MY KTEO

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ταξίδι της Ευβοιώτισας Σοφίας Νικολάου στην Κω

Απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από την απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Νικολάου να επισκεφτεί την Κω από 6 έως 15 Αυγούστου μαζί με 4 συνοδούς ασφαλείας, ζητούν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση τους που κατατέθηκε προς τον
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφασή της που αναρτήθηκε στη Διαύγεια (Αρ. Πρωτ. 10967/28-7-2020), η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Σοφία Νικολάου, ενέκρινε χρηματικό ένταλμα 3.895,58 ευρώ, για την υπηρεσιακή μετακίνηση της ιδίας και 4 συνοδών ασφαλείας στο νησί της Κω. Η ίδια θα μεταβεί στην Κω αεροπορικώς μαζί με έναν συνοδό ασφαλείας στις 6 Αυγούστου 2020 και θα επιστρέψει στις 15 Αυγούστου 2020.
Με την ίδια απόφαση ενέκρινε επίσης την μετάβαση στην Κω και άλλων 3 συνοδών ασφαλείας, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στο νησί ακτοπλοϊκώς με τα δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα, μια ημέρα νωρίτερα, στις 5 Αυγούστου 2020 και θα επιστρέψουν στην Αθήνα, στις 17 Αυγούστου 2020.
Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Νικολάου, το ταξίδι γίνεται για υπηρεσιακούς λόγους, προκειμένου, όπως αναφέρεται, η κ. Νικολάου να επισκεφθεί το Κατάστημα Κράτησης της Κω όπου και θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις, για υπηρεσιακούς λόγους, με στελέχη τοπικών φορέων.
Όπως μάλιστα ορίζεται στην επίμαχη απόφαση, στη δαπάνη των 3.895,58 ευρώ, περιλαμβάνονται έξοδα ημερήσιας αποζημίωσης και κίνησης προσωπικού, καθώς και έξοδα διανυκτέρευσης προσωπικού του ειδικού φορέα Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Από την έκδοση μάλιστα του Χρηματικού Εντάλματος Προπληρωμής εγκρίνεται δαπάνη 1.140,00 € για τα έξοδα διανυκτέρευσης της κ. Νικολάου και της συνοδείας της από 6-8-2020 έως 15-8-2020.
Επίσης με άλλο Χρηματικό Ενταλμα Προληρωμής, εγκρίνεται συνολική δαπάνη 1.418,58 €, ως έξοδα ημερήσιας αποζημίωσης των συνοδών ασφαλείας της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής πολιτικής για το χρονικό διάστημα από 6-8-2020- έως 15-8-2020.
Τέλος με τρίτο Χρηματικό Ενταλμα εγκρίνεται δαπάνη 1.337,00 € για οδοιπορικά έξοδα της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής κ. Νικολάου και των συνοδών ασφαλείας της.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως από τις αναφορές στα παραπάνω δημόσια έγγραφα προκύπτει ότι το υπηρεσιακό ταξίδι της κ. Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής στην Κω και των 4 συνοδών ασφαλείας της, προκειμένου να επιθεωρήσει τις φυλακές του νησιού και να συναντηθεί με τοπικούς φορείς, θα διαρκέσει 9 ολόκληρες ημέρες.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προσωπική της ανακοίνωση στα social media, η κ. Νικολάου, υποστήριξε ότι η υπηρεσιακή της επίσκεψη θα διαρκέσει 3 μέρες από 6-9 Αυγούστου και όχι έως 15 Αυγούστου, όπως αναφέρεται στα επίσημα δημόσια έγγραφα και προσθέτει ότι είναι προφανές ότι οι υπόλοιπές 6 ημέρες θα καλυφθούν από προσωπικές της δαπάνες. Σε αυτές περιλαμβάνει και τις δαπάνες διαμονής των 4 συνοδών ασφαλείας καθώς, όπως αναφέρει, λόγω θέσης δεν μπορεί να παραιτηθεί από την συνοδεία ασφαλείας ακόμη κι αν η μετάβασή της γινόταν για λόγους μη υπηρεσιακούς.
Η κ. Νικολάου, ισχυρίζεται δηλαδή, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πραγματοποιεί ένα τριήμερο υπηρεσιακό ταξίδι στην Κω για να επιθεωρήσει τις φυλακές του νησιού και να συναντηθεί με τοπικούς φορείς, τον Αστυνομικό διευθυντή και τον Έπαρχο, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ένα 6ημερο ιδιωτικό ταξίδι, όπου η κ. Γενική Γραμματέας θα πραγματοποιήσει προσωπικές διακοπές στο νησί, καλύπτοντας η ίδια τα έξοδα των διαμονής και των τεσσάρων συνοδών ασφαλείας της.
Εδώ θα πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι οι φυλακές της Κω είναι από τις πιο μικρές της χώρας. Βρίσκονται μέσα στην πόλη της Κω, έχουν μόνο τρεις θαλάμους και ένα προαύλιο. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα έχει μόνο 116 κρατούμενους.
Τα παραπάνω δεδομένα, τονίζουν οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δικαιολογούν την διάρκεια της υπηρεσιακής επίσκεψης της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής ενώ επίσης δεν διευκρινίζεται με ποια θεσμική ιδιότητα θα συναντηθεί με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς του νησιού.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Νικολάου προκαλεί αντιδράσεις με τις αποφάσεις της. Είχαν προηγηθεί οι απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών απολύμανσης, απεντόμωσης-μυοκτονίας και προμήθειας υγειονομικού υλικού στις φυλακές της χώρας, ύψους περίπου 740.000 ευρώ, καθώς και η απευθείας ανάθεση του έργου της επικοινωνιακής προβολής της ίδιας και του γραφείου της, σε «γαλάζια» πολιτευτή και στέλεχος της ΝΔ στην Εύβοια, έναντι του ποσού των 25.000 ευρώ για ένα έτος.
Ειδικά για τις απευθείας αναθέσεις στις φυλακές, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιβεβαίωσε ότι έγιναν προφορικά, χωρίς καμία ανταλλαγή εγγράφων προσκλήσεων και προσφορών και χωρίς να συσταθεί καμία επιτροπή αξιολόγησης. Επίσης η εταιρεία ΙΚΕ που ανέλαβε τις απεντομώσεις-μυοκτονίες στις φυλακές, δεν φαίνεται να διέθετε την επίσημη πιστοποίηση, με αποτέλεσμα, το έργο των απεντομώσεων και μυοκτονιών να διενεργηθεί τελικά σε όλες τις φυλακές από άλλες πιστοποιημένες εταιρείες και πρόσωπα που διέθεταν την απαιτούμενη πιστοποίηση, κατ΄ εντολήν της εταιρείας στην οποία ανατέθηκε το συγκεκριμένο έργο από το Υπουργείο και κατά παράβαση της σύμβασης που υπογράφηκε και απαγόρευε τις υπεργολαβίες.
-Επειδή, η χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, προϋποθέτει όρους διαφάνειας και ελέγχου των πράξεων και αποφάσεων των δημόσιων υπολόγων.
-Επειδή τα πρόσωπα που ασκούν εξουσία οφείλουν να χρησιμοποιούν τα χρήματα του ελληνικού λαού, με σύνεση και προσοχή και προφανώς για λόγους που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.
-Επειδή, από την συγκεκριμένη απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου, προκύπτουν ερωτήματα τόσο για την συνολική διάρκεια της υπηρεσιακής επίσκεψης της στο νησί της Κω όσο και για την πραγματική ανάγκη παρουσίας τόσων συνοδών ασφαλείας και μεταφοράς οχημάτων για τις ανάγκες μετακίνησης της στο νησί.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:
-Είχε ενημερωθεί για το συγκεκριμένο υπηρεσιακό και προσωπικό ταξίδι της κ. Νικολάου στην Κω από 6 έως 15 Αυγούστου 2020, με δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα και 4 συνοδούς ασφαλείας;
-Έχει δώσει την έγκρισή του, για την συνολική διάρκεια της επίσκεψης αυτής στη Κω και την παρουσία 4 αστυνομικών-συνοδών ασφαλείας της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου του;
-Άραγε πόσο χρόνο χρειάζεται η κ. Νικολάου για να συναντηθεί και να συζητήσει τα προβλήματα της φυλακής της Κω, με τον Διευθυντή, τον αρχιφύλακα και τον διοικητή της φρουράς του σωφρονιστικού καταστήματος του νησιού, στους 3 θαλάμους του οποίου φιλοξενούνται μόλις 116 κρατούμενοι;
-Ποιες είναι οι συναντήσεις με τοπικούς φορείς που επικαλείται η κ. Νικολάου στην απόφαση της και οι οποίες καθιστούν αναγκαία την συγκεκριμένη διάρκεια της υπηρεσιακής της επίσκεψης;
-Με ποια θεσμική αρμοδιότητα η κ. Νικολάου θα συναντηθεί με άλλους τοπικούς φορείς του νησιού και πόσος χρόνος χρειάζεται για αυτές τις συναντήσεις;
-Σε ποια άλλη φυλακή της χώρας, η υπηρεσιακή της επίσκεψη της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής είχε την ίδια χρονική διάρκεια;
-Θα ελεγχθεί η κ. Γ. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής για το συγκεκριμένο θέμα ή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θεωρεί ότι δεν εγείρεται κάποιο ζήτημα;