MY KTEO

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Εύβοια: Και «ισχνές» οι αποζημιώσεις και δεν ξέρουν πότε θα τις λάβουν

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου στην Εύβοια και ακόμα οι πληγέντες δεν έχουν δει την οικονομική στήριξη που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης δεν δεσμεύθηκε πότε θα δοθούν τα χρήματα, παρότι
ρωτήθηκε χθες στη Βουλή.
Από την περιοχή πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι ακόμη και το προβλεπόμενο οικονομικό βοήθημα δεν έχει δοθεί, ενώ χθες στη Βουλή ο Μ. Βορίδης ανέβασε την εκτίμηση για τα χρήματα που θα διαθέσει από τα 800.000 ευρώ στα 1,2 εκατ. ευρώ. Ισχνές χαρακτήρισε και τις νέες εκτιμήσεις των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες της Εύβοιας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου.
Επισημαίνεται ότι, ύστερα από πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υιοθέτησε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης, η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των οκτώ θυμάτων της πλημμύρας της 9ης Αυγούστου.
Ο Β. Αποστόλου τόνισε ότι «η αγροτική δραστηριότητα στην πληγείσα περιοχή έχει κυριολεκτικά αποδεκατιστεί», σημειώνοντας ότι στη φυτική παραγωγή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πάνω από το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων (περίπου 3.500 στρέμματα) και στη ζωική παραγωγή έχουν χαθεί περισσότερα από 1.200 μελισσοσμήνη και γύρω στα 1.000 αιγοπρόβατα.
«Οι εκτιμήσεις που κάνει ο ΕΛΓΑ και οι οποίες θα καλυφθούν πλήρως είναι του ύψους περίπου των 1.200.000 ευρώ. Αυτές, λοιπόν, θα καλυφθούν πλήρως» είπε ο Μ. Βορίδης, με τον Β. Αποστόλου να απαντά πως «και με αυτήν την αύξηση, πάλι δεν καλύπτονται ούτε καν οι ανάγκες απώλειας των καλλιεργειών κηπευτικών». Ο υπουργός είπε ότι οι πληγέντες μπορούν να αποζημιωθούν με de minimis για ζημίες που δεν ήταν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ και ότι υπάρχει δυνατότητα της κάλυψης του 30% της ζημίας από το υπουργείο Οικονομικών για επιχορήγηση αποκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού και υποδομών.
Ο Β. Αποστόλου ρώτησε πότε θα δοθούν και ο Μ. Βορίδης απάντησε: «Δεν θέλω να δεσμευτώ χρονικά αυτή τη στιγμή, αλλά να ξέρετε ότι ακολουθούμε ειδική διαδικασία επισπεύσεως για την Εύβοια»... Πάντως, ακόμη ο ΕΛΓΑ δεν έχει παραλάβει το αρχείο ΟΣΔΕ.