MY KTEO

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Γ.Σταμάτης: Πρέπει να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία


Επισήμανε πως «θα πρέπει οι διοικήσεις των γηροκομείων να είναι πολύ πιο αυστηρές με τους εργαζόμενους και να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας».
Στο ζήτημα ασφάλειας των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στους περίπου 300 οίκους ευγηρίας
-όπου απασχολούνται περίπου 5.800 εργαζόμενοι και όπου περίπου διαβιούν 16.000 άτομα, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, μιλώντας το πρωί στον τ/σ MEGA.

 Όπως ανέφερε, για την προστασία από τον κορωνοϊό, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, έχουν απαγορευτεί τα επισκεπτήρια μέχρι τέλος Αυγούστου, ενώ οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε τεστ προτού επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από άδεια.

Σημείωσε ότι είναι δύσκολο να μην επικοινωνούν οι ηλικιωμένοι με τους συγγενείς τους, ωστόσο τόνισε πως «τώρα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί», ενώ επισήμανε πως «θα πρέπει οι διοικήσεις των γηροκομείων να είναι πολύ πιο αυστηρές με τους εργαζόμενους και να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας».

Ερωτηθείς γενικότερα για τα θέματα αρμοδιότητάς του, είπε το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια, είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.

Σημείωσε πως έχει μειωθεί οι αριθμός των αστέγων, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχονται από εθελοντικές ομάδες και τους δήμους, ενώ γνωστοποίησε πως στα σχέδια της Πολιτείας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους αστέγους που φιλοξενούνται στους ξενώνες να είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με απώτερο στόχο να βοηθηθούν στην επανένταξή τους στην κοινωνία.

Σημείωσε επίσης πώς πρέπει να συνδεθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με την εργασία και την διαρκή εκπαίδευση.

Επισημαίνοντας περαιτέρω τη σημασία της κοινωνικής επανένταξή, αναφέρθηκε στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου για υποτροφίες σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Μίλησε επίσης για τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά, επισημαίνοντας πως το κομμάτι αυτό της κοινωνίας, στην πρώτη φάση της πανδημίας «τήρησε ευλαβικά» τα μέτρα προστασίας, και αναφέρθηκε στο σχέδιο για δημιουργία πρότυπης κοινωνικής κατοικίας μετεγκατάστασης των Ρομά στον Δήμο Κατερίνης στη θέση Πέλεκα.

Τέλος είπε πως δημιουργείται το εθνικό σχέδιο δράσης για ΑμΕΑ, «για πρώτη φορά έχουμε εθνικό σχέδιο δράσης για ΑμΕΑ», όπως τόνισε.