MY KTEO

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Γίνονται μεγάλες προσπάθειες να «ζωντανέψουν» ξανά οι πληγείσες περιοχές της Εύβοιας

Στις προσπάθειες που γίνονται, προκειμένου να «ζωντανέψουν» ξανά οι περιοχές της Εύβοιας, που επλήγησαν από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας της 9ης Αυγούστου 2020 αναφέρθηκε ο Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στο «Σταθμό των Εργαζομένων 96.5 Fm». Τόνισε ότι αυτό που
έζησαν οι κάτοικοι ήταν χωρίς προηγούμενο, καθώς προκλήθηκε ολική καταστροφή σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας με το χειρότερο απ’ όλα να ειναι οι απώλεις των συνανθρώπων μας.
Αναφερόμενος στις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί επεσήμανε, ότι ήδη , εκτός από την παρέμβασή του στους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, με την οποια ζήτησε να ληφθουν υπ’ όψιν τα αιτήματα του Επιμελητηρίου της Εύβοιας, όπως είναι η αναστολή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, απέστειλε και υπόμνημα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.
Συγκεκριμένα, στο υπόμνημά του υπογραμμίζει ότι η πρωτοφανής καταστροφή επιβάλλει καινοτόμες και ad hoc λύσεις, όπως το να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της μη πρόβλεψης καταβολής αποζημιώσεων για τέτοιους είδους καταστροφές βάσει του υπάρχοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μπορέσουν οι πληγέντες αγρότες να αποζημιωθούν, αλλά και για να έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν ξανά τα χωράφια τους και να συνεχίσουν να παράγουν.
Ο βουλευτής ενημέρωσε, ότι η ανταπόκριση του Υπουργού ήταν άμεση και μάλιστα αναμένεται μαζί με τον Υπουργό Οικονομικων να επισκεφθούν την ερχόμενη Τρίτη τις πληγείσες περιοχές, οπότε και θα γίνει σειρά ανακοινώσεων για συκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν, άμεσα, για την ανακούφιστη των πληγέντων.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ανάκαμψη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Εϋβοιας και των αγροτών που καταστράφηκαν ο Σίμος Κεδίκογλου πρότεινε- μεταξύ άλλων- να προβλεφθεί καταβολή αποζημίωσης για τουλάχιστον το 70% της μέσης παραγωγής πατάτας, που είναι 2.200 κιλά ανά στρέμμα δεδομένου, ότι δεν μπορεί να γίνει επανασπορά, την καταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες αγρότες, όπως αντίστοιχα γίνεται και για τα καταστήματα, ενώ για τις επιχειρήσεις που πρέπει να γίνει αντικατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού πρότεινε η διαδικασία να γίνει μέσω της Εφορίας. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι διαβρώσεις των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με επιχωματώσεις καθώς και μεταφορά μπάζων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι αυτό που έγινε αντιληπτό είναι και το πόσο σημαντικό έργο αποτελεί η παράκαμψη της Χαλκίδας από τη στιγμή που η Εύβοια «κόπηκε» στα τρία, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Το θέμα αυτό έθεσε και στον πρωθυπουργό κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα, οπότε και ο Υπουργός Υποδομών στη συνέχεια ανακοίνωσε την έναρξη του έργου μετά και την επικαιροποίηση των μελετών. Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι μέχρι το 2012 η Εύβοια ήταν εκτός Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα οδικά έργα γιατί η κυβέρνηση Σημίτη δεν είχε δηλώσει ούτε ένα χλμ δρόμου της Εύβοιας στα διευρωπαϊκά δίκτυα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χρηματοδότηση οδικών έργων. «Επι κυβέρνησης Σαμαρά- πρόσθεσε- πετύχαμε την ένταξη Εύβοιας στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και δρομολογήθηκε το πρώτο μεγάλο έργο. Ωστόσο ενώ το Φεβρουάριο του 2015 επρόκειτο να δημορπατηθεί, δυστυχώς, ενέσκυψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πο το απένταξε από το ΕΣΠΑ για να προωθήσει το διαβόητο δρόμο Πάτρα- Πύργος για να το δώσει στον εκλεκτό της εργολάβο και παρόλο που ο τότε Υπουργός ο κ Σπίρτζης είχε ομολογήσει ότι το έργο της Ευβοιας ήταν πιο ώριμο και επρόκειτο για αδικία, εντοούτοις τίιποτα απ΄όσα υποσχόταν δεν ήταν αλήθεια» .
Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα για το οποίο ζήτησε να υπάρξει μέριμνα είναι η διευθέτηση των χειμάρρων με την κατασκευή ταμιευτήρων για αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων στον Λήλαντα ποταμό και στο Μεσσάπιο σε σημεία που ήδη έχουν χωροθετηθεί και αφού προηγουένως ληφθούν νέα στοιχεία υπόψη βάσει και των κλιματικών αλλαγών που παρατηρούνται, αναφορικά με την εκπόνση νέων μελετών .