MY KTEO

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ τουριστικών περιοχών της χώρας

Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου και ασφαλούς σχεδίου για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και η δραματική μείωση της άφιξης τουριστών που προκάλεσε η πανδημία οδηγούν αναπόφευκτα σε μείωση των εσόδων για τους Οργανισμούς Τοπικής
Αυτοδιοίκησης τουριστικών περιοχών σε όλη τη χώρα. Είναι γνωστό ότι το ΑΕΠ πολλών περιοχών της Ελλάδας, οι οποίες αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την τουριστική δραστηριότητα. Η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό καθιστά αυτές τις τοπικές κοινωνίες εξαιρετικά ευάλωτες σε κρίσεις όπως αυτή που προέκυψε από τον Covid-19.

Η κατακόρυφη και τεράστια πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό έχει ως αποτέλεσμα το αίτημα τους για εμπροσθοβαρή μέτρα και ρυθμίσεις οφειλών προς τους Δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται δραματικά, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολη η εισπραξιμότητα των τελών από τις εν λόγω επιχειρήσεις, και άρα τίθενται σε καθεστώς επισφάλειας η βιωσιμότητα πολλών Δήμων της χώρας. Επιπλέον, σε όλο αυτό το διάστημα ήταν αναγκαία από την πλευρά των Δήμων η λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των εργαζομένων αλλά και ανέργων στους τομείς αυτούς.

Επειδή η πτώση του τουρισμού, εκτός από απώλειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία, επιφέρει τεράστιες απώλειες στους Δήμους λόγω της απαλλαγής τελών ή άλλων μέτρων ελάφρυνσης.

Επειδή πολλές επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού αδυνατούν να είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους Δήμους.

Επειδή ήταν αναγκαίο οι Δήμοι να προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

Επειδή για πολλούς Δήμους της χώρας θα τεθεί θέμα βιωσιμότητας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Έχει σκοπό να προβεί σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ τουριστικών περιοχών, η οποία να καλύπτει τις απώλειες εσόδων λόγω της πτώσης του τουρισμού, ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν τόσο στην κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών όσο και στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης στους πληγέντες από την πανδημία (εργαζόμενους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις);