MY KTEO

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: Η καθοριστική ημερομηνία, ο «απειλητικός χειμώνας» και η επιστροφή στα θρανία

Συνεχίζει να προβληματίζει η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την επόμενη εβδομάδα να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη και τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναστροφή της επιδημιολογικής εικόνας θα βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν δύσκολο χειμώνα.

Παρότι η επιστημονική κοινότητα φαίνεται ικανοποιημένη με τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς στιγμήν και αναμένει να δει τα αποτελέσματα που θα έχουν στα στατιστικά στοιχεία, η κυβέρνηση παραμένει σε ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων με βάση το «μοντέλο του Πόρου».
Πλέον τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν παγιωθεί σε τριψήφιους αριθμούς: μόνο χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 264 νέες μολύνσεις ενώ μόλις οι 29 εξ αυτών εντοπίστηκαν στις πύλες ελέγχου της χώρας.
Επιδημιολόγοι αναφέρουν πως η 31η Αυγούστου αποτελεί «βαρόμετρο» για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, «ποντάροντας» ότι τα μέτρα που ελήφθησαν τις περασμένες εβδομάδας θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τις τελευταίες ημέρες, ο δείκτης μετάδοσης της νόσου –γνωστός ως δείκτης R- βρίσκεται λίγο πάνω από το 1, όπως είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» o καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «απειλητικό» τον χειμώνα λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας αλλά και επειδή ανοίγουν τα σχολεία, που θα επιβαρύνουν τον δείκτη R.
Την ίδια ώρα, ο κ. Σύψας τόνισε πως επιβαρυντικό ρόλο θα παίξει και ο υπερπληθυσμός στα αστικά κέντρα, η χρήση ΜΜΜ αλλά και η εποχική γρίπη.
Παρότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι τα σχολεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τους μαθητές στις 7 Σεπτεμβρίου, τις τελευταίες ώρες διακινείται μια σεναριολογία για καθυστέρηση του πρώτου κουδουνιού κατά μια εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία για γονείς και εκπαιδευτικούς τελειώνει αύριο όταν και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.