτή την περίοδο Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Στερεάς και της Εύβοιας και διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση είναι  πολύ επικίνδυνη.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Χαλκίδας, που θα έπρεπε να στηρίζει όλες τις υγειονομικές μονάδες τις Εύβοιας, τα κενά πριν την πανδημία ανέρχονταν σε 149 νοσηλευτές, 67 γιατρούς και 78 διοικητικό προσωπικό. Το Νοσοκομείο αναγκάστηκε πρόσφατα να αναστείλει προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω των κενών σε αναισθησιολόγους, ενώ οι προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτών δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.
Μιλάμε για αθλιότητα. Η κυβέρνηση ετοιμάζει φιέστα για να εγκαινιάσει το νέο Νοσοκομείο που θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από χρόνια και καλά στελεχωμένο. Η αλήθεια είναι ότι θα κόψουν κορδέλες σε ένα νοσοκομείο που θα πάσχει από μεγάλες ελλείψεις, ενώ θα μείνουν ακόμα και κλινικές κλειστές. 
Το Νοσοκομείο της Καρύστου αντιμετωπίζεται ως Κέντρο Υγείας ενώ εκπληρώνει ιδιαίτερο ρόλο σε μια πολύ δύσκολη περιοχή και συνεπώς χρειάζεται διαρκή στήριξη.

Στο Νοσοκομείο Καρύστου, μετά την πανδημία, καλύπτεται μόνο το 65% των γιατρών, το 70% των νοσηλευτών, το 80% παραϊατρικού προσωπικού και το 50% του διοικητικού. Σημαντικό μέρος του προσωπικού είναι συμβασιούχοι, όπου και οι ίδιοι βρίσκονται σε ανασφάλεια για το μέλλον τους, αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας μειώνεται καθώς είναι δύσκολο να αποκτηθεί εμπειρία. Έτσι οι έμπειροι γιατροί και νοσηλευτές συνταξιοδοτούνται χωρίς να μεταφέρεται η πείρα στους νεότερους.

Το ΚΚΕ επιμένει να καλυφθούν οι ανάγκες στο 100% και σας ενημερώνουμε ότι το κόμμα μας εντείνει την παρέμβαση του για να δημιουργηθεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο, όπως κάναμε και στην Κύμη,  γιατί την έχει ανάγκη η Κάρυστος και η Νότια Εύβοια. 

Στη διάρκεια της πανδημίας καταρρίφθηκαν πολλοί μύθοι. Στις ΗΠΑ μαζί με την κατάρρευση του συστήματος υγείας και τους 130.000 νεκρούς κατέρρευσε το λεγόμενο “Αμερικάνικο όνειρο” και αναδείχθηκε στα μάτια του αμερικανικου λαού, στα μάτια των λαών η φτώχεια , ο ρατσισμός , η καπιταλιστική βαρβαρότητα. 
Τα ίδια χάλια σε όλη την Ευρώπη και αποδείχθηκε ότι τα Δημόσια Συστήματα Υγείας ήταν τα θύματα της πολιτικής της χρόνιας υπό-χρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης, των δεκάδων περικοπών που επέβαλε η στρατηγική της ΕΕ με τη συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών μελών.
Η υγεία του λαού σε κάθε καπιταλιστική χώρα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.
Μένουμε δυνατοί και διεκδικούμε. Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, καλά στελεχωμένα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με σύγχρονο εξοπλισμό, με βάρος στην πρόληψη και ο αγώνας αυτός αφορά το λαό της περιοχής, τους νέους και τις νέες. 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Όλες οι κυβερνήσεις προκειμένου να επιβάλλουν στους εργαζόμενους την αντιλαϊκή πολιτική και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων χρησιμοποιούν την καταστολή, χτυπάνε τους αγώνες. Αυτό έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Καταστολή, περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος και η σημερινή κυβέρνηση έκανε ακόμα ένα μεγάλο αντεργατικό βήμα, πέρασε στη βουλή νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.
Προσπαθεί να φορτώσει  όλα τα προβλήματα που χτυπούν τους εργάτες και τις εργάτριες, την αγροτιά και τους επαγγελματίες,  στις διαδηλώσεις για να ξεπλύνει τις αμαρτίες της, αλλά είναι γελασμένη γιατί ο λαός έχει τη δύναμη να δώσει αποφασιστική απάντηση και να ακυρώσει στην πράξη το τερατούργημα που πέρασε στη βουλή.
Με αυτό το νόμο που ψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση αγώνες για κάθε λαϊκό πρόβλημα μπορούν να απαγορευτούν και αυτό αφορά τον καθένα. Αγώνες όπως αυτοί που δώσατε για να μην κλείσει το Νοσοκομείο, για να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος, για να μπει τέλος στην άναρχη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, για να μην κλείσει το ταχυδρομείο στο Μαρμάρι , που και πάλι απειλείται, θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπίσει εμπόδια με το πρόσχημα ότι παρεμπόδισαν συγκοινωνίες ή δημόσιες υπηρεσίες.
Τι κάνουν ;
Παίρνουν τα μέτρα τους μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση που δείχνει τα δόντια της και η αιτία της κρίσης δεν είναι η πανδημία αλλά οι αξεπέραστες αντιθέσεις, η σαπίλα  αυτού του συστήματος που ζούμε, του Καπιταλισμού.
Η πραγματικότητα είναι ότι η επιβράδυνση στις οικονομίες προϋπήρχε. Τεράστια κεφάλαια συγκεντρώθηκαν, συσσωρεύτηκαν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων αλλά δεν μπορούν να επενδυθούν με ικανοποιητικό κέρδος για τους επιχειρηματίες.
Έτσι γίνεται σ’ αυτό το σύστημα, αυτό ζήσαμε και στην προηγούμενη κρίση. Η ανάπτυξη που προβάλλουν οδηγεί σε κρίση και ένταση της επίθεσης κατά των εργαζομένων, οδηγεί σε σκληρά μέτρα κατά του δικαιώματος στην πλήρη-σταθερή εργασία, απολύσεις και υψηλή ανεργία, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, μερική και προσωρινή απασχόληση, καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, περικοπές στα κονδύλια για κοινωνικές υπηρεσίες. 
Διαφημίζουν αυτές τις μέρες το λεγόμενο “Ταμείο Ανάπτυξης” και τα πακέτα των  δισεκατομμυρίων που συζητιούνται στην ΕΕ μέσα από σοβαρές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς.
Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά συγκεντρώνονται από την φορολογία και την εκμετάλλευση του λαού μας και των άλλων λαών και δεν θα πάνε για τη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων, για τη στήριξη των ανέργων, δεν θα πάνε για τις ανάγκες των μικρών επαγγελματιών και των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, ούτε στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία.
Θα πάνε στις τσέπες των οικονομικών ομίλων για την κερδοφορία τους. Θα πάνε στους μεγαλοξενοδόχους, και στους εφοπλιστές, στα μονοπώλια της ψηφιακής τεχνολογίας και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, στους επιχειρηματίες που φυτεύουν ανεμογεννήτριες παντού, θα πάνε στα μεγάλα συμφέροντα.
Το ζούμε στην Κάρυστο, στο Μαρμάρι, σε πολλές περιοχές της Εύβοιας με τα αιολικά πάρκα, με την άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Κερδίζουν οι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι και τις συνέπειες πληρώνει ο λαός με την υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με τη ζημιά στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία.
Προχθές με παρέμβαση του ΚΚΕ στη βουλή καταγγέλθηκε η πτώση ανεμογεννήτριας στο Μαρμάρι που είναι πολύ επικίνδυνο γεγονός και θέσαμε το πλαίσιο το αιτημάτων του λαού της περιοχής για μέτρα ασφαλείας, αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κανένα νέο αιολικό πάρκο στα όρια του Δήμου, μείωση της τιμής του ρεύματος και κατάργηση του λεγόμενου πράσινου τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Η θέση του ΚΚΕ ότι “πληρώσαμε και πληρώνουμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους ”  είναι θέση αιχμής για την ανάπτυξη της εργατικής -λαϊκής πάλης.
Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν πολλά στην προηγούμενη κρίση.  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε και ενίσχυσε τους αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους  κι αυτό συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Η κυβέρνηση πέρασε στη βουλή Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνουν τα πάντα στο μεγαλοεργοδοσία και μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, μαζί με τα άλλα κόμματα λένε:  “Τι να κάνουμε; πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία”, δηλαδή τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτούς στηρίζουν με δισεκατομμύρια ευρώ και ο λαός υποφέρει.
Μιλάνε για το λεγόμενο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» που παρουσιάζεται ως σωτήρας και πρέπει να γνωρίζουμε τι γίνεται.
Οι εργοδότες μπορούν να απολύουν, να  μειώνουν τις ώρες εργασίας των εργαζομένων, να εφαρμόζουν εκ περιτροπής απασχόληση και οι εργαζόμενοι να φυτοζωούν, με χαμηλού ύψους επιδόματα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις με την επέκταση των ατομικών συμβάσεων και μισθούς γύρω στα 500 ευρώ κι αυτά τα σκληρά μέτρα δεν είναι προσωρινά.
Επιδιώκουν να τα κάνουν μόνιμα. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ  και των άλλων κομμάτων.
Πως θα ζήσουν οι λαϊκές οικογένειες, πως θα δημιουργήσουν οι νέοι και οι νέες οικογένεια;  αυτά πρέπει να μας απασχολήσουν, να τα συζητήσουμε, να οργανωθούμε καλύτερα, να διεκδικήσουμε με βάση τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του 21ου αιώνα.
Οι μεγαλοξενοδόχοι κέρδισαν τα πέντε τελευταία χρόνια περισσότερα από 120 δις ευρώ, τρελά κέρδη και τώρα στις συνθήκες της πανδημίας εισπράττουν και πάλι επιχορηγήσεις, πολλά λεφτά. Από τα δισεκατομμύρια της ΕΕ μπορεί να πετάξουν μερικά ψίχουλα στους μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού αλλά αυτοί δεν θα δούν ουσιαστική στήριξη. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό -επισιτισμό δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά, με 600 και 700 ευρώ  και τώρα χιλιάδες βασανίζονται από την ανεργία, τους καλούν να δουλέψουν σε άθλιες συνθήκες, πολλές φορές με λειψά μέτρα προστασία από τον κορονοϊό, για πενταροδεκάρες και δικαίως παλεύουν για τα δικαιώματα τους.
Οι εφοπλιστές καζάντισαν, έχουν το μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και οι ναυτεργάτες υποφέρουν από την ανεργία, τα πλοία της Ακτοπλοίας κινούνται με τις χειμερινές συνθέσεις, η εντατικοποίηση της εργασίας ξεπερνά κάθε όριο.
Μπήκαμε σε περίοδο που ξεκινάει το μαρτύριο της φορολογίας, ποιος  θα μπορέσει να πληρώσει τα φοροληστρικά μέτρα, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ; Οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι συνταξιούχοι πληρώνουν το 95% της φορολογίας και το μεγάλο κεφάλαιο πληρώνει το 5%. 
Κάθε οικογένεια πονάει για τα παιδιά της, οι νέοι και οι νέες έχουν ελπίδες, θέλουν να μορφωθούν, να προκόψουν. Πως; η αντιλαϊκή πολιτική και αυτό το βάρβαρο σύστημα τους κόβει τα φτερά.
Αντί για ολοκληρωμένη μόρφωση κυριαρχούν τα προγράμματα της ημιμάθειας αντί για γνώσεις δίνονται δεξιότητες και πληροφορίες, τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε εξεταστικά κέντρα  και όταν καταφέρει να σπουδάσει ένας νέος άνθρωπος αρχίζει η περιπέτεια της ανεργίας  και της μερικής απασχόλησης . Αυτό είναι το σύστημα τους.
Πόσες φορές έχουμε μιλήσει για τις αναγκαίες υποδομές στην Κάρυστο, στη Νότια Εύβοια, υποδομές για την αντιπλημμυρική προστασία, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών για τη στήριξη της πυροσβεστικής, για τη μονιμοποίηση των 5ετών και των εποχικών πυροσβεστών, για την ανανέωση των οχημάτων που στην Εύβοια είναι 40 και 50 χρόνων ;
Όλες οι κυβερνήσεις σφυρίζουν αδιάφορα και η περιφέρεια, οι δήμοι  υποτάσσονται , αλλά θα συνεχίσουμε δεν έχουμε άλλο δρόμο. Χάνονται ζωές και περιουσίες που ποτέ δεν αποζημιώνονται.
Έχουμε μιλήσει επανειλημμένα για το «γεφύρι τις Άρτας» της περιοχής, το δρόμο Πορτολάφια – Νέα Στύρα – Πολυπόταμος που ενώ θα ανακουφίσει τα Στύρα, τα Νέα Στύρα και τα Κάψαλα, θα κάνει πολύ πιο ασφαλή και εύκολη τη μετάβαση στην Κάρυστο παραμένει ατελείωτο εδώ και μια δεκαετία με ευθύνη των Περιφεριακών αρχών, που όμως ξέρουν να κάνουν παραχωρήσεις για να περνούν τα τεράστια κομμάτια των ανεμογεννητριών.
Πόσο δίκιο έχει το ΚΚΕ που προειδοποίησε έγκαιρα το λαό και τον κάλεσε να πάρει τα μέτρα του, πόσο δίκιο έχει το ΚΚΕ που καλεί σε οργάνωση και αγώνα, που προσπαθεί να δυναμώσει η απαιτητικότητα των εργαζομένων και η διεκδίκηση για πλήρη και σταθερή εργασία, με εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, επιδότηση όλων των ανέργων, μείωση της φορολογίας και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, στήριξη των επαγγελματιών και των βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, κατάργηση του νόμου για τους πλειστηριασμούς.   
Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,
Καθημερινά ο λαός μας είναι μάρτυρας πολεμικών δελτίων. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ κήρυξαν τον πόλεμο στη Συρία και τη Λιβύη και ο πόλεμος συνεχίζεται, γεννάει φτώχεια και δυστυχία, πρόσφυγες που προσπαθούν να βρούνε στον ήλιο μοίρα.
Στο κορμί της Λιβύης και της Συρίας εκδηλώνεται ισχυρός ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Στην περιοχή μας έχει συγκεντρωθεί μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Αμερικάνικες, Γαλλικές, Βρετανικές δυνάμεις , ΝΑΤΟικές μονάδες σε ένα διαρκή ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα για το ποιος θα ελέγχει το φυσικό αέριο και τους αγωγούς, στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες αρτηρίες.
Σ’ αυτό το επικίνδυνο τοπίο εκδηλώνεται ο ανταγωνισμός της τουρκικής και της ελληνικής πλουτοκρατίας για τα δικά τους συμφέροντα που υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις.
Μέσα σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα. Αμφισβητεί τα σύνορα στον Έβρο και στα νησιά, προχώρησε σε μια απαράδεκτη συμφωνία με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, διαγράφοντας την Κρήτη, τη Ρόδο και άλλα νησιά.
Μέρος αυτής της επιθετικότητας, με τις πλάτες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει μεγάλη σημασία η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας που κατήγγειλε την απόφαση Ερντογάν.
Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ να καλλιεργήσει εφησυχασμό είναι πολύ επικίνδυνη. Ακολουθεί τον ίδιο δρόμο που βάδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εφησυχασμός με το αιτιολογικό ότι η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους, ότι έχει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ή συνεργάζεται με το Ισραήλ που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό.
Αλλά όλα αυτά έχουν γίνει κουρέλια. Η τουρκική επιθετικότητα τροφοδοτείται από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ που επιδιώκουν να κρατήσουν την Τουρκία στο Δυτικό στρατόπεδο, να την αποσπάσουν από την αγκαλιά της Ρωσίας.
Η ΕΕ διατηρεί ισχυρές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, η Γερμανία και η Γαλλία της πουλάνε στρατιωτικό εξοπλισμό. Έτσι είναι οι λυκοσυμμαχίες, κυριαρχούν τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων και οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα.
Η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ με την Ιταλική κυβέρνηση για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο Πέλαγος δεν είναι ιστορική όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης, υπηρετεί τα σχέδια της ελληνικής πλουτοκρατίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ,  σημαδεύεται από συμβιβασμούς που υποβαθμίζουν το ρόλο των ελληνικών νησιών και τα δικαιώματα των ελλήνων ψαράδων.
Με απαράδεκτες υποχωρήσεις επιχειρείται να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Μεγάλο παζάρι κι αυτό γίνεται και με τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις.
Το τελευταίο διάστημα κι ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ακόμα και θερμού επεισοδίου , το παζάρι έχει φουντώσει και σ’ αυτό κρίνονται εδαφικά, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Το κόλπο που έχει στηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ονομάζεται “συνεκμετάλλευση” του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου για να προχωρήσουν οι ενεργειακοί όμιλοι χωρίς εμπόδια στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου.
Αλλά ένας τέτοιος συμβιβασμός χωρίς αρχές θα περιπλέξει πάρα πέρα την κατάσταση, θα οξύνει ανταγωνισμούς και θα φέρει πιο κοντά ακόμα και στρατιωτική εμπλοκή.
Ο ρόλος των αμερικανών , του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι πολύ βρώμικος , δε διασφαλίζει ούτε την ειρήνη, ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αλλά η κατοχή του 37% του νησιού παραμένει για 46 χρόνια.
Στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για μεγάλο χρονικό διάστημα κάνουν έρευνες και γεωτρήσεις τουρκικά ερευνητικά και γεωτρήπανα και η ΕΕ ψελλίζει κάποιες ανούσιες διαμαρτυρίες
Το ΚΚΕ απορρίπτει τόσο τους απαράδεκτους συμβιβασμούς όσο και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και θέτει ως βασικό ζήτημα την τήρηση των συνόρων, των συνθηκών που τα καθορίζουν και την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Πρωτοστατεί στην πάλη για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το κλείσιμο των Αμερικανο-ΝΑΤΟικών βάσεων, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τη μη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές έξω απο τα σύνορα.
Οι λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά όταν με τον αγώνα τους αλλάξουν σελίδα.
Σήμερα μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαικές ανάγκες. Η χώρα μας έχει μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, που μπορούν να απελευθερωθούν προς όφελος των εργαζομένων.
Φτάνει πια!  Ζείτε τη ΝΔ, ζήσατε το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται κοιτάξτε μπροστά. Αυτό  λέμε κι εδώ στην Κάρυστο.
Υπάρχει λύση, ο δρόμος μπορεί να ανοίξει όταν οι πολλοί, η εργατική τάξη με τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, με τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες –εμπόρους- βιοτέχνες, κτίσουν μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία που θα παλεύει για τις ανάγκες του λαού και θα διεκδικήσει την εξουσία και την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου.
Με το ΚΚΕ μπροστά,  ώστε ο ορυκτός πλούτος, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η γη να γίνουν κοινωνική, λαϊκή περιουσία που θα  αναπτυχθεί με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι  τα  κέρδη των λίγων.
Κοιτάξτε τι γίνεται. Η ΛΑΡΚΟ ένα μεγαθήριο του ορυκτού πλούτου που παράγει σιδηρονικέλιο με δικές της πρώτες ύλες απαξιώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και ετοιμάζονται να την στείλουν αδιάβαστη, να την πουλήσουν ή να την κλείσουν και να πετάξουν στο δρόμο 1.200 και πάνω οικογένειες.
Δίνουμε τη μάχη για να ματαιωθεί αυτός ο διαλυτικός αντιλαϊκός σχεδιασμός αλλά να σκεφτούμε τι γερό εργαλείο μπορεί να είναι η ΛΑΡΚΟ; πως μπορεί να γίνει η βάση αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου.
Συζητάμε για τις ανεμογεννήτριες, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις πλασάρουν τα περί πράσινης οικονομίας, από την ενέργεια κερδίζουν λίγοι οικονομικοί όμιλοι και ο λαός χρυσοπληρώνει το ρεύμα. Μιλούν για εξοικονόμηση ενέργειας και χρησιμοποιούν το φυσικό αέρια για παραγωγή ηλεκτρισμού που είναι τεράστια σπατάλη για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που το εισάγουν και έχουν τα εργοστάσια. Γιατί να μείνουν τα πράγματα όπως είναι γιατί να μην αξιοποιηθούν όλες οι ενεργειακές πηγές της χώρας σχεδιασμένα,  προς όφελος του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον ;
Η πρόταση του ΚΚΕ υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας. Ο σημαντικός πλούτος της χώρας μας να φύγει από τα χέρια των μονοπωλίων και να περάσει στα χέρια των ανθρώπων του μόχθου, να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία. Η εργατική λαϊκή κυβέρνηση, στην οποία θα πρωτοστατεί το ΚΚΕ, θα μπορεί τότε να θέσει όλες αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις σε κίνηση με σκοπό όχι το κέρδος αλλά την ικανοποίηση των λαικών αναγκών.
Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης θα σταματήσει τις καπιταλιστικές κρίσεις και θα κάνει το λαό αφέντη στον τόπο του, αυτός ο δρόμος θα δώσει τέλος στην ανεργία και θα εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά για όλους, θα εγγυηθεί για δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, για πραγματική μόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών, για υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας, για προστασία και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, για την ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Αυτός θα επιτρέψει τη δημιουργία αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλες χώρες και λαούς, μακριά από επεμβάσεις και πολέμους.
Οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη στα χέρια τους και η κατάσταση θα αλλάξει όταν πιστέψουν  σ’ αυτή, όταν σε κάθε περιοχή δημιουργηθούν εστίες αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική και αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες οργάνωσης και πάλης που θα πολλαπλασιαστεί με ισχυρό, πολύ ισχυρό ΚΚΕ.