MY KTEO

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Μπάμπης Μανιάτης: Αποκαρδιωτική η εικόνα του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας


Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας σύμφωνα με την Έκθεση διαχείρισης που υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος Μπάμπης Μανιάτης. Να σημειωθεί ότι ο ισολογισμός του 2019 καταψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και
θα επανέλθει προς ψήφιση στην Γενική Συνέλευση.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, από την ίδρυση του η λειτουργία του υποστηρίχθηκε από εξωτερικούς συνεργάτες - εργολάβους, οι οποίοι εναλλάσσοντο κατ’ έτος, έτσι χωρίς Οικονομική αλλά και Τεχνική Υπηρεσία κατέστη «γίγαντας με πήλινα πόδια».
Ειδικά αναφερόμενος στην τελευταία τριετία, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η τελευταία τριετία λόγω πολλών εσωτερικών προβλημάτων στη Διοίκηση και δυσλειτουργιών στην οργάνωση, παρουσίασε επιχειρηματικό εκφυλισμό που δεν κολακεύει κάθε σύγχρονη μορφή εταιρικής διοίκησης.
Ενδεικτικό είναι ότι κατά την κλειόμενη χρήση 2019 κινήθηκαν σε προβληματικά πλαίσια. Συγκεκριμένα:
Μη καταγεγραμμένες αποφάσεις Δ.Σ., ελλιπής λογιστική παρακολούθηση παρά τις δαπανηρές συμβάσεις και αναθέσεις, διαχειριστικοί έλεγχοι, μη εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί, ασυμφωνία λογαριασμών, εικόνα δηλαδή όχι Α.Ε αλλά “μικρομάγαζου”.
Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας είναι η διαχείριση των λιμένων του Νομού Εύβοιας (εμπορικό - ακτοπλοϊκό - τουριστικά αγκυροβόλια) που αποτελεί και το κύριο αντικείμενο της, επίσης εκμεταλλεύεται τη χερσαία ζώνη του Νομού, διαχειρίζεται τη γέφυρα του Ευρίπου και υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Η οικονομική διαχείριση και παρακολούθηση των ανωτέρω καθ’ όλη τη χρήση δείχνει εικόνα απαράδεκτη και χαοτική, καθ’ ότι ούτε σοβαρότητα αποτύπωσης λογιστικών στοιχείων, ούτε ασφαλή συμπεράσματα δύναται να εξαχθούν.
Χαρακτηριστικό δείγμα της τραγικότητας του Λογιστηρίου, είναι ότι ο Ισολογισμός του 2019 καταρτίσθηκε 20/7/2020, λόγω μη συμφωνίας των βιβλίων και στοιχείων των Λογαριασμών.