MY KTEO

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Χαλκίδας: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο


Σε ένα δεκαήμερο περίπου ανοίγουν τα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό των σχολικών μονάδων, οι καθαρίστριες πρέπει να είναι στη θέση τους. Με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με χρήση μάσκας από όλους. Τα προβλήματα πολλά και σοβαρά που για να λυθούν χρειάζεται όλοι οι
φορείς που εμπλέκονται στην Παιδεία να καταβάλλουν μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες. Το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών, οι Δήμοι, η Περιφέρεια χρειάζεται να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν τα σχολεία με όλους τους εκπαιδευτικούς, το βοηθητικό προσωπικό, τις καθαρίστριες.
Σε σχολεία που αντί να έχουν μειωμένο αριθμό μαθητών και απαιτούμενες αποστάσεις στις τάξεις, όπως ορίζουν οι κανονισμοί των ειδικών για την μη μετάδοση του κορωνοϊού, θα έχουν 25 μαθητές σε αίθουσες κλουβιά, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε σχολεία που οι καθαρίστριες δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη από τους Δήμους για να αρχίσουν το έργο τους, που ασφαλώς θα είναι πιο σύνθετο και θα χρειάζεται την φυσική τους παρουσία και τη συνδρομή τους σε όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, αλλά και μετά το τέλος των μαθημάτων.
Με μαθητές που θα μετακινούνται προς τους σχολικούς χώρους με λεωφορεία και ταξί που ακόμη δεν έχει οριστεί ο τρόπος και τα πρωτόκολλα. Οι ειδικοί λένε πως: «Μέχρι να ανακαλυφθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και να γίνει ευρέως διαθέσιμο, να ελαχιστοποιήσουμε τις κοινωνικές μας επαφές, να τηρούμε αποστάσεις, να εφαρμόσουμε μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους και, ναι, να φοράμε μάσκες». Οι μάσκες αναφέρονται στο τέλος μιας μεγάλης φράσης στην οποία γίνεται αναφορά μέτρων για τα οποία εδώ και τρεις μήνες, που έληξε η καραντίνα, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Αντιθέτως, επέτρεψε τις κοινωνικές επαφές, επέτρεψε τον συνωστισμό στα καράβια και στα σοκάκια των νησιών και βέβαια έμεινε συνεπής στην εμμονή της να μην κάνει τεστ! Και τι άλλο έκανε; Αντιφατικές και αυτοαναιρούμενες δηλώσεις «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» για να θολώσει τα νερά και να ρίξει τις ευθύνες στο λαό που δεν τήρησε τα μέτρα. Τώρα, λοιπόν, τα παιδιά από 5 μέχρι 12 κι από 12 έως 18 ετών, καλούνται να διορθώσουν τις αστοχίες αυτές και να πάρουν την ευθύνη πάνω τους, εκείνη την ευθύνη που δεν πήραν οι κυβερνώντες για εκείνα. Έτσι δε γίνεται πάντα; Να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα και τα πρωτόκολλα στα σχολεία.
Και οι εκπαιδευτικοί; και πάλι θα κάνουν το καθήκον τους όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν καλύτερα. Με γνώμονα το μαθητή, το σχολείο και την Παιδεία. Μια Παιδεία ισότιμη προς όλους τους μαθητές, μια Παιδεία αντάξια στη νέα γενιά και στο λαό μας.
Καλούμε και την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Λάμπρος Γιαννούχος Έφη Βαρβάρου