MY KTEO

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Κώστας Μαρκόπουλος: Η δαιμονοποίηση της μάσκας αφορά μόνο κακώς ενημερωμένους ή μόνιμα αντιδραστικούς ανθρώπους


Τα κρούσματα του covid-19 αυξάνονται συνεχώς και ο γιατρός και πρώην Υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος μιλάει σήμερα στο Eviatop για τη χρήση της μάσκας, για τα μέτρα προστασίας και για τους χειρισμούς της πανδημίας από την Κυβέρνηση.

Ερ.: Μπορεί η χρήση της μάσκας να βοηθήσει στην ανάσχεση του κορονοϊού;

Απ.: Η πύλη εισόδου του κορονοϊού είναι το αναπνευστικό σύστημα άρα η μάσκα είναι απόλυτη προστασία από την μόλυνση. Πάντα η μάσκα είναι η προστασία από παρόμοιες μολύνσεις αλλά και προστασία για όσους νοσούν και δεν το γνωρίζουν ώστε να μην διασπείρουν τον ιό covid-19. Σαν παράδειγμα παραθέτω την υποχρεωτική μάσκα σε θαλάμους ασθενών με μεγάλες ανοσοκαταστολές (λευχαιμίες, μεταμοσχεύσεις). Η μάσκα είναι «όπλο» στην ιατρική. Η μάσκα δεν είναι απαραίτητη σε εξωτερικούς χώρους αρκεί να τηρούνται οι αποστάσεις. Η μάσκα όμως σε κλειστό χώρο είναι αληθινή προστασία μεγάλης αξίας.

Ερ.: Τι άλλο πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατεύσουν εαυτούς και αλλήλους, οι αποστάσεις λ.χ. είναι ένα από αυτά;

Απ.: Η προστασία μας έχει να κάνει με την συμπεριφορά του κορονοϊού. Τα χαρακτηριστικά του είναι: 1) Μεταδίδεται με αναπνευστικά σταγονίδια μέχρι τα 2 μέτρα από τον νοσούντα. 2) Μένει ζωντανός στις επιφάνειες για 3-6 ώρες.

Άρα για να προστατευτούμε πρέπει:  Να κρατάμε αποστάσεις περίπου 2 μέτρων ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους και να πλένουμε τα χέρια μας συχνά ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα αγγίζοντας το πρόσωπό μας να μεταφέρουμε τον ιό. Το πλύσιμο μπορεί να γίνει με αντισηπτικό, με απλό οινόπνευμα ή με χλιαρή σαπουνάδα.

Δεν χρειάζεται υστερία ούτε ψυχολογικός εξαναγκασμός. Χρειάζεται μία αλλαγή συνηθειών μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Ερ.: Κάποιοι έχουν δαιμονοποιήσει τις μάσκες, τι θα τους έλεγε ένας άνθρωπος που έχει περάσει ατελείωτες ώρες φορώντας την για να θεραπεύσει ανθρώπους;

Απ.: Η δαιμονοποίηση της μάσκας αφορά μόνο κακώς ενημερωμένους ή μόνιμα αντιδραστικούς ανθρώπους που πάντα υπάρχουν για τα πάντα. Προσωπικό παράδειγμα: εδώ και χρόνια ζω άπειρες ώρες, χωρίς διακοπή, χειρουργώντας ασθενείς και φορώντας μάσκα. Ουδέποτε έχω υποστεί εγώ ούτε κανένας χειρουργός κάτι. Ούτε λοίμωξη στο δέρμα, ούτε ασφυκτικά φαινόμενα ούτε και έλλειψη οξυγόνου. Όσα παρόμοια ακούω είναι φαιδρά και επικίνδυνα. Αντιλαμβάνομαι ότι για αρκετούς είναι δύσκολο να το ανεχθούν ή να το συνηθίσουν.  Λίγη υπομονή χρειάζεται. Δεν θα είναι για πάντα. Όμως η δαιμονοποίηση και η προσπάθεια να οργανωθεί «κίνημα κατά της μάσκας» προσωπικά με εξοργίζουν διότι προέρχονται από ασχέτους που το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενοχοποιήσουν τους πολίτες για μία πιθανή θανατηφόρο έξαρση της πανδημίας.

Ερ.: Μήπως βιάστηκε η κυβέρνηση στο άνοιγμα του τουρισμού;

Απ.: Ο Τουρισμός έπρεπε να ανοίξει τολμώ να πω πιο νωρίς, διότι είναι για την Ελλάδα το 17-20% του ΑΕΠ και αφορά 250.000 εργαζομένους και χιλιάδες επιχειρήσεις.

 Ο Τουρισμός για την Ελλάδα ανοίγει Ιούνιο ενώ έπρεπε να κάνουμε πρόσκληση για Απρίλιο ή έστω Μάιο, αφού είχαμε τα λιγότερα κρούσματα παγκοσμίως και όλος ο πλανήτης μας θαύμαζε. Φοβηθήκαμε και δεν το κάναμε, όμως είναι αλήθεια ότι η παγκόσμια κοινότητα ήταν σε cresento φόβου. Σας θυμίζω ότι τότε εμείς τελειώναμε το lockdown αλλά ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία ανακοίνωναν η καθεμία πάνω από 700 νεκρούς και έφθαναν και τους 1.300.

Η αγωνία να ανοίξει ο τουρισμός, για οικονομικούς λόγους, μας ανάγκασε να δεχθούμε τουρίστες χωρίς υποχρεωτικό covid με την είσοδό τους στη χώρα. Το αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή αύξηση κρουσμάτων πρώτα στη Β.Ελλάδα και στην συνέχεια στα νησιά. Το υποχρεωτικό άνοιγμα του τουρισμού σίγουρα έχει παίξει δυσμενή ρόλο στην έξαρση.

Όχι διότι ήρθαν οι τουρίστες αλλά επειδή περιμέναμε την Ε.Ε. να αποφασίσει πότε και πώς, κάτι που δεν έγινε εφικτό τελικά και κάθε χώρα έλαβε την δική της απόφαση, εκτός από μία διευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα για τις αερομεταφορές μόνο.

Ερ.: Γιατί από την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας το χειμώνα φτάσαμε στα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων και στα έκτακτα μέτρα. Τι μπορούσε να γίνει και δεν έγινε;

Απ.: Η αλήθεια είναι ότι τον χειμώνα η Ελλάδα ήταν η Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όλα έγιναν συντονισμένα, με πρόβλεψη επιτυχημένη και με άριστη κοινωνική συμμετοχή. Οι Έλληνες νέοι και μεγαλύτεροι έδειξαν τρομερή υπομονή και αξιοπιστία στην εφαρμογή του σχεδίου. Και πετύχαμε! Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον κυβερνητικό σχεδιασμό όσο και στην ανθρώπινη συμμετοχή, δηλαδή σε όλους.

Σήμερα έχουμε τριψήφια κρούσματα ανά 24ωρο και κοντά στους 80 διασωληνωμένους ασθενείς. Αναμένουμε ανακοινώσεις με 10-20 νεκρούς την ημέρα. Δυστυχώς την στατιστική της θνησιμότητας 1-2,5% δεν μπορούμε να την νικήσουμε. Τι έφταιξε Εκτιμώ 3 παράγοντες είναι σημαντικοί: 

1)         Το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού με 100% πληρότητα στις λίγες πτήσεις που είχαμε φέτος, χωρίς υποχρεωτικό covid στα σύνορα (όπως έγινε σε άλλες χώρες).

2)         Ο τεράστιος αριθμός λαθρομεταναστών στην χώρα, που ζουν παντελώς ανεξέλεγκτοι, συχνά σε τραγικές συνθήκες, και οι οποίοι συχνά αρνούνται να τηρήσουν υγειονομικούς κανόνες.

3)         Η κόπωση και η χαλάρωση του πληθυσμού είτε λόγω καλοκαιριού είτε λόγω προηγούμενης επιτυχίας στα στατιστικά του Χειμώνα είτε λόγω απομάκρυνσης του κινδύνου που όμως αποδείχθηκε ψευδαίσθηση.

Εκτιμώ ότι οι δύο πρώτοι λόγοι είναι οι πλέον βασικοί και αυτό αποδεικνύεται είτε με την πρώτη έξαρση στην Β. Ελλάδα από τους Βαλκάνιους τουρίστες είτε από τα πρόσφατα στοιχεία ότι δηλαδή το 50-60%των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία είναι αλλοδαποί.

Είναι βέβαιο ότι πληρώνουμε την χαλαρότητα των μεταναστευτικών πολιτικών της Ελλάδας που έχουν προκαλέσει κοινωνική και υγειονομική «βόμβα», ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και βέβαια πληρώνουμε και την ανεπάρκεια του Υπ. Τουρισμού να «χτίσει»  ασφαλή πρωτόκολλα εισόδου στην χώρα, αντί να απαιτεί δωμάτια νοσηλείας από τα ξενοδοχεία για τυχόν περιστατικά. Ιδιαίτερα όταν ήταν απόλυτα φανερό ότι η νόσος θα έμπαινε στην χώρα με μορφή τουρίστα.

Ερ.: Οι επιστήμονες κρίνουν δεδομένα και προτείνουν μέτρα, τα εφαρμόζει σωστά η κυβέρνηση ή δείχνει ολιγωρία;

Απ.: Προτάσεις κάνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (όχι πάντα ιδιαίτερα επιτυχείς) και η ομάδα των λοιμωξιολόγων της Ελλάδας που έχει οριστεί από την κυβέρνηση. Οι επιστήμονες προτείνουν με αυστηρά λοιμωξιολογικά κριτήρια και η κυβέρνηση οφείλει να συνθέσει πολιτικές.

Δεν κυβερνούν οι λοιμωξιολόγοι , ούτε πρέπει να παρασύρονται σε παρόμοιο ρόλο. Το δηλώνω διότι τελευταία βλέπω πολλές συνεντεύξεις τους με πολλές υπερβολές χωρίς αντικείμενο (π.χ. Σύψας: να μην αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας όταν γυρίσουν από το σχολείο!...)

Οι υπερβολές των λοιμωξιολόγων αποδιοργανώνουν την στρατηγική της κυβέρνησης η οποία καταφεύγει σε σπασμωδικά μέτρα τα οποία ως τώρα δεν εμπόδισαν την έξαρση και το δεύτερο κύμα. Είναι σωστά τα μικρά τοπικά lockdown ώστε να σταματήσει η διασπορά και να και να αποφευχθεί το μεγάλο και καθολικό lockdown διότι η οικονομία δεν αντέχει. Εξάλλου δεν έχουμε χολέρα όπου οι 3 στους 4 πεθαίνουν! Διαφωνώ όμως στα εξοντωτικά και αναποτελεσματικά μέτρα στην εστίαση μετά τα μεσάνυχτα κλπ. Είναι λάθος να έχεις 100% πληρότητα στα αεροπλάνα και να επιτρέπεις φαγητό μέχρι 6 άτομα ή να στοιβάζονται οι επιβάτες τις κρίσιμες ώρες στα μαζικά μέσα μεταφοράς. Έπρεπε να φτάσουμε στα 200+ κρούσματα/24ωρο για να μπει στον Δημόσιο τομέα κλιμακωτό ωράριο; ή κίνητρα για παρόμοιο στον Ιδιωτικό τομέα; Γιατί δεν προετοιμάστηκε η τηλεεκπαίδευση στα σχολεία;  Είχαμε 6 μήνες να το κάνουμε και «πακτωλό» χρημάτων από Ε.Ε. (έτσι τουλάχιστον ζητωκραυγάζανε όλοι).

Όσο η προνοητικότητα βοήθησε τον Χειμώνα τόσο κινδυνεύει να είναι επιζήμια η αβλεψία, ο αιφνιδιασμός και έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού. Αν κάποιοι πίστεψαν ότι θα έχουμε εμβόλιο το 2020 μάλλον έπεσαν αιχμάλωτοι του παγκόσμιου ανταγωνισμού των φαρμακευτικών.

Εμείς οι γιατροί γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός είναι RNA ιός, που εύκολα μεταλλάσσεται και είναι ιδιαίτερα δύσκολο το εμβόλιο με μεγαλύτερη από 90% ανοσία. Δεν σχολιάζω τις ανακοινώσεις και τις συμφωνίες της Ε.Ε. με φαρμακευτικούς ομίλους πριν την παραγωγή εμβολίου… Αυτά είναι μόνο business. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω είναι ότι πριν την Άνοιξη του 2021 ασφαλές εμβόλιο δεν θα υπάρχει. Άρα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο Χειμώνα που απαιτεί σώφρονα υγειονομική και οικονομική πολιτική ώστε να μείνουμε όλοι υγιείς και χωρίς πολλές απώλειες θέσεων εργασίας.

Ερ.: Αν επιβεβαιωθούν κάποιες προβλέψεις για πλέον των 1000 ημερήσιων κρουσμάτων τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ;

Απ.: Εκτιμώ ότι το ΕΣΥ θα πιεστεί πολύ και δεν είμαστε μακριά από έναν αριθμό 200+ διασωληνωμένων που σημαίνει το 1/3 των λειτουργούντων κλινών ΜΕΘ. Το Υπ. Υγείας οφείλει άμεσα να διορίσει προσωπικό στις ΜΕΘ που ήδη υπάρχουν αλλά δεν λειτουργούν. Η Χαλκίδα και το νέο νοσοκομείο έχει 4 γιατρούς στις ΜΕΘ, αλλά φυσικά δεν αρκούν. Αν και εφόσον η έξαρση γίνει πιο ισχυρή τότε πρέπει:

 Να απαγορευθούν τα τακτικά χειρουργεία για καλοήθεις παθήσεις.

Να πραγματοποιούνται επεμβάσεις μόνο για επείγοντα και κακοήθειες. Έτσι θα περισσέψουν κλίνες και θα αυξηθεί ο παθολογικός τομέας, που είναι κρίσιμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήδη υπάρχουν νοσοκομεία στην Αθήνα με πληρότητα 100% στον παθολογικό τομέα από covid (Λαϊκό, Θριάσιο κλπ).

Ακόμα απαιτείται εντατικός έλεγχος στα γηροκομεία και οπωσδήποτε στις περιοχές των μεταναστών. Στα γηροκομεία διότι η θνησιμότητα σε αυτές τις ηλικίες είναι πάνω από 50% και στους μετανάστες διότι είναι εστίες μετάδοσης και διότι η συμπεριφορά τους είναι συχνά υγειονομικά παραβατική.

Ερ.: Μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο για το άνοιγμα των σχολείων;

Απ.: Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αφού δεν οργανώθηκε τηλεεκπαίδευση που θα ήταν το πιο λογικό. Είναι όμως λυπηρό ότι δεν έγινε ενώ υπήρχαν 6 ολόκληροι μήνες να οργανωθεί έστω στα μεγάλα αστικά κέντρα με τα πολυπληθή σχολεία. To Yπ. Παιδείας ανέστειλε οποιαδήποτε προσπάθεια όταν αντιμετώπισε συλλογική αντίδραση για τις κάμερες στις τάξεις.

Μόνο που η τηλεεκπαίδευση δεν έχει καμία σχέση με τις κάμερες παρακολούθησης των τάξεων αν οργανωθεί σωστά. 

Στην υπόλοιπη Ε.Ε. τα σχολεία άνοιξαν με μειωμένη την πυκνότητα των μαθητών στην τάξη για ευνόητους λόγους. Μόνο η Ελλάδα έμεινε στους 25+ μαθητές/τάξη…

Και βέβαια το ένα λάθος ακολουθείται από επόμενο που είναι η χρήση μάσκας στα παιδιά του Δημοτικού. Κατά την γνώμη μου είναι λάθος διότι τα μικρά παιδάκια ούτε ξέρουν ούτε μπορούν να φοράνε μάσκα. Αφήνω ότι θα τους πέφτει στην τάξη και τα διαλείμματα και θα την φοράνε αφού την ποδοπατήσουν.

Όλοι ξέρουμε τι θα γίνει…

Και βέβαια το παζλ της ανεπάρκειας συμπληρώθηκε από τις λάθος μάσκες για γίγαντες. Οφείλω να πω ότι στα σχολεία έχουμε κορονο βατερλώ σχεδιασμού. Μόνη αχτίδα αισιοδοξίας η προσφορά όλων των δασκάλων που πραγματικά συμμετέχουν με αφοσίωση και προστασία στα παιδιά.

Γενικώς οι κλυδωνισμοί και τα διλήμματα είναι μεγάλα για την πανδημία. Απαιτείται κοινωνική συμμετοχή και έξυπνη στρατηγική με μέτρα στοχευμένα, χωρίς άδικη στοχοποίηση επαγγελματικών ομάδων (π.χ. εστίαση).

Και κυρίως να μην κυριαρχήσει φόβος και υστερία ούτε για την υγεία μας ούτε για τις εργασίες εφ’ όσον η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική. Κάτι που οι λοιμωξιολόγοι ούτε το γνωρίζουν ούτε το συνυπολογίζουν! Γι’αυτό διακυβέρνηση μέσω ιατροκοινωνικών ανακοινώσεων και συνεντεύξεις εθνικού φόβου είναι υπερβολή μη χρειαζούμενη.