MY KTEO

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Τα παιδιά μολύνονται από τον κορωνοϊό όπως και οι ενήλικες σύμφωνα με νέα έρευνα

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη των σχολείων στη χώρα μας, μια νέα μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έρχεται να ρίξει φως στο πόσο μεταδοτικά είναι τελικά τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.


Ενώ, από παλαιότερες μελέτες από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη γνωρίζαμε ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να μολυνθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν, καθώς και να  αρρωστήσουν σοβαρά, η νέα μελέτη αποδεικνύει μετάδοση από τα παιδιά μικρής ηλικίας σε μέλη της οικογενείας τους μετά από αποδεδειγμένη μόλυνση στον παιδικό σταθμό ή σε camp παιδικών δραστηριοτήτων.

Η συγκεκριμένη μελέτη, επικεντρώνεται σε 2 παιδικούς σταθμούς και ένα camp δραστηριοτήτων για παιδιά σχολικής ηλικίας, κατά τους μήνες Απρίλιο - Ιούλιο του 2020 στη Γιούτα των Η.Π.Α.

Η διάμεση ηλικία των παιδιών και στα τρία προγράμματα ήταν περίπου τα 7 έτη.

Σε δύο από τις περιπτώσεις, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι ένας μολυσμένος ενήλικας εργαζόμενος μόλυνε τα παιδιά και αυτά στη συνέχεια, μόλυναν μέλη της οικογένειας τους. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 12 παιδιά κόλλησαν τον ιό (με κάποια από αυτά να είναι ασυμπτωματικά) και τον μετέδωσαν σε τουλάχιστον 12 από τους 46 γονείς ή αδέλφια που ήρθαν σε επαφή στην οικία τους.

Το ποσοστό εξάπλωσης αντιστοιχεί σε ποσοστά που έχουν  παρατηρηθεί σε μελέτες που αφορούν μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Δείχνει επίσης, ότι τα παιδιά χωρίς συμπτώματα ή πολύ ήπια συμπτώματα μπορούν να εξαπλώσουν τη λοίμωξη, όπως και οι ενήλικες.

Τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι τα σχολεία και οι παιδικές δραστηριότητες πρέπει να σταματήσουν, αλλά επιβεβαιώνει ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσα σε αυτά τα μέρη και στη συνέχεια να μεταφερθεί στο σπίτι από τα παιδιά.


govastileto.gr