MY KTEO

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Τα σκουπίδια της Αττικής θα καούν στο Μηλάκι Αλιβερίου


Οι κάτοικοι του Βόλου ενημερώθηκαν τη Δευτέρα 7-9-2020 από  την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge ότι τελικά οι τόνοι των σκουπιδιών από τα οργανικά υπολείμματα των πράσινων κάδων της Αττικής με το εξωραϊσμένο όνομα CLO δεν θα καούν στις εγκαταστάσεις του Βόλου, αλλά στο
Μηλάκι. Το υλικό αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς εκτός από οργανικά υλικά, περιέχει και άγνωστα άλλα υπολείμματα (χημικά, ιατρικά, κτλ.), τα οποία δε διαχωρίζονται.

Η συγκεκριμένη βιομηχανία έλαβε μία αμφισβητήσιμη άδεια εν κρυπτώ, εν μέσω καλοκαιριού και χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να κάψει 5.000 τόνους από αυτό το επικίνδυνο υλικό στις εγκαταστάσεις της στον Βόλο και στο Μηλάκι για διάστημα τριών μηνών σε πειραματικό στάδιο. Δηλαδή οι πολίτες του Βόλου και της κεντρικής Εύβοιας θα ήταν πειραματόζωα μίας επικίνδυνης διαδικασίας που πιθανότατα θα είχε ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον και στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Ο λαός του Βόλου αντέδρασε μέσω των κινημάτων, των συλλογικοτήτων και των επιστημονικών φορέων και η ΑΓΕΤ έκανε ένα βήμα πίσω. Το υλικό αυτό δεν θα καεί στον Βόλο. Για το Μηλάκι όμως η εταιρεία δεν το απέκλεισε, φανερώνοντας ότι εάν δεν υπάρξουν αντιδράσεις από τους κατοίκους θα δράσει με την ίδια αποικιοκρατική και αλαζονική συμπεριφορά που έχει επιδείξει στην περιοχή ως τώρα, αγνοώντας τις συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων που ζουν και ζούσαν στην περιοχή και πριν τη δημιουργία του εργοστασίου. Ο λαός του Βόλου εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους κατοίκους του Μηλακίου και του Αλιβερίου και τους καλεί να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν την υγεία τους. Μόνο έτσι κερδίζονται οι αγώνες. Σταματήστε την καύση του CLO, πριν να είναι αργά.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση κάθε σχεδίου για καύση του επικίνδυνου υλικού CLO σε όλη την Ελλάδα.

Άμεση παύση της καύσης σκουπιδιών (RDF-SRF) και λυματολάσπης σε όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες της Ελλάδας

Η υγεία μας είναι πάνω από τα κέρδη των τσιμεντοβιομηχάνων.