MY KTEO

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Έρχεται νέο μεγάλο πακέτο αλλαγών στα εργασιακά - Όλες οι λεπτομέρειες


Σε ισχύ αναμένεται να τεθεί εντός του φθινοπώρου το νέο μεγάλο πακέτο αλλαγών στα εργασιακά το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενίσχυση της ευελιξίας ως προς τον χρόνο αλλά και ως προς τον τόπο εργασίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή', σε μια βαρύτατα τραυματισμένη αγορά, με θύματα τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους σε αυτές λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχοντας ως μπούσουλα το υπό τελική διαμόρφωση πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, επεξεργάζεται ήδη προτάσεις για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση του αριθμού των υπερωριών στη βιομηχανία , η μείωση του κόστους των υπερωριών, η προώθηση για παράδειγμα μεγαλύτερης ευελιξίας και μιας νέας διαδικασίας διευθέτησης των υπερωριών σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση, η μείωση της γραφειοκρατίας στις διοικητικές διαδικασίες και η θεσμοθέτηση κανονισμών για την αποτροπή εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους εργοδότες.
Τηλεργασία
Υπάρχει και το σχέδιο νόμου για την τηλεργασία που περιλαμβάνει μέτρα θωράκισης του θεσμού της εξ αποστάσεως εργασίας, ως μορφής εργασίας με θετική επίδραση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων και με στόχο την καθιέρωση της στη μετά κορονοϊό εποχή. Στο τελικό πακέτο αναμένεται να ενταχθούν επίσης παρεμβάσεις και στον συνδικαλιστικό νόμο 1264 “ για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών “. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνονται και στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η χώρα μας τον περασμένο Απρίλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μεταξύ άλλων προβλέπουν αλλαγές στις άδειες που δικαιούνται οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Υπερωρίες
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν έχουν καταλήξει ακόμη στις οριστικές αποφάσεις ως προς το εύρος και την κατεύθυνση στο θέμα των υπερωριών. Θα αναμένουν άλλωστε και το οριστικό πόρισμα των “Σοφών” προκειμένου στη συνέχεια να νομοθετήσουν. Οι εισηγήσεις είναι πολλές , όπως η αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων υπερωριών για παράδειγμα στη βιομηχανία ή και αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου υπερεργασίας που αμείβεται φθηνότερα από ότι η υπερωρία. Στο πλαίσιο δε της ευελιξίας μεταξύ των σεναρίων που έχουν κατατεθεί είναι η διευθέτηση του χρόνου των υπερωριών σε ετήσια βάση, η δυνατότητα εργοδότη και εργαζομένου να συμφωνούν την “κάλυψη” της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση σε άλλη ημέρα , ρεπό , πρόσθετη άδεια κλπ.κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου ή του εργοδότη που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο καθώς και η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για τον προσδιορισμό της έννοιας του διευθυντικού στελέχους που δεν θα δικαιούνται υπερωρίες (έχει ελεύθερο ωράριο).
Μείωση γραφειοκρατίας
Το προσχέδιο της έκθεσης Πισσαρίδη προβλέπει και τον εξορθολογισμό των υποχρεώσεων υποβολής στοιχείων από τις επιχειρήσεις καθώς διαπιστώνεται πως οι ισχύοντες κανονισμοί για την αποτροπή εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους εργοδότες έχουν οδηγήσει σε σειρά γραφειοκρατικών υποχρεώσεων εκ μέρους των εργοδοτών έναντι του κράτους. Οι υποχρεώσεις αυτές όμως είναι ορισμένες φορές αδύνατον να εκπληρωθούν, διαπιστώνουν οι ειδικοί και αναφέρονται ειδικά στην υποχρέωση για εκ των προτέρων ενημέρωση όσον αφορά την υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση μάλιστα κάλυψης εκτάκτων αναγκών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιες υποχρεώσεις πρέπει να απλοποιηθούν και να εξορθολογιστούν. Στην αντίθετη περίπτωση οδηγούν είτε σε περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας είτε σε επέκταση “ παράνομων “ πρακτικών.
Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
Ήδη στο πλαίσιο του”ΕΡΓΑΝΗ II” το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί την εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου παράλληλα με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας που πιλοτικά αναμένεται να ξεκινήσει από επιχειρήσεις με περισσότερα από 50 άτομα προσωπικό και έως τέλος του 2021 να τεθεί σε καθολική εφαρμογή.
Στην πράξη τα ωράρια λειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς και κάθε τροποποίηση αυτών θα δηλώνονται ψηφιακά, αυτόματα ώστε η διασταύρωση και κατά συνέπεια ο έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να γίνεται σε πραγματικό χρόνο.