MY KTEO

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Ανακοίνωση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ για τη νέα επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών


«Το κράτος είναι εδώ… για να πηγαίνουν τα αναγκαία χρήματα για αποζημιώσεις στο 100% χωρίς εξαιρέσεις και έργα προστασίας του λαού…  αλλού, στην εξυπηρέτηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων…»

Συνεχίζει να προκαλεί η κυβέρνηση παίζοντας κυριολεκτικά με τον πόνο, την απόγνωση και την αγωνία των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια.
Οι μονότονες δηλώσεις των υπουργών που παρελαύνουν ο ένας μετά τον άλλο στην Εύβοια, ότι «οι κάτοικοι δεν είναι μόνοι τους», ότι «το κράτος είναι εδώ και δίπλα τους», ότι «πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και σιγουριά», έχουν καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο στις πληγείσες περιοχές.
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση, με τη βοήθεια της περιφέρειας και δημοτικών αρχών, να την ωραιοποιήσει για να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής που αφήνει αθωράκιστο το λαό. Τη στιγμή που οι κάτοικοι εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη μόνοι τους για να περισώσουν ό,τι σώζεται από τις λάσπες, που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, αυτοκίνητα, καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο έχοντας χάσει βασικές πηγές του εισοδήματός τους, όταν αναγκάζονται με δικά τους έξοδα να ξεμπαζώσουν και να ξελασπώσουν σπίτια, αυλές και χωράφια, όταν 20 μέρες περίπου μετά τις πλημμύρες βασικές υποδομές εξακολουθούν να μη λειτουργούν, η κυβέρνηση έχει το θράσος να «κοκορεύεται» ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, οι οποίες και δεν ανταποκρίνονται στην απαίτηση των κατοίκων για 100% αποζημίωση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια, ενώ μάλιστα ορισμένες από τις αρχικές που είχαν εξαγγελθεί αναθεωρούνται και προς τα κάτω!!!
Αυτό είπε ο Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, που στην προσπάθεια να επαναλάβει τα αρχικά 9 μέτρα που είχαν εξαγγελθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η έκτακτη ενίσχυση των 600 ευρώ για την κάλυψη άμεσων αναγκών έχει τελικά «ταβάνι» τις 600.000 ευρώ, ότι αφορά τα «αδύναμα νοικοκυριά» των οποίων έχει πληγεί η κύρια κατοικία χωρίς να προσδιορίζεται κάποιο κριτήριο και θα διανεμηθεί μέσω των Δήμων Χαλκίδεων και Διρφύων- Μεσσαπίων οι οποίοι θα επιχορηγηθούν με το ποσό των 300.000 ο καθένας. Δηλαδή, το επίδομα θα δοθεί σε 500 νοικοκυριά στον κάθε Δήμο, όταν το κάθε νοικοκυριό έχει περισσότερα από 1 μέλη και έχουν έως τώρα καταγραφεί μόνο σε κατοικίες ζημιές σε πάνω από 2.500!! Το επίδομα για αντικατάσταση οικοσυσκευών, επίπλων, κλινοστρωμάτων και ρούχων …έπεσε στις 5.000 ευρώ από τις αρχικές δεσμεύσεις για «έως 6.000 ευρώ» και αποτελεί σταγόνα στους …χειμάρρους που κατάστρεψαν ολόκληρα σπίτια. Φαίνεται ότι στο Υπ. Οικονομικών έχουν μπει στην περίοδο των θερινών εκπτώσεων…
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη. Οι αναφορές του περί προτεραιότητας για πλήρη αποκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέα, είναι τουλάχιστον υποκριτικές από τη στιγμή που εμμέσως πλην σαφώς ομολόγησε ότι οι αποζημιώσεις δε θα περιλαμβάνουν το 100% των καταστροφών. Οι ζημιές των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι τεράστιες σε καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, μηχανολογικό εξοπλισμό, αποθήκες, ζωοτροφές κλπ. και δεν περιορίζονται στην εικονική πραγματικότητα των 1,4 εκ. που έχουν δηλωθεί γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει η δυνατότητα με βάση τους υπάρχοντες μηχανισμούς αποζημίωσης να δηλωθούν όλες οι ζημιές. Η μόνη δέσμευση για διάθεση 800.000 μέσω του ΕΛΓΑ, οι αοριστολογίες για τη διάθεση των υπόλοιπων 600.000 μέσω κρατικών ενισχύσεων, η δήλωση για προκαταβολή μέρους των αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ πριν το τελικό πόρισμα, αποτελούν ανοιχτή ομολογία των προθέσεων της κυβέρνησης οι αποζημιώσεις να καλύψουν μόνο ένα μέρος των καταστροφών των αγροτών και κτηνοτρόφων. Οι αναφορές για επίσπευση των διαδικασιών έμειναν για άλλη μια φορά στον αέρα χωρίς να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Για καλλιέργειες που έχουν κυριολεκτικά μπαζωθεί από τη λάσπη και  απαιτούνται εργασίες μεγάλης έκτασης και χρόνος για να αποκατασταθούν δεν υπήρξε από τον Υπουργό ούτε μια αναφορά. Ο εμπαιγμός απογειώθηκε όσον αφορά ζημιές των αγροτών που δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο πλαίσιο των αποζημιώσεων όπως π.χ. ο μηχανολογικός εξοπλισμός καθώς και για την αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου, με τον Υπουργό να βρίσκεται στην αναζήτηση των … κατάλληλων εργαλείων!
Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές που παραμένει απελπιστική. Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι οι όποιες δεσμεύσεις της εξαντλούνται σε μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στην απαίτηση των κατοίκων για αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% χωρίς εξαιρέσεις, όρους, προϋποθέσεις και δάνεια, ενώ δεν έχει υπάρξει ούτε μια δέσμευση για τη δρομολόγηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών έργων, άλλων μέτρων πολιτικής προστασίας που χρειάζεται να υλοποιηθούν άμεσα ως αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης μελέτης.
Ο λαός της περιοχής δεν έχει να περιμένει πολλά από τα σουλάτσα των υπουργών. Ούτε μπορεί να περιμένει οι μέρες να περνούν και να ζει με την ανασφάλεια της επόμενης βροχής. Έχει όμως τον πρώτο λόγο στην οργάνωση της διεκδίκησης για γενναία χρηματοδότηση για την αποκατάσταση όλων των ζημιών στο 100% χωρίς εξαιρέσεις, για την εξασφάλιση του εισοδήματός του, για τη δρομολόγηση των αναγκαίων έργων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του.