Evia Top: Με …μαξιλάρι έρχεται το «πακέτο Σεπτεμβρίου» -Βασικό όπλο η επιστρεπτέα προκαταβολή III

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020

Με …μαξιλάρι έρχεται το «πακέτο Σεπτεμβρίου» -Βασικό όπλο η επιστρεπτέα προκαταβολή III


«Η κυβέρνηση κάνει στοχευμένες πολιτικές επιλογές εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα προανήγγειλε  μέτρα στήριξης της οικονομίας τόσο στα νησιά όσο και στην υπόλοιπη
χώρα.  «Μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα του νέου κύματος μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση», σχολίασε.
Στο μεταξύ  μέτρα ενίσχυσης των πολιτών που πλήττονται από την πανδημία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου από την Θεσσαλονίκη που θα ανεβεί για να περιγράψει το οικονομικό πρόγραμμα της χρόνιας δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέχρι σήμερα η πολιτεία έχει αντιληφθεί τη δυσκολία στον τουρισμό και έρχεται να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους των νησιών. Από δω και πέρα, τα μέτρα βοήθειας σε κλάδους που πλήττονται από την υγειονομική κρίση θα επεκταθούν ενώ κύριο όχημα, ως φαίνεται και πάλι για τη διάσωση επιχειρήσεων θα είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή. Μέτρο που αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό στήριξης της μικρής επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, όλοι θα μπουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 3, η οποία θα ανοίξει από την επόμενη βδομάδα,. Στη ρύθμιση αυτή συγκαταλέγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές  ώστε να στηριχθούν με ρευστότητα επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους φέτος να αφανίζεται.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, τα κρατικά δάνεια  θα έχουν ύψος 1,2 δισ ευρώ  και θα δοθούν με βασικό κριτήριο το τζίρο του καλοκαιριού, δηλαδή την περίοδο Ιουνίου- Αυγούστου, κάτι που θα ευνοήσει κυρίως τις εποχικές επιχειρήσεις. Μάλιστα εκτιμάται ότι η σχτική πλατφόρμα να ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα και τα στοιχεία του τζίρου τον Αύγουστο.

Ο υπουργός επίσης αναφέρθηκε στα επιδόματα για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες υποστηρίζοντας πως συνεχίζεται η χρηματοδότηση μέσω τραπεζών, ενώ θα τρέξει και ο β γύρος των εγγυημένων δανείων.

Για τους εποχικούς είπε ότι υπήρχε ενίσχυση στην εποχικότητα της επιχειρηματικότητας, ωστόσο «είμαστε εδώ να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτούς τους συμπατριώτες μας. Έχουμε ταμειακά διαθέσιμα για να βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Μίλησε επίσης για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, λέγοντας πως καθώς δεν υπάρχουν φέτος δημοσιονομικοί στόχοι, θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Τα διαθέσιμα είναι 34,7 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω στήριξη της πραγματικής οικονομίας, παρέπεμψε στα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να μπορούν να στηριχτούν περαιτέρω οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο.

Με βάση το «μαξιλάρι» λοιπόν αλλά και το σχεδιασμό για νέες εκδόσεις ομολόγων, τα όποια χρήματα εισρεύσουν στη χώρα από την ΕΕ εξετάζεται να υπάρξει ένα πλέγμα μέτρων που θα  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

          Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Όπως είπε ο κ. Σταίκούρας  εγκρίθηκε για την Ελλάδα το πρόγραμμα SURE, 2,7 δισ., τα οποία θα καλύψουν μεγάλο μέρος του κόστους του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή του δώρου Πάσχα, (που εκκρεμεί ακόμη από το κρατικό ταμείο προς ις επιχιερήσεις) αλλά και για τη στήριξη στο πρόγραμμα Συν-Εργασία.

–          Παροχή φθηνής ρευστότητας μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα, τις εγγυήσεις του δημοσίου για τραπεζικά δάνεια και την επιστρεπτέα προκαταβολή

          Φοροαπαλλαγές για την μείωση του ενοικίου στη επαγγελματική στέγη. Μάλιστα για τα ενοίκια ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως υπάρχει πίεση εκατέρωθεν από ενοικιαστές για επέκταση της ρύθμισης και από ιδιοκτήτες για μη επέκταση αυτής. Η οικειοθελής συμμετοχή είναι μία από τις πολλές λύσεις που σκέφτεται το υπουργείο.

          Ρυθμίσεις χρεών στο Δημόσιο και αναστολές πληρωμών

          Παράταση της μειωμένου από το 24% στο 13% ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, στο τουριστικό πακέτο, στους καφέδες, τα μη αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα που λήγει στο τέλος Οκτωβρίου
Παράλληλα σε σχέση με δράσεις ενίσχυσης του εισοδήματος κοινωνικών ομάδων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο MEGA  εγγυήθηκε την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στο δημόσιο.

Για την προστασία πρώτης κατοικίας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι πολύ ικανοποιημένη από τον τρόπο που ανταποκρίνονται οι πολίτες, ενώ αποκάλυψε πως μέχρι το τέλος της βδομάδας θα βγει διαβούλευση για το νέο πτωχευτικό, το οποίο θα λειτουργήσει από το 2021 και μετά.

Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, δε θα δοθεί άλλη παράταση, ενώ προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι αναστολές που δόθηκαν να έχουν περίοδο χάριτος και να μετατεθούν σε 12 άτοκες δόσεις το 2021.

Γιώργος Αλεξάκης