MY KTEO

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

ΛΑΡΚΟ: Στο ΤΑΙΠΕΔ το βάρος για τα «σπαστά» πωλητήρια


Διαγωνισμό για την παραχώρηση του εργοστασίου της Λάρυμνας και μεταλλευτικών δικαιωμάτων της ΛΑΡΚΟ, που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ. Η απόφαση της Διαιτησίας. Χωριστός διαγωνισμός από τον ειδικό διαχειριστή.

Την προετοιμασία του διαγωνισμού πώλησης του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και δικαιωμάτων εξόρυξης του ελληνικού δημοσίου σε ορυχεία που μισθώνει η βιομηχανία παραγωγής νικελίου, ξεκινά το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr στις 18 Σεπτεμβρίου, θα αναλάβει τη διενέργεια των διαγωνισμών για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο νόμος της κυβέρνησης που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και έθετε σε καθεστώς διαχείρισης της χρεοκοπημένη βιομηχανία.

Κλειδί για αυτήν την εξέλιξη ήταν η απόφαση της Διαιτησίας επί της διένεξης ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη ΛΑΡΚΟ για το εργοστάσιο της Λάρυμνας. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η Διαιτησία έκρινε ότι το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ, έχει εκκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες, για λογαριασμό του δημοσίου, και για το λόγο αυτό με δύο ξεχωριστές δημόσιες προσκλήσεις του ζητά νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο, αντίστοιχα. Θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους για την προετοιμασία του διαγωνισμού, του VDR κλπ. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η 5η Οκτωβρίου.

Βέβαια, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων διευκρινίζει ότι για τη διενέργεια του διαγωνισμού ή των διαγωνισμών αναμένεται, μετά την έκδοση της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου, κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στα κείμενα των προαναφερόμενων προσκλήσεων (για πρόσληψη νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου), το ΤΑΙΠΕΔ περιγράφει πως πρόκειται, μέσω διαγωνισμού, να παραχωρήσει τα δικαιώματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης των ορυχείων του ελληνικού δημοσίου, όπως αυτά περιγράφονται στο νόμο 4223/2013. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο 55 πρόκειται για δικαιώματα σε ορυχεία στο Νομό Βοιωτίας (μεταλλεία Λάρυμνας).

Επιπλέον το Ταμείο στα ίδια κείμενα αναφέρει, πως εφόσον η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου είναι υπέρ του δημοσίου, θα πραγματοποιήσει και διαγωνισμό για το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Πέραν αυτού, και σύμφωνα με πληροφορίες, ξεχωριστό διαγωνισμό θα κάνει και ο Ειδικός Διαχειριστής για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που παραμένουν στην εταιρεία ΛΑΡΚΟ. Δίχως, όμως, να έχει αποσαφηνιστεί έως τώρα ποια είναι αυτά. Το ΤΑΙΠΕΔ στην ιστοσελίδα του περιγράφει ως περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, πέραν του εργοστασίου, δικαιώματα εξόρυξης στα ορυχεία του Αγίου Ιωάννη (κοντά στη Λάρυμνα), της Εύβοιας, της Καστοριάς και των Σερβίων.

 Εν κατακλείδι, όλα δείχνουν ότι η ΛΑΡΚΟ θα σπάσει σε δύο χωριστούς διαγωνισμούς το ελληνικό δημόσιο θα πουλήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το εργοστάσιο της Λάρυμνας και δικαιώματα που εκμισθώνει στη βιομηχανία και ο Ειδικός Διαχειριστής άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Το 2014 η τότε κυβέρνηση είχε αποπειραθεί να κάνει δύο διαγωνισμού πώλησης:

Το μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη.

Το 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς

Να σημειωθεί ότι πέραν της δεινής οικονομικής κατάστασης της ΛΑΡΚΟ, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει στη «διακοπή της οικονομικής συνέχειας περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας», σύμφωνα με το σκεπτικό της τελευταίας απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις της Ευρ. Επιτροπής για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρία ύψους 136 εκατ. ευρώ.

euro2day.gr