MY KTEO

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Η αυξημένη εξάρτηση των παιδιών από την τεχνολογία στη μετά Covid-19 εποχή

Ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά και γεμάτη ανησυχία για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους μαθητές που έπρεπε να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της τηλεκπαίδευσης.

Αν και «digital natives», αυτό το κομμάτι της κοινωνίας έπρεπε να προσαρμοστεί γρήγορα από τη μάθηση με έναν πολύ διαδραστικό, πρόσωπο με πρόσωπο τρόπο, σε έναν που είναι κυριολεκτικά ασπρόμαυρος. Ως μια γενιά που κοινωνικοποιείται σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο, τώρα εξαρτώνται περισσότερο από την τεχνολογία για κάθε τομέα της ζωής τους, γεγονός που μπορεί παράλληλα να φέρει και προκλήσεις. Οι δυσκολίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι νέοι στο διαδίκτυο καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται τεκμηριώνονται εδώ και πολύ καιρό και αυτές οι προκλήσεις επιδεινώνονται από τη συνεχή έκθεση στην τεχνολογία που ήρθε ως αποτέλεσμα των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν διαλείμματα από την τεχνολογία και να έχουν επίγνωση ότι όλα όσα βλέπουν στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα όπως μοιάζουν. Σίγουρα, η τεχνολογία μάς προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες και οφέλη, αλλά θα πρέπει να την προσεγγίσουμε με κάποιο βαθμό προσοχής και να εφαρμόζουμε κάποια φίλτρα πραγματικού κόσμου σε αυτό που βιώνουμε στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό οι γονείς και οι φροντιστές, καθώς και οι δάσκαλοι να υποστηρίξουν τους νέους στην κατανόηση της ισορροπίας μεταξύ των παροχών που προσφέρει η τεχνολογία και των προκλήσεων που μπορεί να θέσει στην κοινωνική αλληλεπίδραση, ειδικά σε όσους είναι νέοι ή ευεπηρέαστοι.

Ο David Emm, Ανώτερος Ερευνητής Ασφάλειας στην Kaspersky, αναφέρει: «  Είναι ευτυχές που βιώσαμε lockdown σε μια εποχή που η τεχνολογία σημαίνει ότι δεν χρειάστηκε να αισθανθούμε το πλήρες βάρος της απομόνωσης και οι νέοι δεν έπρεπε να χάσουν εντελώς την εκπαίδευση με τις δυνατότητες που προσφέρει η ηλεκτρονική μάθηση. Και ενώ είναι υπέροχο που πολλοί μαθητές επιστρέφουν τώρα σε φυσικές αίθουσες διδασκαλίας, είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τα μαθήματα που πήραμε κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας για το πώς να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την τεχνολογία, αλλά με έναν τρόπο που τα παιδιά θα διδάσκονται πώς να το κάνουν με ασφάλεια και με σεβασμό για τους όλους και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει  ».

 Ακολουθούν κάποιες συμβουλές της Kaspersky προς τους γονείς:
 • Κάντε τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες μια κοινή δραστηριότητα, έτσι ώστε να γίνει μέρος της οικογενειακής ζωής, και όχι μία ατομική δραστηριότητα των παιδιών.
 • Μιλήστε με τα παιδιά σχετικά με τις διαδικτυακές τους εμπειρίες και βεβαιωθείτε ότι αισθάνονται ότι μπορούν να σας μιλήσουν για ζητήματα που αντιμετωπίζουν ή περιεχόμενο που μπορεί να έχουν συναντήσει και τα έκανε να αισθανθούν άβολα.
 • Εγκαταστήστε αξιόπιστες λύσεις γονικού ελέγχου σε όλες τις συσκευές, ώστε να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά δεν θα έχουν πρόσβαση σε επιβλαβές / ακατάλληλο περιεχόμενο. Και μην ξεχνάτε τις φορητές συσκευές!
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει ενημερωμένο λογισμικό ασφάλειας σε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο και δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά. Αυτό ισχύει για φορητές συσκευές και οτιδήποτε συνδέεται στο Διαδίκτυο.


naftemporiki.gr