MY KTEO

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΑΔΕ: Στην "τσιμπίδα" της 83.000 φορολογούμενοι - Πρόστιμα για αδήλωτα εισοδήματα



Στην "τσιμπίδα" της ΑΑΔΕ 83.000 φορολογούμενοι που δεν δήλωσαν στην εφορία εισοδήματα για το φορολογικό έτος 2014.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή" η ΑΑΔΕ θα στείλει εντός εβδομάδας μήνυμα στους

συγκεκριμένους φορολογούμενους ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων γι' αυτά τα εισοδήματα.

Σημειώνεται ότι από τους 83.000 φορολογουμένους, οι περίπου 40.000 είναι συνταξιούχοι οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έλαβαν αναδρομικά ποσά το 2014, ωστόσο ξέχασαν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας, προκειμένου να δηλώσουν στην εφορία τα σχετικά ποσά. Ταυτόχρονα εντοπίστηκαν ακόμα 43.000 φορολογούμενοι που δεν δήλωσαν εισοδήματα της χρήσης 2014 και οι οποίοι επίσης θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση ή ακόμα και εμπρόθεσμη αρχική για να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά.

Οι 40.000 συνταξιούχοι με την υποβολή των τροποιητικών δηλώσεων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2014 στα έτη που αυτά ανάγονται, περιορίζοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει. Πάντως θα πληρώσουν αφενός τους φόρους που προκύπτουν από τα αναδρομικά που ξέχασαν να δηλώσουν την εισφορά αλληλεγγύης καθώς και πρόστιμα και τους τόκους εμπρόθεσμης καταβολής. Οι υπόλοιποι θα δηλώσουν κανονικά στη χρήση του 2014 τα ποσά που τους έχει καταλογίσει η εφορία.

Όσοι αμφισβητούν τους φόρους που καταλογίζει η εφορία θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού στις ΔΟΥ τους προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία που θα δείχνουν ότι έχουν δηλώσει και πληρώσει κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν . Όσοι όμως δεν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στον καταλογισμό των φόρων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ο σχετικός έλεγχος αυξάνοντας σημαντικά τους φόρους και τα πρόστιμα που προκύπτουν. Στα τέλη του επόμενου μήνα θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα και θα αναρτηθούν στον προσωπικό λογαριασμό κάθε φορολογούμενου.