MY KTEO

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Καθησυχαστική για τα σχολεία η Επίτροπος Υγείας

Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, το Σάββατο, η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, αναφέρεται αναλυτικά στα μέσα για την αντιμετώπισης της πανδημίας.


Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων η Επίτροπος Υγείας τονίζει ότι "σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων η μετάδοση από παιδί σε παιδί, μέσα στις τάξεις, είναι σπάνια και το άνοιγμα των σχολείων δεν συνδέθηκε με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις διάφορες κοινότητες". Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τα μέτρα πρόληψης για τα σχολεία ανήκουν στην αρμοδιότητα των διαφόρων κρατών μελών της Ένωσης, αλλά και ότι, κατά κανόνα, θα έπρεπε να ακολουθούν τα μέτρα δημόσιας υγείας της υπόλοιπης κοινωνίας.

Για το εμβόλιο η κ. Κυριακίδου δηλώνει στην La Stampa ότι την περασμένη Πέμπτη υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο με τη φαρμακευτική εταιρία Astrazeneca. "Ένας σημαντικός σταθμός στην όλη μας προσπάθεια να βρούμε μια βιώσιμη λύση", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Και υπενθυμίζει ότι μέχρι τώρα οι συζητήσεις αφορούν την δυνατότητα αγοράς πάνω από ενάμιση δισεκατομμύριο δόσεων, των εν δυνάμει μελλοντικών εμβολίων, ασφαλών και αποτελεσματικών".

Ίσως τέλος του 2020 το εμβόλιο
Σε σχέση με το πότε θα φτάσουμε στο χειροπιαστό αποτέλεσμα του εμβολίου, έστω και αν δεν υπάρχουν βεβαιότητες, η αρμόδια επίτροπος απαντά ότι "υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το πρώτο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο προς το τέλος του έτους, ή στην αρχή του 2021". Η Στέλλα Κυριακίδου θεωρεί πρώιμη τη συζήτηση για το αν το εμβόλιο αυτό θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Σε ότι αφορά την γρίπη, τέλος, υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί η μείξη του Covid 19 με την φετινή γρίπη, και, κατά συνέπεια, το εμβόλιο παραμένει βασικής σημασίας και σε αυτή την περίπτωση.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

Πηγή: Deutsche Welle / capital.gr