MY KTEO

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ: Καταγγελία εναντίον του Δημάρχου για συνδικαλιστική δίωξη συνδικαλίστριας


Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΕΝΩΣΗ”, έστειλε καταγγελία σήμερα στο Δήμαρχο Ιστιαίας κ. Γιάννη Κοντζιά καταγγέλοντας την συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος της  Σοφίας Διοματάρη, Προέδρου του ΔΣ του Παραρτήματος Ν. Ευβοίας του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η
ΕΝΩΣΗ», την οποία μετακινεί παράνομα και καταχρηστικά από την οργανική της θέση στο Πευκί και το σχολικό συγκρότημα Νηπιαγωγείο-Δημοτικό Πευκιού, σε δύο διαφορετικά Νηπιαγωγεία στην Ιστιαία.

Μια τέτοια μετακίνηση είναι παράνομη, αυθαίρετη, εκδικητική και καταχρηστική, καθώς εδράζεται σε ταπεινά κίνητρα και έχει να κάνει με τις καταγγελίες που είχε προβεί “Η ΕΝΩΣΗ” προ μηνών, σε σχέση με τη δηλητηρίαση δημοτικών υπαλλήλων από παράνομους ψεκασμούς για άγρια χόρτα. Θυμίζουμε ότι τότε είχαν οδηγηθεί εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας και εν συνεχεία στο νοσοκομείο, εξαιτίας της χρήσης επικίνδυνων και δηλητηριωδών υγρών, με τα οποία είχαν ψεκαστεί χόρτα κατά μήκος του δρόμου. Αυτές οι καταγγελίες και η ανάδειξη του θέματος από την “ΕΝΩΣΗ” φαίνεται ότι ενόχλησαν σφόδρα τη δημοτική αρχή Ιστιαίας, που ξεσπά εκδικητικά σε βάρος της συνδικαλίστριας και Προέδρου του Παραρτήματος Ν. Ευβοίας του Συλλόγου μας.

Να είναι σίγουρη η δημοτική αρχή ότι αυτά “καουμπολίκια”  δεν θα περάσουν και εφόσον επιλέξει να συνεχίσει σ’ αυτό τον κατήφορο, σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ πιο μεγαλύτερα ζητήματα, που θα απασχολήσουν την ποινική δικαιοσύνη και τις οικονομικές αρχές…

Παρακάτω το κείμενο της καταγγελίας μας:

“ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ -ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Της Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης πανελλαδικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Η ΕΝΩΣΗ», όπως νόμιμα εκπροσωπείται στην παρούσα.

ΠΡΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

Θέμα: «Συνδικαλιστική δίωξη και παράνομη μετακίνηση της Πρόεδρου του ΔΣ του Παραρτήματός μας στην Εύβοια»

Με την παρούσα διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλουμε τη συνδικαλιστική δίωξη που εξαπολύει η Δημοτική Αρχή του Δήμου σας, σε βάρος της συναδέλφισσας Σοφίας Διοματάρη, Προέδρου του ΔΣ του Παραρτήματος Ν. Ευβοίας του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», μετακινώντας την παράνομα και καταχρηστικά από την οργανική της θέση στο Πευκί και το σχολικό συγκρότημα Νηπιαγωγείο-Δημοτικό Πευκιού, σε δύο διαφορετικά Νηπιαγωγεία στην Ιστιαία.

Πρόκειται για μια παράνομη, εκδικητική, αυθαίρετη και καταχρηστική  μετακίνηση από την οργανική και προσωπαγή θέση που κατέχει η εργαζόμενη,  μετακίνηση που δεν συνοδεύεται καν από έγγραφη απόφαση του Δήμου σας, καθώς η κα Διοματάρη ενημερώθηκε τηλεφωνικά από νηπιαγωγό (;) ενός εκ των δύο νηπιαγωγείων στα οποία υποτίθεται ότι μετακινείται. Τα δε κίνητρά σας δεν υποκινούνται από την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας της καθαριότητας των σχολικών συγκροτημάτων, αλλά είναι εκδικητικά και εδράζονται στο γεγονός ότι η συναδέλφισσα Σοφία Διοματάρη πρωτοστατεί σε κάθε περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας στο Δήμο σας, με εμβληματική περίπτωση εκείνη της καταγγελίας για τη δηλητηρίαση

Πέραν αυτού, διαπιστώνουμε ότι σε αυτά τα δύο νηπιαγωγεία έχετε προσλάβει ήδη σχολικές καθαρίστριες ΙΔΟΧ, τις οποίες όμως δεν θα απασχολήσετε στα σχολεία για τα οποία τις προσλάβατε (;), αλλά τις μετακινείτε αλλού (άγνωστο που), ενισχύοντας την καταγγελία μας ότι πρόκειται καθαρά για συνδικαλιστική δίωξη και όχι για κάλυψη κάποιου «κενού» ή επιτακτικής «ανάγκης».

 Σας ενημερώνουμε ότι μια τέτοια απόφαση (εφόσον έχει ληφθεί) συνιστά κατάφορη παραβίαση των ατομικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης, ενώ διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης συνδικαλιστικής, εργατικής και διοικητικής νομοθεσίας. Για την προστασία δε της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησής της και η επιβολή απαγορεύσεων στους εργοδότες, στα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους και σε οποιονδήποτε τρίτο να παρεμποδίζουν την ελεύθερη άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης, με τα άρθρα 14 και 15 του Ν.1264/1982, ορίζονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της συνδικαλιστικής δράσης απέναντι σε οποιονδήποτε έχει τη δυνατότητα προσβολής της, ενώ παράλληλα προβλέπεται και μια σειρά ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Η δε μετακίνηση από οργανική και προσωπαγή θέση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν συναίνεσης της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης, συναίνεση που δεν αιτηθήκατε ως Δημοτική Αρχή. και κατηγορηματικά δεν σας χορηγούμε.

 Σας καλούμε να ανακαλέστε άμεσα την παράνομη, αυθαίρετη, εκδικητική και καταχρηστική εντολή σας, άλλως είμαστε υποχρεωμένοι να διαβιβάσουμε την υπόθεση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, μηδέ εξαιρουμένων και άλλων νομικών και συνδικαλιστικών ενεργειών μας.”