MY KTEO

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Η έντονη γυμναστική προσθέτει χρόνια στη ζωή

Όταν το θέμα είναι η μακροζωία, η έστω και σύντομη έντονη γυμναστική που «κόβει» την ανάσα είναι καλύτερη από την παρατεταμένη «απαλή» άσκηση, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί έξι χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 200.000
μεσηλίκων ανδρών και γυναικών, διαπιστώνοντας πως όσοι ασχολούνταν με κάποια έντονη άσκηση, όπως το τζόγγινγκ και το aerobic, έζησαν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι ασχολούνταν με μέτριας εντάσεως δραστηριότητες, όπως το κολύμπι και οι δουλειές του σπιτιού.

Στην πραγματικότητα, η έντονη άσκηση μείωνε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως 13%, ένα ποσοστό στατιστικά σημαντικό, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine».

Η μελέτη έδειξε πως τα οφέλη της έντονης γυμναστικής ίσχυαν και για τα δύο φύλα, ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους και προϋπαρχόντων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπλέον, «ακόμα και οι μικρές ποσότητες έντονης δραστηριότητας φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κλάους Γκέρμεπλ, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου James Cook, στο Κουήνσλαντ.

«Τα οφέλη της έντονης άσκησης ήταν τα ίδια σε άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, και ανεξάρτητα από την συνολική διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.

»Πρακτικά σημαίνουν πως είτε είναι κανείς παχύσαρκος, είτε όχι, είτε πάσχει από καρδιοπάθεια ή διαβήτη ή όχι, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσής του αν φροντίσει να βάλει λίγη έντονη φυσική δραστηριότητα στη ζωή του».
Πηγή : Web Only