MY KTEO

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΟΕΔΗΝ: Τεράστιες ελλείψεις στις κλίνες ΜΕΘ-Πόσες ΜΕΘ λειτουργούν στην Εύβοια


Τεράστιες ελλείψεις σε ότι αφορά τον αριθμό των ΜΕΘ που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, αλλα και σε ότι αφορά τη γενικότερη εικόνα της Υγείας στην Ελλάδα, εντοπίζει αναλυτική έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ.

Γενικότερα τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν μεγάλες διαφορές στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα σε σχέση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την ενίσχυση του κλάδου στην αρχή της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων παρέθεσε αναλυτικά τα νούμερα με τις κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ. Πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ.

Στα Νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν 607 και μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 28 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
«Εάν δεν ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ και δεν προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την στελέχωσή τους οι λίστες αναμονής το χειμώνα θα είναι πολύ μεγάλες με κορωνοϊό, εποχική γρίπη και άλλες παθήσεις» προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Με την εμφάνιση της πανδημίας έχουν όλοι αντιληφθεί τη σημασία της Δημόσιας Υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας δεν συνέβαλλε διόλου στη διαχείριση της πανδημίας. Αντιθέτως το είδε ως μία επιπλέον ευκαιρία να αυξήσει τα κέρδη του (υλικά, ΜΕΘ, τεστ κλπ).

Οι παθογένειες του συστήματος υγείας είναι δεδομένες σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ:

Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τριτοκοσμικό ύψος του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 7,5% στου ΑΕΠ.
Τα Νοσοκομεία ως όριο δαπανών στον προϋπολογισμό τους έχουν το 1,5 δις ευρώ παγωμένο στο ίδιο ύψος τα τελευταία χρόνια παρά την πανδημία. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν τα Νοσοκομεία και άλλες Υγειονομικές μονάδες να ανανεώσουν, να συντηρήσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές. Δεν είναι σε θέση να πληρώνουν μισθούς, νυκτερινά και αργίες στους Επικουρικούς υπαλλήλους. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων τέλος Απρίλη ήταν 1 δις ευρώ.
Οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων είναι 45.000. Στις 90.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 45.000. Από το 2018 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και κάθε χρόνο αποχωρούν περί των 1.500 μόνιμων υπαλλήλων από τα Νοσοκομεία.
Με βάση την απογραφή του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου τον Ιούνιο 2019 στο Υπουργείο Υγείας και τους Φορείς του υπηρετούσαν 79.177 μόνιμοι και Αορίστου χρόνου υπάλληλοι. Τον Ιούνιο του 2020 ήταν 77.308. Το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας σε ένα χρόνο λιγόστεψε κατά 1869 υπαλλήλους.
Το Επικουρικό προσωπικό που υπηρετούσε στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΔΥΠΕ) ήταν τον Ιούνιο 2019 3.620 και τον Ιούλιο του 2020 8.553 σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Υγείας. Αύξηση 4913 υπάλληλοι οι οποίοι κατανέμονται ως εξής:
ΜΕΘ, ΜΕΘ COVID και ΜΑΦ σε λειτουργία

ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΘ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ: 607 με δυνατότητα ανάπτυξης 28 κλινών επιπλέον με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού
ΜΕΘ COVID: 169 με δυναμική να λειτουργήσουν 39 επιπλέον
ΜΑΦ: 117 μπορούν να λειτουργήσουν άλλες 27 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού

ΜΕΘ σε όλη την Εύβοια

Γ.Ν. ΚΑΡΥΣΤΟΥ: Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί ως Επικουρικό προσωπικό περίπου 15 άτομα.

Γ.Ν. ΚΥΜΗΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΑΦ με 1 κλίνη. Περίπου 13 άτομα Επικουρικό προσωπικό έχουν προσληφθεί για τις ανάγκες του covid-19.

Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 7 κλίνες και μία ΜΑΦ με 5 κλίνες. 110 άτομα ως Επικουρικό προσωπικό έχουν προσληφθεί για τις ανάγκες της πανδημίας.