MY KTEO

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Δήλωση της εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Χαλκίδας, Γρανέτα Τσιβίκα


Xθες Τετάρτη, 19/8/2020 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση της Δημάρχου Χαλκίδας στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, για την εξέλιξη της κατάστασης μετά τις πλημμύρες. Δυστυχώς, δέκα μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και ενώ έχουν παρελάσει ο πρωθυπουργός
και υπουργοί της Κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα άμεση ανακούφιση. Ταυτόχρονα πέρασαν και αρκετά στελέχη της Κυβέρνησης, της Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής καταλήξαμε να επαναλαμβάνονται ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που σπέρνουν τόσες μέρες όλοι όσοι έχουν ευθύνες για αυτό το έγκλημα, για τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν, για τον κόσμο που χάθηκε, για τον κόσμο που έχει μείνει πίσω και παλεύει μόνος του να ορθοποδήσει, να συνεφέρει το σπίτι, το μαγαζί, το χωράφι του.
Η Δήμαρχος επανέλαβε προκλητικά τις δηλώσεις για «ακραία καιρικά φαινόμενα», συγκαλύπτοντας τις εγκληματικές ευθύνες όλων των Κυβερνήσεων, των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών μέχρι και τις σημερινές που ήξεραν αλλά προτίμησαν να βάλουν στη ζυγαριά κόστους – οφέλους τα απαραίτητα έργα στην περιοχή με τελικό χαμένο κάθε λαϊκή οικογένεια, κάθε αγρότη, μαγαζάτορα της περιοχής. Επανέλαβε τα ποσά που δήλωσαν τα στελέχη της Κυβέρνησης ότι θα δοθούν για έργα αποκατάστασης παραλιών, ύδρευσης, οδοποιίας, γεφυρών αλλά χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο που να διασφαλίζει την ουσιαστική παρέμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής αλλά και την άμεση – έγκαιρη εκτέλεσή τους για να μην έχουμε τα ίδια με την επόμενη βροχή.
Όσο έχει να κάνει δε για την άμεση βοήθεια που χρειάζονται οι κάτοικοι της περιοχής για να βγάλουν τους τόνους λάσπης από τα σπίτια και τα χωράφια τους, η Δήμαρχος απάντησε στην παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης για έκτακτες προσλήψεις και να γίνει με ευθύνη της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου, ότι είναι εκτός αρμοδιοτήτων, ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ότι τελικά ας κάνει ότι μπορεί ο καθένας με το 600άρι του επιδόματος. Εναπόθεσε δε, την καθημερινή στήριξη που χρειάζονται οι πληγέντες κύρια στον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη που εκφράζεται από την πρώτη στιγμή, προσπάθειες όμως που όσο συγκινητικές κι αν είναι, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κυβερνητική ευθύνη για την πλήρη αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις καθώς και για τα αναγκαία έργα προστασίας της ζωής των κατοίκων.
Αναπάντητα μένουν παράλληλα πολλά ακόμα ερωτήματα σχετικά την εξασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, την στήριξη των μικρών αγροτών της περιοχής, της αποκατάστασης μηχανημάτων και οχημάτων που καταστράφηκαν με την πλημμύρα. 
Στην παρέμβαση εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλκίδας βάζουμε τα εξής ζητήματα που χρειάζεται εδώ και τώρα με ευθύνη της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου να λυθούν.
         Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές (κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
         Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.
         Να γίνει με ευθύνη της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου η απομάκρυνση της λάσπης από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και  τα χωράφια. Δεν μπορεί να γίνει αυτό με ευθύνη των κατοίκων, ούτε να καλυφθούν τα έξοδα από το επίδομα που έχει εξαγγελθεί και δεν φτάνει ούτε για τις πιο άμεσες ανάγκες. Προϋπόθεση είναι ΤΩΡΑ να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
         Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ποιότητα του νερού και αποκατάσταση όπου έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
         Να εξασφαλιστεί σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και πολλοί έχουν μείνει λόγω της πλημμύρας χωρίς τα υπάρχοντα τους, χωρίς μεροκάματο και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει άμεσα να τους χορηγηθούν και οι ίδιοι να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο.
         Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρι ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που  δεν λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.
         Κανείς εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του. Κανείς που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μην θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών, να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα, καθώς και ημέρες από την κανονική του άδεια.
         Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων και των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης και δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής.

Παράλληλα επαναφέρουμε το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου δια ζώσης προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα θέματα και να παρθούν άμεσα μέτρα. Καλούμε κάθε παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα η συνεδρίαση