MY KTEO

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Οι δικηγόροι θέλουν άμεσο άνοιγμα των Δικαστηρίων (με τα ισχύοντα μέτρα του ΕΟΔΥ) – Που διαφοροποιούνται από τους δικαστές


Άμεσο άνοιγμα των δικαστηρίων , «χωρίς ναι μεν αλλά», θέλουν – και το λένε σε όλους τους τόνους- οι δικηγόροι της χώρας . Με ξεκάθαρο τρόπο η Συντονιστική Επιτροπή δια του προέδρου της Δημ.
Βερβεσού, αναφέρει πως οι δικηγόροι θέλουν «ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, πάντα σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας και τα μέτρα ασφαλείας που έχει υποδείξει ο ΕΟΔΥ».
Η διαφοροποίηση

Η διαφορά είναι πως οι δικηγόροι, σε αντίθεση με τους δικστές, δεν ζητούν επιπλεον μέτρα, θεωρώντας πως είναι επαρκή όσα είχε προβλέψει ο ΕΟΔΥ μετά από αιτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης από τις 17 Ιουλίου. Από τότε λοιπόν ισχύουν για τα δικαστήρια μέτρα που ελήφθησαν για άλλους χώρους πρόσφατα. Αυτά είναι:

1) υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους δικαστές, εισαγγελείς, γραμματείς, συνηγόρους, διαδίκους και λοιπούς παρισταμένους εντός των δικαστικών αιθουσών (ακροατηρίων),

2) διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους,

3) τήρηση ενάμισι (1,5) μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων,

4) καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών στα είκοσι έως εικοσιπέντε (20-25) άτομα, με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες

Οι δικαστές

Οι δικηγόροι δηλαδή είναι έτοιμοι για ολοκληρωτική επάνοδο στα δικαστήρια με την τηρηση των υπαρχόντων μέτρων. Αντίθετα , σχεδον το σύνολο των δικαστικών ενώσεων θέτουν με ανακοινωσεις του ζητήματα επιπλέον μέτρων .

Συγκεκριμένα μιλούν (μεταξύ άλλων) για :

-τοποθέτηση plexi-glas και στις έδρες, στα έδρανα των δικηγόρων και στα εδώλια και τους εντός των αιθουσών χώρους παραμονής των κατηγορουμένων,

-θερμομέτρηση και καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας όσων εισέρχονται σε οποιοδήποτε από τα δικαστικά καταστήματα της χώρας.

– (με έξοδα της υπηρεσίας) τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε όλους τους δικαστές και στους υπαλλήλους της κάθε δικαστικής υπηρεσίας, που επιστρέφουν από δικαστικές διακοπές ή τις άδειές τους, και στα αστυνομικά όργανα που απασχολούνται επί καθημερινής βάσεως στις οικείες δικαστικές υπηρεσίες.