MY KTEO

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Κερδισμένοι και χαμένοι

Ψαλιδισμένο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους θα είναι το δώρο Χριστουγέννων 2020 εξαιτίας τη κρίσης και της υπαγωγής των εργαζόμενων σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων.
Με βάση το σχέδιο νόμου με τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα, το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλλει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Ωστόσο η βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλλει το κράτος δε θα είναι ο αρχικός μισθός αλλά το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα. Οι υπόλοιποι μήνες – εκτός αναστολής- θα υπολογιστούν με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου και θα πληρωθούν από τον εργοδότη. Υπενθυμίζεται πως το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τους μισθούς από την 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου.

Η ρύθμιση ξεκαθαρίζει κατ αρχήν πως το Δώρο πρέπει να πληρωθεί κανονικά από τις επιχειρήσεις, χωρίς αναβολή – όπως για παράδειγμα έγινε με το Δώρο Πάσχα – δηλαδή έως τις 21 Δεκεμβρίου.


Με βάση τον ιδιόμορφο φετινό υπολογισμό κερδισμένοι βγαίνουν οι χαμηλόμισθοι και ειδικά όσοι δουλεύουν με μερική απασχόληση και πάντως δεν εισπράττουν περισσότερα από τον κατώτατο μισθό. Αντίθετα μεγάλες απώλειες θα έχουν οι υψηλόμισθοι που βγήκαν σε αναστολή. Κομβικό σημείο βεβαίως αποτελεί το πλήθος των μηνών της αναστολής. Δυστυχώς οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο δηλαδή ο τουρισμός ο επισιτισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, κρατούν ακόμα στον πάγο τους εργαζόμενους, η τους «ξαναβγάζουν» σε αναστολή μετά το πρόωρο τέλος της τουριστικής σεζόν με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο 13ος μισθός.

Δώρο Χριστουγέννων θα λάβουν και όσοι εποχικοί έχουν τεθεί σε αναστολή, αναλογικά με το χρονικό διάστημα που λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ανά μήνα.

Τέλος, αν η εργασιακή σύμβαση τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της.


Protothema.gr