MY KTEO

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Κώστας Μαρκόπουλος και η εξωτερική πολιτική...

Ιδιαίτερη ενασχόληση αλλά και αναλύσεις για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα προβλήματά της που αντιμετωπίζει τελευταία με επίκεντρο τα Ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο, κάνει ο Κώστας Μαρκόπουλος.
Πάντα στη Βουλή, στις ομιλίες του, έδινε ιδιαίτερο τόνο στην γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας και πάντα επιζητούσε από όλες τις κυβερνήσεις πιο θαρραλέες αποφάσεις και πρωτοβουλίες και ρόλο για την Ελλάδα στην Ν.Αν. Μεσόγειο και πάντα διαπίστωνε ένα μεγάλο κενό στον ρόλο της Ελλάδας. Και μάλλον είχε δίκιο διότι τώρα στην κρίση που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στο Αιγαίο, η Ελλάδα φαίνεται χωρίς ιδιαίτερη στήριξη από Ε.Ε. & ΝΑΤΟ, αλλά μάλλον οι δύο αυτοί οργανισμοί επιθυμούν να ισορροπήσουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατά τον Κώστα Μαρκόπουλο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία ανέλαβε ρόλους στη Συρία, το Κουρδικό ζήτημα και στα ζητήματα ενέργειας ενώ η Ελλάδα είναι πιο συντηρητική έως αναποφάσιστη.                            .
Ο π. Υπουργός πιστεύει ότι η χώρα μας εμφανίζει διαχρονικά έλλειμμα στρατηγικής βάθους για την περιοχή αλλά και κάτι ακόμα… Η εξωτερική μας πολιτική συχνά ετεροκαθορίζεται από επιταγές άλλων σε «βολικές» κυβερνήσεις ή σε «ευνοϊκούς» πρωθυπουργούς.