MY KTEO

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Aντιγριπικά εμβόλια: Αποκλειστικά με ιατρική συνταγή για τις ευπαθείς ομάδες σε αυτή τη φάση


Αποκλειστικά με ιατρική συνταγή ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός και με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες . Όσοι αποφασίζουν να κάνουν το εμβόλιο, φέτος θα χρειαστεί να έχουν ιατρική συνταγή, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Στην πορεία δεν αποκλείεται να επαναξιολογηθεί η διαδικασία, αλλά πηγές του Υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίζουν πως πρέπει να διασφαλιστεί πως το εμβόλιο θα φθάσει σε όσους το έχουν πρώτα και κυρία ανάγκη. Πολλοί έχουν σπεύσει από απόγνωση στα φαρμακεία και ζητούν να κάνουν κράτηση για το πολυπόθητο εμβόλιο. Η φρενίτιδα που επικρατεί λόγω του κορονοϊού φαίνεται να εντείνει την ανησυχία των πολιτών, οι οποία θεωρούν ότι τουλάχιστον μπορούν να γλιτώσουν από τη ... γρίπη. Σε κάθε περίπτωση, Ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ τόνισε ότι θα καλύψει επαρκώς και φέτος τις ανάγκες των συνεργαζομένων φαρμακείων του.

Oι πρώτες παραγγελίες εμβολίων γρίπης, γίνονται από τα φαρμακεία, κυρίως τέλη της άνοιξης.Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως το εμβόλιο, έχει 1 χρόνο ζωής, ενώ είναι 3 οι εταιρίες που το παρασκευάζουν και παραδίδουν στην χώρα μας.

Εκτιμάται ότι η αύξηση του αριθμού των εμβολίων που έχουμε παραγείλει φετος και πέρσι μπορεί φαίνεται ότι επαρκεί, αρκεί να γίνει μια σωστή διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια πρέπει πρώτα να φτάσου σε αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη, δηλαδή τις ευπαθείς ομάδες.