MY KTEO

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Οι μάσκες εμπόδιο για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου


Ασφυκτική η πίεση του χρόνου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός μίας εβδομάδας. Μέχρι σήμερα οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μπορεί ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει το άνοιγμα των σχολείων να είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, με τις απόψεις μάλιστα ακόμα και μεταξύ των ειδικών να διίστανται και να κινούνται ανάμεσα στην 7η και τη 14η Σεπτεμβρίου, ωστόσο μία ακόμα σημαντική παράμετρος στην τελική απόφαση της κυβέρνησης είναι οι μάσκες. Συγκεκριμένα, πότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προκειμένου οι μάσκες για μαθητές και καθηγητές να έχουν παραδοθεί στα σχολεία, για να μπορούν αυτά να ξεκινήσουν να λειτουργούν.

Δεδομένου ότι χωρίς μάσκες, σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν, το πρακτικό ζήτημα που τίθεται είναι πόσο εφικτό είναι σε μία εβδομάδα από σήμερα, στις 7 του μήνα, όλα να είναι έτοιμα. Η απάντηση είναι πάρα πολύ δύσκολα, αφού, αν βάλει κάτω κάποιος τις ημερομηνίες, θα διαπιστώσει ότι μόνο με τέλειο συντονισμό και υπερπροσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές αυτό ίσως -και όχι σίγουρα- θα μπορούσε να συμβεί.

Και αυτό διότι οι μέρες μετρούν αντίστροφα. Μέχρι σήμερα, Δευτέρα, θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, που θα αξιολογηθούν από τρεις επιτροπές δημοσίων υπαλλήλων τις οποίες έχει ορίσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος: την επιτροπή αξιολόγησης, την επιτροπή ενστάσεων και την επιτροπή παραλαβής. Αύριο (το πιθανότερο) η Ένωση, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της, θα κληθεί να επικυρώσει τις εισηγήσεις των επιτροπών, ανακηρύσσοντας τους αναδόχους και στη συνέχεια θα υπογραφούν οι συμβάσεις με αυτούς, προκειμένου να σταλούν την επομένη στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση.

Από την ΚΕΔΕ θεωρούν ότι η έγκριση αυτή θα γίνει αμέσως και χωρίς καθυστερήσεις, με τον χρόνο πάντως να τρέχει επικίνδυνα. Και εντός της Ένωσης, εξάλλου, η εκτίμηση που φέρεται να διατυπώθηκε από κάποιους στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. την περασμένη εβδομάδα ήταν ότι στην καλύτερη περίπτωση, οι μάσκες δεν θα μπορούν να έχουν παραδοθεί στα σχολεία πριν από τις 8-10 Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη του ιού
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελική συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών λοιμωξιολόγων, όπου θα συζητηθούν όλα τα τελευταία δεδομένα όσον αφορά την εξέλιξη του ιού, ώστε να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι σχετικές εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο και θα αποφασίσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πάντως, ύστερα και από την τελευταία σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο για το θέμα, ανέφερε ότι «η αρχική ημερομηνία ήταν 7 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να έχουμε παράταση κατά μία εβδομάδα. Θα αποφασισθεί την Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, αν θα έχουμε αυτή την παράταση. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ που βρίσκονται σήμερα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παράταση», τόνισε.

Τρία μέλη της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων, ωστόσο, τάχθηκαν χθες υπέρ της έναρξης των μαθημάτων στις 7 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Σύψας ανέφερε ότι η δική του προσωπική άποψη και η εισήγησή του στην επιτροπή, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι να ανοίξουν τα σχολεία σε μία εβδομάδα. Κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι όλα έτοιμα, με μάσκες και υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Αμφότεροι συμφώνησαν ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία εάν τελικά θα επιλεγεί η μία ή η άλλη ημερομηνία, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο τον χειμώνα να χρειαστεί τα σχολεία να κλείσουν ξανά.

Την εκτίμηση ότι αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχιστεί, τότε μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, διατύπωσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

euro2day.gr