MY KTEO

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Έρχεται το "Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο" - Πώς θα λειτουργεί


Προγραμματισμός
“Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο“ σχεδιάζουν οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις), μετά τη σύναψη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Μάρτιος 2018).
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Το Βήμα", ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις βρίσκονται σε
προχωρημένες συζητήσεις για την δημιουργία ενός “υπερταμείου” επαγγελματικής ασφάλισης για περισσότερους από 2.000 .000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και αυτοαπασχολούμενους.
Το εν λόγω Ταμείο σχεδιάζεται με στόχο να καλύψει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους με συμπληρωματικές παροχές, είτε εφάπαξ βοηθήματος είτε επικουρικές μηνιαίας σύνταξης.
Το ταμείο –εφόσον τελικώς υλοποιηθεί –θα λειτουργεί με κεφαλοποιητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών, δηλαδή θα έχει”αποταμιευτικό “χαρακτήρα. Οι εισφορές και οι αποδόσεις τους που αφορούν κάθε ασφαλισμένο θα δημιουργούν τον “προσωπικό του κουμπαρά”. H τελική παροχή εξαρτάται από τις αποδόσεις και ως εκ τούτου απαιτούνται αυξημένοι κανόνες διαχείρισης και δημοσιότητας –διαφάνειας αλλά και εποπτείας ,οι οποίοι έχουν ήδη εισαχθεί με ευρωπαϊκούς κανόνες.