MY KTEO

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

2010 -2020: Κορονοϊός και μνημόνια "κουρεύουν" το ΑΕΠ κατά 30%

Μέσα σε ένα διάστημα 11 ετών η Ελλάδα έζησε επτά χρόνια βαθιάς οικονομικής ύφεση και μόνο τέσσερα χρόνια θετικής ανάπτυξης, έστω και αναιμικής. Σωρευτικά, την περίοδο από το 2010 -2019
η Ελλάδα έχασε το 21,5% του ΑΕΠ της με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το 2010 είχε ύφεση 5,3%, το 2011 9,1% του ΑΕΠ, το 2012 7,25% του ΑΕΠ και το 2013 το 2,25% του ΑΕΠ της. Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,7%. Το 2015 και το 2016 είχαμε ύφεση -0,4% του ΑΕΠ και 0,22% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Το 2017 είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% του ΑΕΠ και το 2018 και το 2019 είχαμε ανάπτυξη κατά 1,9% του ΑΕΠ.

Φέτος διανύουμε το πρώτο έτος της πανδημίας του κορονοϊού. Με βάση τα μέχρι στιγμής που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ είχαμε ύφεση 0,5% του ΑΕΠ το πρώτο και 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Έτσι για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου η ύφεση της οικονομίας διαμορφώνεται στο 7,9% όσο περίπου και οι επίσημες προβλέψεις του υπουργείο. Αν η πρόβλεψη επαληθευτεί και για το σύνολο του χρόνου τότε η απώλεια του ΑΕΠ από το 2010 έως και το τέλος του 2020 θα φτάσει το κολοσσιαίο 30%.

Η ζημιά της πανδημίας του κορονοϊού στο ΑΕΠ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του ΑΕΠ για το κρίσιμο 3ο τρίμηνο του χρόνου. Ως γνωστό κατά την περίοδο Ιουνίου Αυγούστου ενσωματώνεται η πορεία του μεγαλύτερου μέρους της τουριστικής περιόδου η οποία είχε φέτος πολλά ειδική χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, με περίπου τα μισά ξενοδοχεία της χώρας να μην έχουν ανοίξει για το φετινό καλοκαίρι, όσοι πήραν το ρίσκο και άνοιξαν αντιμετώπισαν - αναγκαίους - περιοριστικούς όρους ειδικά αν είχαν έδρα της επιχείρησης σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος και η Χαλκιδική.

Με αυτό το δεδομένο η ελπίδα ότι οι απώλειες που καλλιεργούνται ότι μεγάλο μέρος των απωλειών θα α αναπληρωθεί από τον εσωτερικό τουρισμό μάλλον δεν έχει βάση.

Συνεπώς μέχρι τώρα είναι περισσότερο πιθανή η υλοποίηση του δυσμενούς σεναρίου που περιλήφθηκε στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο προβλέπει ακριβώς ύφεση στο 8% του ΑΕΠ για φέτος.

Κάτι που παραγνωρίζεται είναι ότι εκτός από το μεγάλο ύψος της όποιας φετινής ύφεσης που έρχεται λόγω της υγειονομικής κρίσης κανείς δεν υπολογίζει το σωρευτικό αποτέλεσμα της ύφεσης από το 2010 μέχρι και σήμερα. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι δεν ευθύνεται η Κυβέρνηση για την υγειονομική κρίση. Ωστόσο αυτό δεν καλύπτει την αδυναμία εκπλήρωσης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων λόγω της τεράστιας μείωσης εισοδήματος που έρχεται ω; φυσικό αποτέλεσμα από το Lock down της οικονομίας. Το ίδιο και οι πυλώνες της οικονομίας που δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τα μνημόνια.

Τρανή απόδειξη αποτελεί ο Τραπεζικός τομέας. Μετά από δύο επίσημες ανακεφαλαιαοποιήσεις και ένα σωρό ευνοϊκά μέτρα δεν μπορούν ούτε και τώρα να εκπληρώσουν τον ρόλο τους . Το ελληνικό δημόσιο παρέχει εγγυήσεις δανείων στο 80% του ποσού και οι τράπεζες ζητούν και κατάθεση του υπολοίπου 20% στην τράπεζα για να μπορέσουν να εκταμιεύσεων κάποιο δάνεια.


News247.gr