Evia Top: Επτά λάθη που κάνουν οι άνδρες στο σεξ

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Επτά λάθη που κάνουν οι άνδρες στο σεξ

Φανταστείτε πως μαθαίνετε να οδηγείτε αυτοκίνητο για πρώτη φορά και κάποιος σας δίνει απλώς το εγχειρίδιο του οχήματος για να το διαβάσετε, μαζί με τα κλειδιά. Αν ο τρόπος εκπαίδευσης των οδηγών ήταν τέτοιος, τότε κανείς στον δρόμο δεν θα ήταν ασφαλής.

Κάπως έτσι όμως, οι άνδρες μαθαίνουν να κάνουν σεξ. Η σεξουαλικότητα για τον άνθρωπο είναι σαν ένα παζλ, το οποίο προσπαθεί να φτιάξει μέσω της δοκιμής και της πλάνης. Η εμπειρία είναι σίγουρα
χρήσιμη και βοηθητική, αλλά δεν είναι το παν. Ακόμα και οι άνδρες που έχουν πολλές σεξουαλικές εμπειρίες με γυναίκες κάνουν λάθη, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν ήταν καλύτερα ενημερωμένοι.

Μια ομάδα αναγνωρισμένων ειδικών στον τομέα της σεξουαλικότητας επισημαίνει πως δεν χρειάζεται να πάθει κανείς για να μάθει και αποκαλύπτει ποια είναι, κατά τη γνώμη της, τα 7 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι άνδρες κατά τη σεξουαλική τους επαφή με τις γυναίκες.

1. Όταν o άνδρας είναι σίγουρος πως ξέρει πώς να ικανοποιήσει μια γυναίκα

Το πρώτο λάθος που αναφέρουν είναι η σιγουριά από την πλευρά του άνδρα ότι γνωρίζει πώς να ευχαριστήσει σεξουαλικά μια γυναίκα. Συχνά οι άνδρες υποθέτουν πως ο ίδιος τρόπος με τον οποίον δίνουν ευχαρίστηση σε μία γυναίκα λειτουργεί για όλες. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, από τη στιγμή που με κάθε σεξουαλική σύντροφο αποκτάται μια νέα γνώση αναφορικά με το γυναικείο σώμα και τη γυναικεία απόλαυση.

Η σεξουαλικότητα κάθε γυναίκας είναι σύνθετη και πράγματι μοναδική. Η ανατομία των γεννητικών οργάνων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, όπως επίσης διαφέρει και ο τρόπος με τον οποίο το σώμα αποκρίνεται στο σεξουαλικό ερέθισμα. Ένα ερέθισμα, για παράδειγμα, που χαρίζει ηδονή στη μία γυναίκα μπορεί να είναι αδιάφορο για μια άλλη, ακόμα και ενοχλητικό για μια τρίτη.

Είναι, λοιπόν, σαν κάθε γυναίκα να έχει το δικό της μοναδικό σεξουαλικό αποτύπωμα. Ο επιθυμητός ρυθμός της συνουσίας, το επιθυμητό βάθος της διείσδυσης, οι αγαπημένες στάσεις, η χρονική στιγμή κατά την οποία ένα ερέθισμα είναι κατάλληλο όλα διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Για παράδειγμα, οι διάφορες σεξουαλικές στάσεις επιτρέπουν διαφορετικές γωνίες διείσδυσης, οι οποίες όμως παράλληλα εξαρτώνται τόσο από τη γυναικεία ανατομία όσο και από το μέγεθος και το σχήμα του πέους. Οι διαφορές στο σχήμα και το ύψος των σωμάτων των δύο συντρόφων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα κάποιες στάσεις να είναι καλύτερες από άλλες. Επιπρόσθετα, για κάποιες γυναίκες είναι απαραίτητη η πρόσωπο με πρόσωπο οικειότητα κατά τη συνουσία.

2. Η σιωπή γύρω από το σεξ

Τα περισσότερα ζευγάρια που ζητούν θεραπεία για τα σεξουαλικά τους προβλήματα έχουν ένα κοινό: δεν μιλούν ο ένας στον άλλον για το σεξ. Συχνά αυτό συμβαίνει όταν δεν έχουν τις λέξεις για να το κάνουν, είτε γιατί δεν γνωρίζουν τους σωστούς όρους είτε γιατί δεν αισθάνονται άνετα να τους χρησιμοποιήσουν. Ένας άνδρας μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσει τον όρο «κόλπος», ενώ αναφέρεται στο αιδοίο.

Οι θεραπευτές υποστηρίζουν πως στην περίπτωση αυτή ο αρχικός στόχος είναι η εξοικείωσή τους με αυτές τις λέξεις. Παράλληλα, είναι σημαντικό ο άνδρας να κατανοήσει πως για τη γυναίκα είναι πολύ δύσκολο να πει τι ακριβώς θέλει στο σεξ, ενώ τις περισσότερες φορές μια ανοικτή ερώτηση του τύπου «τι σου αρέσει;» δεν μπορεί να τη βοηθήσει. Πιο αποτελεσματικές είναι συγκεκριμένες ερωτήσεις που συνδέονται άμεσα με την εμπειρία και την πρακτική της σεξουαλικής πράξης. Μπορεί, δηλαδή, ο άνδρας να προσφέρει στη γυναίκα κάποιες επιλογές για να του πει ποια προτιμάει.

Πολλοί άνδρες όχι μόνο διστάζουν να μιλήσουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, αλλά επίσης πιστεύουν πως πρέπει να παραμείνουν σιωπηλοί. Τις περισσότερες φορές, όμως, είναι πολύ σημαντικό να δίνει ο ένας στον άλλο λεκτικές κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της επαφής. Δεν χρειάζονται να λέγονται πολλά και πρόστυχα λόγια. Είναι σημαντικό να δίνονται βασικές και ξεκάθαρες πληροφορίες και συχνά είναι πολύ διεγερτικό για μια γυναίκα όταν ο άνδρας τονίζει ότι τη θέλει. Το πρόστυχο λεξιλόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν το επιθυμούν και οι δύο, σε κάθε περίπτωση όμως μπορεί το ύφος να είναι αισθησιακό χωρίς να είναι πρόστυχο.

Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι άνδρες δεν θα έπρεπε να συγκρατούν τους φυσικούς ήχους που παράγονται κατά τη σεξουαλική πράξη, γιατί είναι ιδιαίτερα διεγερτικοί και βοηθούν τους συντρόφους να βιώσουν το μέγιστο της σεξουαλικής εμπειρίας.

3. Το σεξ δεν είναι ανεξάρτητο της σχέσης

Συχνά, οι άνδρες ξεχνούν ότι η σεξουαλική πράξη λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας ερωτικής σχέσης και, ως αποτέλεσμα, η ικανοποίηση από αυτή σχετίζεται άμεσα με την ικανοποίηση από τη σχέση. Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν ότι στο σεξ αντικατοπτρίζονται συχνά τα προβλήματα μιας σχέσης.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να μην είναι ανοικτή στη σεξουαλική εμπειρία με έναν σύντροφο που δεν της προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια.

Πολλές φορές μάλιστα, είναι η πρόσφατη συμπεριφορά ενός άνδρα αυτή που επηρεάζει την ποιότητα της σεξουαλικής πράξης. Μια γυναίκα μπορεί να σκέφτεται τη συμπεριφορά του την προηγούμενη ώρα, την προηγούμενη μέρα, ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέλος, οι άνδρες φαίνεται πως δεν μπορούν εύκολα να εκτιμήσουν την κατάλληλη στιγμή για τη σεξουαλική συνεύρεση, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να παραπονιούνται συχνά ότι ο σύντροφός τους εκδηλώνει τη σεξουαλική του επιθυμία πάντα στις πιο ακατάλληλες στιγμές. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως οι άνδρες διεγείρονται πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα από τις γυναίκες. Για τις γυναίκες, συνήθως, η κατάλληλη ώρα για σεξ είναι όταν χαλαρώσουν, δεν βιάζονται και δεν έχουν επείγουσες υποχρεώσεις.

4. Το σεξ δεν είναι αποστολή για τον άνδρα

Πολλοί άνδρες τείνουν να εκλαμβάνουν το σεξ ως μια αποστολή που καλούνται να διεκπεραιώσουν, την οποία χωρίζουν σε βήματα, όπως είναι η επίτευξη στύσης, τα προκαταρκτικά και η διείσδυση που ολοκληρώνονται με την επίτευξη του κύριου στόχου, του οργασμού. Αυτό συνιστά ένα λάθος από τη μεριά των ανδρών για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι η σεξουαλική εμπειρία βιώνεται και πέραν των γεννητικών οργάνων, από τη στιγμή που ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα μπορεί να απολαύσει σεξουαλικά. Κάποιες γυναίκες, άλλωστε, μπορεί να έρθουν σε οργασμό με τον ερεθισμό των θηλών τους, ενώ άλλες απολαμβάνουν πάρα πολύ τα προκαταρκτικά.

Η επικέντρωση στον οργασμό είναι επίσης λανθασμένη, γιατί ο οργασμός δεν συμβαίνει πάντα, ακόμα και στους άνδρες, με αποτέλεσμα οι σύντροφοι να αισθάνονται άσχημα κι αμήχανα έπειτα από μια σεξουαλική επαφή, που ωστόσο προσέφερε απόλαυση και στους δύο.

Ένας άνδρας, όμως, συχνά αισθάνεται άσχημα αν η σύντροφός του δεν φτάσει σε οργασμό, ακόμα κι εάν η ίδια του επιβεβαιώσει ότι απόλαυσε την πράξη και ότι ο οργασμός δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει πάντα. Για αυτόν τον άνδρα, η σεξουαλική πράξη παραμένει μια αποστολή προς διεκπεραίωση με απόλυτο στόχο τον οργασμό, η οποία μπορεί είτε να διεκπεραιωθεί είτε να αποτύχει.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι άνδρες θα πρέπει να σκέφτονται τη σεξουαλική εμπειρία σαν μια κυκλική διαδικασία απόλαυσης, με ελεύθερη είσοδο και έξοδο από αυτή, η οποία δεν έχει έναν κύριο στόχο και για αυτόν τον λόγο δεν τίθεται το ζήτημα της αποτυχίας.

5. Όταν τα σεξουαλικά βοηθήματα πλήττουν τον ανδρικό εγωισμό

Πολλές γυναίκες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν ή έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν σεξουαλικά βοηθήματα. Οι άνδρες ερμηνεύουν συχνά τη συνήθεια αυτή ως δική τους ανεπάρκεια να ικανοποιήσουν τη γυναίκα. Οι ειδικοί όμως τονίζουν πως οι άνδρες που αποφεύγουν τα σεξουαλικά βοηθήματα ή σεξουαλικά παιχνίδια, όπως αλλιώς ονομάζονται στην αγγλική(sextoys), αποφεύγουν επίσης μια μεγάλη ευκαιρία να διευρύνουν την απόλαυση των συντρόφων τους.

Ένας δονητής, για παράδειγμα, προσφέρει επικεντρωμένο, συνεχή και υψηλής έντασης ερεθισμό που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να παρέχει. Κάποιες γυναίκες χρειάζονται ακριβώς αυτόν τον τύπο ερεθισμού για να φτάσουν σε οργασμό.

Υπάρχουν μάλιστα και κάποια βοηθήματα που προσφέρουν ταυτόχρονη διέγερση και στους δύο συντρόφους. Η επιλογή αυτή είναι κομμάτι της σύγχρονης σεξουαλικότητας και κάθε ζευγάρι μπορεί να την προσαρμόσει στη δική του σεξουαλική πρακτική.

6. Όταν δεν γνωρίζουν αρκετά για την κλειτορίδα

Οι περισσότεροι άνδρες έχουν μια γενική ιδέα του τι είναι η κλειτορίδα και πού μπορούν να τη βρουν, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν όλα όσα θα έπρεπε. Βρίσκεται στην κορυφή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, πάνω από την ουρήθρα και τον κόλπο. Το σώμα της αποτελείται από τα σηραγγώδη σώματα, τα οποία κατά τη σεξουαλική διέγερση πληρούνται με αίμα και επέρχεται στύση της κλειτορίδας. Η βάλανος της κλειτορίδας είναι η μικρή διόγκωση που μπορεί να δει κανείς ανασηκώνοντας την πόσθη στο μπροστινό και άνω μέρος του αιδοίου. Όταν η κλειτορίδα βρίσκεται σε στύση, η πόσθη σηκώνεται και η βάλανος φαίνεται. Τα αγγεία και τα νεύρα που κατανέμονται στην κλειτορίδα είναι περίπου όμοια με τα αντίστοιχα του πέους στον άνδρα.

Η κλειτορίδα είναι το στυτικό όργανο της γυναίκας και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Τόσο το κλειτοριδικό σώμα όσο και η βάλανος έχουν πλούσια νεύρωση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή ευαισθησία. Σε κάποιες γυναίκες, μάλιστα, η κλειτοριδική βάλανος είναι τόσο ευαίσθητη, που δεν αντέχουν ούτε το άγγιγμα στην περιοχή. Αυτές οι γυναίκες, λοιπόν, δεν θέλουν άμεσο ερεθισμό της βαλάνου, αλλά του εσωτερικού σώματος της κλειτορίδας. Άλλες γυναίκες μπορεί να προτιμούν έμμεσο ερεθισμό της κλειτορίδας ασκώντας πίεση ή δόνηση σε άλλες περιοχές του αιδοίου.

Η πλειονότητα των γυναικών χρειάζεται έναν βαθμό κλειτοριδικού ερεθισμού, ώστε να φτάσει σε οργασμό. Η κολπική διείσδυση δεν είναι αρκετή για τις περισσότερες γυναίκες και ίσως είναι ανεπαρκής για την επίτευξη του γυναικείου οργασμού.

7. Οι μεγάλες προσδοκίες

Πολλοί άνδρες έχουν μη ρεαλιστικές πεποιθήσεις σχετικά με τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, οι οποίες βασίζονται σε συγκρίσεις με την υποτιθέμενη συχνότητα των άλλων.

Συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άλλους άνδρες, συνήθως συνομήλικους, και είναι πεπεισμένοι ότι όλοι γύρω τους κάνουν περισσότερο σεξ από αυτούς. Οι ειδικοί όμως τονίζουν ότι δεν υπάρχει ο σωστός αριθμός σεξουαλικών επαφών για κάποιον, δεν υπάρχουν νόρμες. Μια μεγάλη μελέτη του 2010, μάλιστα, έδειξε ότι η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας των ανδρών ποικίλλει πολύ ανάλογα με την ηλικία και το εάν βρίσκονται σε κάποια σταθερή σχέση.

Στην ηλικιακή ομάδα των 25-29, για παράδειγμα, το 33% των Αμερικανών που είχαν σχέση βρέθηκε ότι κάνει σεξ δύο φορές την εβδομάδα. Το ποσοστό έπεφτε στο 4% στους ελεύθερους και ανέβαινε στο 43% στους παντρεμένους.

Τα παραπάνω ευρήματα, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι οι παντρεμένοι κάνουν το περισσότερο σεξ, γιατί και σε αυτήν την ομάδα παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ανάλογα με την ηλικία. Στην ηλικία των 30-39, για παράδειγμα, το ποσοστό των παντρεμένων ζευγαριών που κάνουν σεξ δύο φορές την εβδομάδα πέφτει στο 33%, στην ηλικιακή ομάδα 40-49 στο 24%, στην ομάδα 50-59 στο 16% και τέλος στην ομάδα 60-69 στο 10%.

Παρατηρείται, λοιπόν, πως μετά την ηλικία των 30 οι άνδρες τείνουν να κάνουν λιγότερο σεξ, χωρίς να σημαίνει όμως αυτό ότι η σεξουαλική τους ζωή χειροτερεύει καθώς τα χρόνια περνούν. Οι ειδικοί λένε ότι η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής δεν έχει μεγάλη σχέση με τη σεξουαλική ικανοποίηση του ατόμου. Το τι θεωρεί άλλωστε κανείς πολύ ή λίγο μπορεί να αλλάξει με τον καιρό.

Οι δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να φαντάζουν πολλές αν κανείς είναι ελεύθερος και λίγες εάν είναι νεόνυμφος. Έπειτα από 10 χρόνια γάμου, μπορεί να φαίνονται και πάλι πολλές, ιδιαίτερα εάν το ζευγάρι έχει αποκτήσει παιδιά.

Επομένως, είναι σημαντικό οι άνδρες να έχουν πιο ρεαλιστικές προσδοκίες. Πρέπει να κατανοήσουν και να αποδεχθούν ότι ο άνθρωπος αλλάζει, το δυναμικό του τροποποιείται και επηρεάζει το σύνολο της ύπαρξής του, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικότητάς του.

Πηγή: webmd