MY KTEO

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα κατά της κυβέρνησης: «Δεν είμαστε έμποροι ζώων»


Με μία επιστολή τους προς την κυβέρνηση, τα φιλοζωικά σωματεία εξέφρασαν την έντονη αγανάκτηση τους για τις αβάσιμες κατηγορίες που τους προσάπτονται κατά καιρούς και κάλεσε την Πολιτεία να τη βοηθήσει στη φιλοζωική τους δράση για υιοθεσία ζώων.

Με μία επιστολή που υπέγραψαν 110 φιλοζωικές ελληνικές οργανώσεις και 14 φιλοζωικά σωματεία από το εξωτερικό, οι άνθρωποι που φροντίζουν καθημερινά για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων κάλεσαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάψει να τους βάζει εμπόδια με «παρερμηνείες του νόμου και ακατανόητες εγκυκλίους» και να τους βοηθήσει στο έργο τους.

Παράλληλα, ζήτησαν ανοιχτή συνομιλία του Πρωθυπουργού της χώρας μαζί τους.

Ειδικότερα, διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι στην Ελλάδα η σύννομη πρακτική Traces, που διευκολύνει τη μετακίνηση οποιουδήποτε ζώου μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι τόσο πολύπλοκη. Πρόκειται για ένα σύστημα που εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα του ζώου. Από που προέρχεται και ποιος θα το παραλάβει.

Στην Ελλάδα, όμως, δεν εκδίδονται Traces για τα αδέσποτα ζώα παρόλο που η μετακίνησή τους δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, «για μετακινήσεις ζώων που εμπορευόμαστε και εκμεταλλευόμαστε - από κατσίκες μέχρι και ζώα - εκδίδονται Traces» ανέφεραν εκφράζοντας την απορία τους τα φιλοζωικά σωματεία.

«Ψέματα τα περί εμπορίας ζώων»
Στην εκτενέστατη επιστολή τόνισαν την αποστροφή τους για τα ψεύδη μίας «ακραίας μειονότητας» που ονομάζει την προσπάθεια τους για την υιοθεσία αδέσποτων ως «εμπόριο ζώων».

Παράλληλα, διέψευσαν κατηγορηματικά τις φήμες περί αποστολή ζώων στο εξωτερικό ως πειραματόζωα και σε οίκους ανοχής για την ικανοποίηση κτηνοβάτων.

Υπογράμμισαν ότι αυτό που κάνουν είναι η περισυλλογή ζώων, η φροντίδα τους, η στείρωση, η κτηνιατρική, παροχή τροφής, οι εξετάσεις, οι εμβολιασμοί και όχι μόνο.