MY KTEO

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ενεργειακή αξιοποίηση δευτερογενών υλικών στο Εργοστάσιο του Μηλακίου


Στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υποκαθιστούμε ορυκτά καύσιμα και ορυκτές πρώτες ύλες με δευτερογενή υλικά, εξοικονομώντας σταθερά φυσικούς πόρους και βελτιώνοντας διαρκώς το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. H ενεργειακή αξιοποίηση
εναλλακτικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της βιομάζας, αποτελεί το βασικό εργαλείο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τον κλάδο της παραγωγής τσιμέντου, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το κλίμα και την ενέργεια, σύμφωνα και με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Το compost τύπου Α (CLO) είναι μίγμα οργανικών υλικών (βιομάζα) που παράγεται από τη μηχανική διαλογή σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και συγκεκριμένα από τα οργανικά υλικά (όπως φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδιά, υπολείμματα κουζίνας) που δεν διαχωρίζονται στην πηγή σε ξεχωριστό κάδο και περιέχονται στα αστικά οικιακά απόβλητα. Σήμερα το υλικό αυτό, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του καταλήγει προς ταφή στους ΧΥΤΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε δοκιμή του υλικού compost τύπου Α ως εναλλακτικό καύσιμο, στις 2-5 Σεπτεμβρίου στο Εργοστάσιό μας στο Μηλάκι. Η διαδικασία αυτή είχε ως στόχο την αξιολόγηση της ικανότητας του μηχανολογικού εξοπλισμού για την μεταφορά και τροφοδοσία του υλικού στην μονάδα και πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων προδιαγραφών ασφαλείας. Η δοκιμή αφορούσε 250 τόνους του συγκεκριμένου υλικού, εκ των 5.000 για τα οποία η εταιρεία έχει αδειοδοτηθεί. Τα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένονται σε διάστημα 90 ημερών, όπως προβλέπει και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο της Εθελοντικής Συμφωνίας Συνεργασίας που έχει συνάψει η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
 
Έχουμε δεσμευτεί να υπηρετούμε με συνέπεια τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και επενδύοντας σε πράσινες πρακτικές, όπως η επένδυση στο Εργοστάσιό μας στο Μηλάκι ύψους €2 εκατ. για την επεξεργασία και αξιοποίηση της βιομάζας που ανακοινώσαμε πριν από δύο μήνες και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος το έτους.  

Στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ λειτουργούμε με διαφάνεια και σε πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία, ελεγχόμαστε δε συστηματικά από τις αρμόδιες αρχές. Ταυτόχρονα, παραμένουμε πιστοί στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα τόσο την Υγεία & Ασφάλεια των ανθρώπων μας και των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιούμαστε όσο και το σεβασμό στο περιβάλλον.