MY KTEO

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Εύβοια: Ο χάρτης των κρουσμάτων και ο δείκτης μεταδοτικότητας -Στις τελευταίες θέσεις είναι ο νομός μας

Σε μελέτη των στοιχείων στο Νομό Ευβοίας  που αφορούν στα περιστατικά από τη νόσο του covid-19, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ από την 1η Ιουλίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου, αποτυπώνονται το σύνολο των εγχώριων κρουσμάτων, τα εγχώρια κρούσματα ανά
100.000 κατοίκους και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt ανά Νομό της χώρας, στο χρονικό διάστημα αυτών των 71 ημερών.

Στο Νομό Ευβοίας:
• Από πλευράς των συνολικών εγχώριων κρουσμάτων, βρίσκεται στην 39η θέση, με 20 τον αριθμό
• Όσον αφορά στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, βρίσκεται στην προτελευταία (50η) θέση, με μόλις 9
• Από πλευράς του δείκτη μεταδοτικότητας Rt - για τον υπολογισμό του χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-, βρίσκεται σε ψηλότερη θέση (σ.σ. παρατηρείται ότι ενώ περιοχές έχουν καλές επιδόσεις όσον αφορά στα κρούσματα, ο δείκτης τους είναι σε υψηλότερα επίπεδα και αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι ο Rt αναφέρεται στο τελευταίο χρονικό διάστημα), στην 22η, με Rt 1,06.
Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt θεωρείται κρίσιμος για το πώς εξελίσσεται η πανδημία, εκφράζει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα παρουσία μέτρων προστασίας σε έναν συγκεκριμένο χρόνο και μπορεί να μεταβάλλεται με τη σταδιακή εισαγωγή ή άρση μέτρων και την αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού, κατά πόσο δηλαδή τηρούνται τα μέτρα.
Με τον δείκτη στο 1,06 σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται και ότι κάθε κρούσμα μπορεί να μολύνει κατά μέσον όρο άλλο ένα άτομο.

Η μελέτη έγινε από τον αγρονόμο – τοπογράφο μηχανικό & συνταγματάρχη ε.α. Νίκου Καρδούλα και δημοσιεύθηκε στο zougla.gr