MY KTEO

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Επιστολή απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου


Επιστολή απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Εύβοιας Γιάννης Γεροντίτης, με την οποία τον ενημερώνει αναλυτικά για την πρόταση του Επιμελητηρίου για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ Ι και ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τις
πληγείσες από τη θεομηνία επιχειρήσεις. Ο κ. Γεροντίτης έκανε αναφορά στο θέμα χθες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Διοικητήριο και η επιστολή έρχεται ως συνέχεια ενημέρωσης του Υπουργού:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της επισκέψεώς σας στον Νομό μας σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους πληγέντες Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων- Μεσσαπίων από τις καταστροφικές πλημμύρες της 9ης Αυγούστου, θα ήθελα πρώτα από όλα, ως εκπρόσωπος των επιχειρηματιών του Νομού μας να σας ευχαριστήσω θερμά για την άμεση ανταπόκριση των Μηχανικών του Υπουργείου σας όσον αφορά την καταγραφή και αποτύπωση των ζημιών σε κτίρια της περιοχής που επλήγησαν από τις πλημμύρες καθώς και την άμεση χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης και κατά δεύτερον, όπως μου ζητήσατε, να σας αποστείλω εγγράφως την τοποθέτησή μου σχετικά  με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι παρόλο που πολλοί επιχειρηματίες κατέθεσαν φάκελο με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για ένταξή τους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ Ι και ΤΕΠΙΧ ΙΙ, οι τράπεζες από την πλευρά τους έθεταν διάφορα προσκόμματα για την μη έγκρισή του. Ενώ το ΤΕΠΙΧ κρίνεται ως ένα ικανοποιητικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την επιχειρηματικότητα και πολλοί επιχειρηματίες το εμπιστεύτηκαν, στην πραγματικότητα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι οι τράπεζες που φρενάρουν την αποτελεσματικότητά του με τα κριτήρια που θέτουν. Για τους ανωτέρω λόγους, ζητάμε να  ενεργοποιηθεί η επανεξέταση των αιτημάτων που είχαν ήδη κατατεθεί στα προγράμματα ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ και να προωθηθεί η έγκρισή τους χωρίς τραπεζικά κριτήρια. Πιστέψτε με  κύριε Υπουργέ ότι  το αίτημά μας τίθεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες της πληγείσας αγοράς για έκτακτη εισροή κεφαλαίων και όχι στην προσπάθεια μας να εκμεταλλευτούμε ένα έκτακτο και πολύ δυσάρεστο γεγονός που έπληξε τους δύο Δήμους.


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το ανωτέρω αίτημα μας έχει ήδη τεθεί στον κ. Υπουργό Οικονομικών και ζητάμε από εσάς να το στηρίξετε από κοινού δεδομένου ότι για να επανακάμψει η τοπική κοινωνία και η επιχειρηματικότητα απαιτείται κοινός προσανατολισμός από τα συναρμόδια υπουργεία στην χάραξη πολιτικών αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.
Ευελπιστώντας ότι το αίτημα μας θα έχει θετική έκβαση θα ήθελα για μία ακόμα φορά να σας ευχαριστήσω για τον καθοριστικό σας ρόλο και την ευαισθησία που επεδείξατε στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων του Νομού μας καθώς και να θέσω τον εαυτό μου στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία.

                                                                                                 Με εκτίμηση
                                                                                                 Ο Πρόεδρος


                                                                                                Ιωάννης Γεροντίτης