MY KTEO

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπνέει η προθεσμία – Όσα πρέπει να ξέρετε για την καταβολή φόρου


Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 3 το μεσημέρι εκπνέει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Ο εκπρόσωπος εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, Γιάννης Χατζησαλάτας, μιλώντας στο «MEGA
Σαββατοκύριακο» εξήγησε η προθεσμία λήγει στις «τρεις το μεσημέρι για να μπορέσει να συγχρονιστεί το σύστημα επειδή 31/8, 12 η ώρα το βράδυ, λήγει η ημερομηνία πληρωμής είτε της πρώτης δόσης αυτών που θα καταθέσουν τη δήλωση τελευταία στιγμή, είτε αυτών που είχαν ήδη κάνει δήλωση και θα αποτελεί τη δεύτερη δόση».

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις ενώ διπλή δόση θα πρέπει να καταβάλλουν όσοι καταθέσουν δήλωση εντός του Αυγούστου.

Αναλυτικά οι τρόποι πληρωμής:

Οι 8 δόσεις του συστήματος

Με έκπτωση 2% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου Φυσικών προσώπων
Εντάσσοντας την οφειλή, ληξιπρόθεσμη ή μη, στην πάγια ρύθμιση

Με χρήση πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες δόσεις και με έκπτωση 2%

Πίστωση των ποσών που έχουν πληρωθεί

«Όποιος έχει πληρώσει εφάπαξ τη δήλωσή του χωρίς να έχει την έκπτωση του 2% γιατί δεν είχε ακόμα νομοθετηθεί αυτό το 2% θα το δει να πιστώνεται σε επόμενη υποχρέωσή του», τόνισε επίσης ο Γιάννης Χατζησαλάτας.

Άνοιξε η εφαρμογή για κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων

«Η διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων αυτών έχουν πρόστιμο σε περίπτωση που κάποιος υπερβεί την 31η του Αυγούστου, εκτός κι αν καταθέσει ως τις 31/8 την δήλωσή του την τροποποιητική, εαν τροποποιήσει στοιχεία που δεν επηρεάζουν τον φόρο, εάν στην διαδικασία τροποιήση της φορολογικής δήλωσης υπέυθυνος δεν είναι ο πολίτης αλλά η βεβαίωση που έρχεται εκπρόθεσμα από κάποιον οργανισμό», σημείωσε σχετικά ο εκπρόσωπος εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων.
«Είναι πολλοί επαγγελματίες που δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να μπουν μέσα στο σύστημα, να κοιτάξουν την διαδικασία προσωπικής πληροφόρησης, γιατί αν έχουν καταθέσει φορολογική δήλωση πριν από τη νομοθέτηση της μείωσης της προκαταβολής του φόρου, θα πρέπει να κάνουν τροποποιητική δήλωση ως τις 31/12», ανέφερε.

Χωρίς πρόστιμο:

για την κατάθεση έως την ημερομηνία λήξης 28/8

για τροποποίηση στοιχείων που δεν επηρεάζουν τον φόρο

για εκπρόθεσμη έκδοση βεβαίωσης αποδοχών

Πρόστιμα:
100€ στα φυσικά πρόσωπα μη επαγγελματίες

250€ σε υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία

500€ σε υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία

προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα εάν έχει παρέλθει ο χρόνος πληρωμής του φόρου