MY KTEO

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Η εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος


Το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιουλίου 2020, στα πλαίσια των λατρευτικών εκδηλώσεων, που λαμβάνουν χώρα στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής και πολιούχου της Χαλκίδος, ετελέσθη αρχιερατική ιερά αγρυπνία για την εορτή της Προόδου του

Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.









Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα, χοροστάτησε στις ιερές ακολουθίες και εν συνεχεία τέλεσε την Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τους παραπάνω Κληρικούς και τους Ιερείς της Ενορίας Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη και Οικον. Ιωάννη Φαφούτη.

Στο ασματικό «Άγιος ο Θεός» της Δοξολογίας του Όρθρου έλαβε χώρα, κατά την τάξη, η τελετή της εξόδου του Τιμίου Σταυρού και της προσκυνήσεώς του από τους πιστούς, ενώ ο Σεβασμιώτατος διένειμε κλωνάρια βασιλικού στους πιστούς.

Την ιερά υμνωδία διηκόνησαν αριστοτεχνικά μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη και  Διευθυντή της Σχολή Παραδοσιακή Μουσική «Γέφυρες» κ. Ελευθέριο Πνευματικό.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επικαλέσθηκε τη χάρη του Τιμίου Σταυρού προς βοήθεια και στήριγμα για όλον τον κόσμο. Ιδιαιτέρως δε κατ’ αυτήν την κρίσιμη και δύσκολη εποχή. Θύμισε, μάλιστα, στους ευσεβείς χριστιανούς την συνήθεια, κατά την εποχή του Βυζάντιο, να κάνουν λιτανεία του Τιμίου Σταυρού προς παύση των πανδημιών της εποχής και ίαση των ασθενών. Αυτό προέτρεψε να κάνουμε όλοι, δηλαδή να επικαλούμαστε τη χάρη και τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού.

Ολόκληρη η ιερά Αγρυπνία αναμεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 fm).

Φωτογραφίες: Νικόλαος Καλαφάτης.