MY KTEO

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Καύσωνας: Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους σε Δημόσιο, ΟΤΑ


Ημέρα καύσωνα σήμερα αλλά και τα επόμενα 24ωρα και σύμφωνα με το Δίκτυο Εργαζομένων ΟΤΑ, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, για λόγους προστασίας της υγείας των εργαζομένων στη διάρκεια της εργασίας θα πρέπει να απαιτούν να 
εφαρμόζονται  τα παρακάτω:

Όταν η θερμοκρασία αγγίζει τους 36 βαθμούς  ΔΕΝ εργαζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Η εργασία σταματά στις 11 π. μ.

Όταν η θερμοκρασία αγγίζει  τους 38 βαθμούς, ιδιαίτερα μεταξύ 11-4 μ .μ.,  η εργασία πρέπει να σταματά  και σε κλειστούς χώρους. Αποκομιδή απορριμμάτων ΔΕΝ γίνεται την ώρα αυτή.

Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω των προβλημάτων υγείας, όπως: καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια,  ζαχαρώδη διαβήτη, άλλα νοσήματα, γυναίκες σε περίοδο  εγκυμοσύνης.
Εργασίες που δεν είναι εύκολο να ανασταλούν όπως καθαρισμός λαϊκών αγορών, ταφές- εκταφές, η υπηρεσία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να διατίθεται δροσερό νερό στους εργαζόμενους.

Οι Δήμοι, ως εργοδότες  είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν  ώστε να  κλιματίζονται όλοι οι στεγαζόμενοι  χώροι . Έχουν την ευθύνη σε συνεργασία με το γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας να παίρνουν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με βάση και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, για την ουσιαστική διασφάλιση της υγείας και προστασίας των εργαζομένων κατά τις μέρες υψηλού κινδύνου.

ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Τι προβλέπεται για το Δημόσιο
Παράλληλα σε ΕΓΚΥΚΛΙΟ του 2017 της τότε υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη προβλέπεται ότι:

θεωρείται δικαιολογημένη η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως αναφέρονται στην αριθμ. πρωτ. ΔΙΑΔΠ/20.7.2011 Εγκύκλιο του Υπουργείου μας, ήτοι:

Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα  Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία

Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.  Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Έγκυοι

Β) Σε κάθε περίπτωση οι οικείοι προϊστάμενοι μπορούν  να επιτρέπουν την αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα.