MY KTEO

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Ερώτηση ΚΚΕ: Να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Λαμπρούλης σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. 
Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, επισημαίνεται:

«Σύμφωνα με μελετημένη τοποθέτηση των εργαζομένων, στο (νέο) Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας προκύπτουν σοβαρές ελλείψεις που συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την παροχή των υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της Εύβοιας και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το πώς προστατεύεται η υγεία και διασφαλίζεται η ασφάλεια στην εργασία για το προσωπικό του. Πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε μέσα στο δεύτερο κύμα του Covid-19.
Συγκεκριμένα:
Α) Παραμένουν τα μεγάλα κενά από την υποστελέχωση Νοσοκομείου, καθώς όχι μόνο δεν έχει καν εγκριθεί το οργανόγραμμα του νέου οργανισμού (κατά πολύ μεγαλύτερου από τον προηγούμενο), αλλά οι κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με το παλιό νοσοκομείο αγγίζουν τις 200 και δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες με τις προσλήψεις 100 περίπου επικουρικών εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκ των οποίων κανένας γιατρός. Ταυτόχρονα, οι 12 θέσεις ιατρικού προσωπικού (από τις 37 συνολικά κενές θέσεις ειδικευμένων) που προκηρύχθηκαν πέρυσι δεν έχουν ακόμα καλυφθεί, τη στιγμή που η θέση του νευρολόγου και του δερματολόγου ήταν κενές για 7 ολόκληρα χρόνια! Τα ΤΕΠ καλύπτονται με 3 μόνιμα διορισμένους ιατρούς και οι υπόλοιπες θέσεις από γενικούς ιατρούς της ΠΦΥ, αποσπασμένους από το ήδη αποδυναμωμένο ΚΥ Ψαχνών. Η ΜΕΘ είναι ανέφικτο να λειτουργήσει καθώς δε υπάρχει πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού, ενώ οι 3 γιατροί που υπηρετούν είναι όλοι από μετάταξη με μόνο 1 από αυτούς να είναι ειδικός. Οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους είναι τραγικές καθώς μέσα στον Αύγουστο το νοσοκομείο έτυχε να μείνει ως και εντελώς ακάλυπτο από μία άκρως απαραίτητη ειδικότητα το κενό της οποίας μπαλώνεται με μετακινήσεις ιατρών από Θήβα, Άμφισσα και Κάρυστο προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένα επείγον χειρουργείο ή μία διασωλήνωση. Τα δε τακτικά χειρουργεία έχουν ακυρωθεί επ’ αόριστον.
Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με τους τομογράφους καθώς παροπλισμένος παραμένει ο μαγνητικός απουσία προσωπικού ενώ ο αξονικός δε λειτουργεί όλο το 24ωρο ενώ την εντατικότητα της εργασίας λόγω της υποστελέχωσης αλλά και την εξουθένωση του προσωπικού, έρχονται να ενισχύσουν και χωροταξικά προβλήματα στο νέο νοσοκομείο καθώς η παιδιατρική κλινική και τα επείγοντα και τακτικά ιατρεία της βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο.
Β) Εν μέσω πανδημίας, και πέρα από προβλήματα που αφορούν τις ελλείψεις και τη μη διασφάλιση της λειτουργίας της ΜΕΘ, σε κίνδυνο μπαίνει και η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων και του πληθυσμού που επισκέπτεται το Νοσοκομείο καθώς η υποδοχή και διαλογή των ασθενών (μαζί και των ύποπτων κρουσμάτων) είναι ευθύνη νοσηλεύτριας και όχι γιατρού ή ομάδας γιατρών, ενώ τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα φιλοξενούνται στην παθολογική κλινική σε μονόκλινο δωμάτιο που φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές καθώς η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα που δέχεται γίνεται από το ίδιο το προσωπικό της παθολογικής κλινικής που από θάλαμο σε θάλαμο πρέπει να ενδύεται διαφορετική στολή προστασίας. Τέλος, ερωτηματικά εγείρει και το γεγονός ότι παρότι το νοσοκομείο διαθέτει μοριακό αναλυτή για έλεγχο covid 19 η λειτουργία του δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα τα δείγματα που λαμβάνονται να στέλνονται στην Αθήνα, και επιπλέον τα τεστ να γίνονται με φειδώ στο προσωπικό που επιστρέφοντας από την άδειά του ξεκινά να δουλεύει πριν βγουν τα αποτελέσματα του τεστ.
Γ) Οι εργαζόμενοι μιλούν για προχειρότητες κατά τη διαδικασία της μετακόμισης στο νέο νοσοκομείο, καθώς η μεταφορά έγινε όπως - όπως βασισμένη στο φιλότιμο του προσωπικού και συχνά με τα δικά του μεταφορικά μέσα ενώ ακόμα και σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχει πληρωθεί για τις υπερωρίες τους ούτε τους έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα ρεπό. Εξίσου όμως σοβαρό είναι και το γεγονός ότι ένα μήνα τώρα δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρου του Νοσοκομείου, αρμόδιο για παροχή πληροφοριών και σύνδεση με τις κλινικές ενώ δεν υπάρχουν εκτυπωτές για συνταγογράφηση σε όλα τα τμήματα!
Το ΚΚΕ σημειώνει ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι μεγάλες και η πολιτική της συνεχίζει να καταπατά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του λαού για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο, με μόνιμο προσωπικό.
Με βάση τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου:
  • Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την πλήρη στελέχωση όλων των τμημάτων του νέου νοσοκομείου
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια προσωπικού ασθενών και επισκεπτών, ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου όπως αυτός της πανδημίας
  • Να γίνεται προληπτικός έλεγχος σε όλους τους ασθενείς που εισέρχονται για νοσηλεία στο νοσοκομείο
  • Να πραγματοποιείται τακτικός περιοδικός έλεγχος σε όλους τους ασθενείς που εισέρχονται για νοσηλεία στο νοσοκομείο
  • Να γίνεται τακτικός περιοδικός έλεγχος όλων των υγειονομικών για Covid 19
  • Να υπάρξει πλήρης στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων, Κέντρων Υγείας με υγειονομικό προσωπικό και με τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες σε ΠΦΥ σε 24ωρη βάση».