MY KTEO

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

«Μπόνους» επιδότησης 200 ευρώ τον μήνα για μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ - Το σχέδιο για 100.000 θέσεις εργασίας


Το νέο πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση εισφορών 100% για έξι μήνες ανακοινώνουν αύριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα ο ΟΑΕΔ και το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα βγάλουν εις πέρας την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση 100% για 6 μήνες. Ειδικότερα για έξι μήνες θα επιδοτούνται πλήρως οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη προκειμένου να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για πρόσληψη νέων εργαζομένων και ανέργων.Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις χωρίς απαραίτητα να έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού και θα αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης και μερικής απασχόλησης.

Η επιδότηση θα αφορά νέους μισθωτούς υπαλλήλους και μακροχρόνια ανέργους και θα επιδοτούνται ανεξαρτήτως μισθού και ειδικότητας, ενώ το πρόγραμμα θα έχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Έξτρα κίνητρα θα υπάρχουν στο πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς η πρόσληψή τους θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως.
Η νέα δράση θα καλύψει για 100.000 νέες θέσεις εργασίας το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτικών και εργαζομένου, για ένα εξάμηνο.
Η 100% επιδότηση ισχύει ανεξάρτητα από τις αποδοχές και την ειδικότητα του εργαζόμενου. Στην περίπτωση δε που προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και μέρος του μισθολογικού κόστους.
Αυτό σημαίνει ότι το μη μισθολογικό κόστος σε ετήσια βάση υποχωρεί κατά:
2.821 ευρώ αν ο μισθός διαμορφώνεται σε 700 ευρώ
4.000 ευρώ αν ο μισθός διαμορφώνεται σε 1.200 ευρώ
Από την πλευρά τους οι εργοδότες που θα κάνουν χρήση του προγράμματος δεσμεύεονται ότι δε θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας.

Μοναδικός όρος ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες φεν αποκλείεται να υπάρχει ρήτρα να μην έχουν γίνει απολύσεις το τελευταίο διάστημα καθώς και για το χρονικό διάστημα δέσμευσης για διατήρηση των δύο θέσεων εργασίας.
Θα μπορεί για παράδειγμα κάποιος να κάνει χρήση της επιδότησης για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια εάν το θέλει να απολύσει τους επιδοτούμενους ή θα πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για ένα επιπλέον διάστημα.