MY KTEO

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Κουτσούμπας από τον Άγιο Νικόλαο Χαλκίδας: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αφού δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές και τις προηγούμενες πλημμύρες



Στις περιοχές της Εύβοιας που βρέθηκαν στο στόχαστρο της καταστροφικής πλημμύρας τα ξημερώματα της Κυριακής βρέθηκε χθες το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μαζί με κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος επισκέφτηκε σημεία στα οποία αποτυπώνονται τα σημάδια της καταστροφής, συζήτησε με κατοίκους και βιοπαλαιστές που είδαν να χάνονται στα ορμητικά νερά οι κόποι της ζωής τους, ακόμα και οι άνθρωποί τους.
Στο κλιμάκιο συμμετείχαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας, και Κώστας Παρασκευάς. Επίσης, τα μέλη του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας Μάκης Μακρής, Γιάννης Τζαβάρας και Λένα Γεροπαναγιώτη, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας, η Τάνια Αυλωνίτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας. Στην περιοδεία συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Χαλκίδα Γρανέτα Τσιβίκα, Βαγγέλης Σταματούκος.
Αφετηρία της περιοδείας στάθηκε η παραλία στο χωριό Μπούρτζι. Δρόμοι και πεζοδρόμια έχουν «ξηλωθεί», η θάλασσα έχει ανέβει μέχρι τα μαγαζιά, τα νερά έχουν παρασύρει κορμούς και κλαδιά δέντρων, φερτά υλικά, ενώ τα πάντα είναι σκεπασμένα από λάσπη.
Κάτοικοι και επαγγελματίες παλεύουν να καθαρίσουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους. «Καταστροφή. Δεν έχει μείνει τίποτα», περιγράφουν με δύο λόγια την κατάσταση και τονίζουν την ανάγκη να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους.
«Είδαμε τον χάρο με τα μάτια μας», λέει η γυναίκα ενός από τα θύματα της πλημμύρας. Περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησε, αναρωτιέται πού πηγαίνουν οι φόροι που λεηλατούν το πενιχρό εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.
Στο σημείο όπου έχει στηθεί το κιόσκι που διανέμει είδη πρώτης ανάγκης το κλιμάκιο συνάντησε τον πρόεδρο της κοινότητας, Παναγιώτη Λυμπέρη. Μεταφέροντας την αλληλεγγύη του Κόμματος και τη στήριξη στα αιτήματα των κατοίκων, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως τα μέλη των Κομματικών Οργανώσεων στην περιοχή είναι σε ετοιμότητα να προσφέρουν κάθε βοήθεια που μπορούν στη συγκέντρωση και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, στις προσπάθειες για αποκατάσταση των ζημιών.
Στο Μπούρτζι ακολούθησε σύσκεψη στην αυλή του ΚΑΠΗ, με συμμετοχή κατοίκων, παραθεριστών, μεταναστών εργατών γης που ζουν και δουλεύουν στην περιοχή.
Ο τοπικός σύμβουλος Αφρατίου, Κώστας Σαμαρτζής, καθώς και ο κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Καραβασίλης κατήγγειλαν πως τα απαραίτητα έργα στον ποταμό Λήλαντα και στο ρέμα του Αφρατίου μένουν στις υποσχέσεις εδώ και χρόνια χωρίς να γίνονται πράξη. Άλλοι κάτοικοι επισήμαναν πως η γέφυρα στο Βασιλικό είναι αδύνατο να επισκευαστεί και χρειάζεται να κατασκευαστεί εκ νέου.
Ο Βαγγέλης Αυλωνίτης μίλησε για την ολοκληρωτική καταστροφή που έχουν υποστεί οι αγροτοπαραγωγοί, τα χωράφια των οποίων σαρώθηκαν και μπαζώθηκαν από την πλημμύρα και χρειάζονται χιλιάδες ευρώ για να ξαναγίνουν καλλιεργήσιμα. Κάλεσε τους πληγέντες σε συσπείρωση και δημιουργία Επιτροπών για να διεκδικήσουν αιτήματα κρίσιμα για την επιβίωσή τους.
Την περιπέτεια που έζησε η οικογένειά του που παραθέριζε στην περιοχή, με τραγικό απολογισμό έναν νεκρό και μια αγνοούμενη που διασώθηκε μετά από ώρες στη θάλασσα, μετέφερε ο Ορέστης Παντελόγλου, σημειώνοντας πως για άλλη μια φορά η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήρθε κατόπιν εορτής.
Το «παρών» έδωσαν μετανάστες εργάτες γης, φέρνοντας στο προσκήνιο τη δεινή θέση που βρίσκονται καθώς έχουν χάσει τη δουλειά τους, την κατοικία τους και τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά τους.
Το περιστατικό που σημειώθηκε την ίδια μέρα και ξεγυμνώνει την εικόνα της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού μετέφερε κάτοικος της περιοχής. Όπως κατήγγειλε, νέος άνθρωπος που τραυματίστηκε κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών χρειάστηκε να περιμένει τέσσερις ώρες το ασθενοφόρο για να μεταφερθεί από το Αφράτι στο νοσοκομείο.