MY KTEO

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ομιλητής στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ο Αντώνης Αντωνίου


Βαρυτικά κύματα: Πτυχές στο «ύφασμα» του χωροχρόνου Αντώνιος Α. Αντωνίου

Δρ. Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστημονικός Υπεύθυνος Εστίας Γνώσης Χαλκίδας

Προσκεκλημένη ομιλία, με τον παραπάνω τίτλο, στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, και ώρα 8.30 μμ στην Ερέτρια, Ξενοδοχείο Negroponte. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2020.

Περίληψη:

Πώς γεννήθηκε το Σύμπαν; Τι υπήρχε «πριν» υπάρξει όλο αυτό; Τι συνέβη τις πρώτες στιγμές; Ποιοι νόμοι διέπουν «εξωτικές» μορφές της ύλης όπως αστέρες νετρονίων και μελανές οπές; Πώς εξελίσσεται και πού θα καταλήξει το γιγαντιαίο αυτό δημιούργημα; Παρόλο που τα τελευταία εκατό χρόνια, με τη χρήση σύγχρονων αστρονομικών οργάνων καταγραφής και επεξεργασίας της ακτινοβολίας των ουράνιων πηγών, αναμφίβολα η γνώση μας γύρω από τα μυστήρια του έναστρου ουρανού βελτιώθηκε σημαντικά, τα ερωτήματα που εξακολουθούν και παραμένουν ανοικτά είναι πολλά.

Εντούτοις, στην προσέγγιση όλων αυτών αλλά και άλλων καθοριστικών ερωτημάτων έρχεται να συμβάλλει με το «άνοιγμά» του ένα νέο πολύ σημαντικό «παράθυρο γνώσης». Εκείνο των βαρυτικών κυμάτων. Των πτυχών του χωροχρόνου. Την ύπαρξή τους την προέβλεπε η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Αναμέναμε την επαλήθευσή τους. Το «άνοιγμά» του. Και αυτό «άνοιξε». Το 2016, ανιχνεύθηκε και επιβεβαιώθηκε και πειραματικά η ύπαρξή τους. Ένα θρίαμβος της τεχνολογίας. Μια καμπή της επιστήμης. Ανοίγεται πια μπροστά μας μια νέα αστρονομία ασύγκριτης διαφάνειας. Και αυτό επειδή, αντίθετα με το ηλεκτρομαγνητικό φως, το «βαρυτικό φως» δεν απορροφάται από την ύλη ακόμα και όταν προέρχεται από τις εσχατιές του Σύμπαντος. Έτσι, μακρινές πηγές μπορούν πια να μας στείλουν όλες τις πληροφορίες τους, σχετικά με την δομή τους, αναλλοίωτες. Είναι σίγουρο ότι το «τηλεσκόπιο» των βαρυτικών κυμάτων μαζί με τα «τηλεσκόπια» των νετρίνων και των άλλων υπερσύγχρονων αστρονομικών οργάνων θα προσθέσουν γνώση. Ας καλωσορίσουμε αυτή τη Νέα Γνώση, έστω και στα πρώτα της βήματα. Θα μας αποκαλύψει πολλά. Ίσως μας οδηγήσει ακόμα και στην αποκάλυψη του αιτίου της φυσικής δημιουργίας μας. Ίσως και στην γνώση του τελικού προορισμού μας

Α.Α.

Περισσότερα για το Συνέδριο στο: https://eef18.gr/%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%b…/