MY KTEO

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Β. Αποστόλου: Η Ν.Δ. αρκείται μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση και όχι στην ουσιαστική συμπαράσταση των πληγέντων


Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών: «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», περαιτέρω μέτρα για

την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις»:

«Έχοντας πριν 1,5 μήνα βιώσει τη τραγωδία της Εύβοιας επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από μία διαπίστωση. Όντως έπεσε πολύ νερό και τότε και πριν 9 ημέρες στις περιοχές που επλήγησαν. Όμως όλες οι καταστροφές είχαν μια βασική αιτία, την απουσία έργων πρόληψης αλλά και διαχείρισης. Και η απουσία τέτοιων έργων θα αποτελεί στο εξής το μεγάλο φόβητρο για την επανάληψη ανάλογων ακραίων φαινομένων.

Η εικόνα του μισού Κέντρου Υγείας του Μουζακίου να το έχει πάρει το ποτάμι είναι χαρακτηριστική: το Κέντρο χτίστηκε παίρνοντας από το ποτάμι ζωτικό του χώρο, το οποίο δοθείσης ευκαιρίας τον αναζήτησε μέσα από την πλημμύρα.

Η καταστροφή που συζητούμε σήμερα δεν άφησε αλώβητη καμία δραστηριότητα, από τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, μέχρι το οδικό δίκτυο και γενικότερα τις υποδομές.

Για όλα αυτά υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. Όμως στους πολίτες της Καρδίτσας και των άλλων περιοχών που επλήγησαν πρέπει να δοθεί η απάντηση στο ερώτημά τους:

Ποιοί από τους εκπροσώπους του, από την κεντρική διοίκηση μέχρι την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση τον άφησαν ανυπεράσπιστο;

Αυτή την ώρα όντως προέχει η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών. Τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν ουσιαστικά μια επανάληψη  των γνωστών ήδη από προηγούμενες καταστροφές... τίποτα το ιδιαίτερο.

Όλα αυτά όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά και βάζουν τους πληγέντες σε μια πολύπλοκη διαδικασία, που καθιστούν δύσκολη την απορρόφηση των κονδυλίων. Γι αυτά θα αναφερθώ, για να μην επαναληφθούν τα ίδια.

Ξεκινώ από το επίδομα διαβίωσης, τα 600 ευρώ που υποτίθεται είναι η άμεση παρέμβαση στους πληγέντες για να ζήσουν.

Εδώ και 1,5 μήνα έχουν υποβάλλει αίτημα στους δύο Δήμους Χαλκίδας και Ψαχνών 2.500 (οι πληγέντες είναι περισσότεροι) και έχουν πληρωθεί 590, δηλαδή περίπου ο ένας στους 5 έχει κάνει χρήση της συγκεκριμένης ενίσχυσης.

Δεν έχει γίνει καμία πληρωμή, ούτε για την αντικατάσταση της οικοσκευής.

Αναφέρω ένα παράδειγμα: Πως να δείξει ένας πολίτης που πλήγηκε το ψυγείο που του πήρε το ποτάμι... όταν ακόμη υπάρχουν σπίτια που είναι χωμένα στις λάσπες;

Δεν έχει γίνει καμία πληρωμή και των 5.000 ευρώ για επισκευές σπιτιών γιατί ακόμη μένει ανοιχτό αν θα υλοποιηθούν οι υπουργικές διαβεβαιώσεις για αποζημίωση στα υπόγεια και στις δευτερεύουσες κατοικίες. Όλες αυτές οι καθυστερήσεις καθιστούν αναγκαία την παράταση όλων των προθεσμιών που λήγουν αυτές τις ημέρες.

Εκεί όμως που τα πράγματα έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει και στις δύο καταστροφές είναι η ανικανότητα της Κυβέρνησης να απαντήσει συγκεκριμένα, όχι μόνο για το ύψος των αποζημιώσεων του αγροτικού χώρου, αλλά και το χρόνο που θα καταβληθούν.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στη Θεσσαλία χάθηκε το 15%της ελληνικής παραγωγής σε βαμβάκι λίγο πριν τη συλλογή του, τουλάχιστον 250.000 στρ.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην καλλιέργεια καλαμποκιού.

Όσο και να συντομευθούν οι διαδικασίες των εκτιμήσεων των ζημιών θα υπάρξει πρόβλημα, ακόμη και επιβίωσης για τους συγκεκριμένους αγρότες, αφού ήδη βρίσκονται εδώ και καιρό σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δε θα έχουν να περιμένουν καμία πληρωμή, πριν τα τέλη Οκτωβρίου που θα δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.

Πρέπει να βρεθεί τρόπος και υπάρχει δυνατότητα, με τη χρήση των δηλώσεων ΟΣΔΕ ή ακόμη και αεροφωτογραφιών, να τους καταβληθεί μια προκαταβολή ενός ποσοστού, τουλάχιστον 50%, της αποζημίωσης και το υπόλοιπο όταν ολοκληρωθούν οι εξατομικεύσεις των ζημιών, μια και για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος για να απορροφηθούν τα νερά.

Το βαμβάκι και η Θεσσαλία πάνε μαζί και αποτελούν τη καρδιά του αγροτικού κόσμου και χώρου.

Δεν έμεινε αλώβητη ούτε η κτηνοτροφία. Μόνο στη Καρδίτσα χάθηκαν περισσότερα από 25.000 μελισσοσμήνη, 12.000 αιγοπρόβατα και απροσδιόριστος ακόμη αριθμός βοοειδών.

Πρέπει να υπάρξει έγκαιρη αποτίμηση και αποζημίωση τόσο στο ζωικό πληθυσμό, όσο και στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό.

Ειδικά η κτηνοτροφία που ακόμη περιμένει τη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επιπτώσεις της πανδημίας, που υποτίθεται ότι θα δινόταν εκεί γύρω στο Πάσχα. Ακόμη περιμένουν. Πρόκειται για εμπαιγμό. Τόσους μήνες να μη μπορούν να εκταμιευθούν συγκεκριμένα χρήματα που τουλάχιστον κατά τη δήλωσή τους υπάρχουν.

Οι διατάξεις του ν/σ που συζητάμε σήμερα με επείγουσες διαδικασίες ήταν ήδη γνωστές. Αφορούν στη μισή Ελλάδα. Ήταν ευκαιρία για σας να δώσετε ένα στίγμα ουσιαστικής συμπαράστασης στους πληγέντες. Δεν το κάνατε. Αρκεστήκατε μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση. Θα το πληρώσετε αυτό.»