MY KTEO

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Εύβοια

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση, έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας, θέτοντας ως βασικό τους στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Ενεργοποίησαν χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Και τα τρία αυτά εργαλεία επιτυγχάνουν, σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετικό ρυθμό, θετικά αποτελέσματα. Η αποτελεσματικότητά τους, μάλιστα, έγκειται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χρήση τους δεν γίνεται μόνο στα πολύ μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά και από επιχειρήσεις σε μικρότερες πόλεις και σε νησιά.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Π.Ε. Εύβοιας έχουν επωφεληθεί από την Επιστρεπτέα προκαταβολή και την αποζημίωση ειδικού σκοπού: ΔΟΥ Χαλκίδας: 8.393 Α.Φ.Μ. και έχουν εκταμιευθεί 23. 979.972 εκ. ευρώ. ΔΟΥ Κύμης: 2.639 Α.Φ.Μ. και έχουν εκταμιευθεί 5.438.573 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τον δεύτερο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1552 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί και από τις δύο ΔΟΥ λαμβάνοντας 13.221.128 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, όσον αφορά το Ταμείο Εγγυοδοσίας, έχουν συμβασιοποιηθεί, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Νομό, 189 δάνεια, και έχουν εκταμιευθεί τα 157  από αυτά, συνολικού ύψους 22.136.852 εκατ. ευρώ.