MY KTEO

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Περιστατικό Covid-19 σε σχολεία: Τι θα γίνεται

Το πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων covid 19 στα σχολεία παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η αρμόδια λοιμωξιολόγος κ. Παπαευαγγέλου.


Οπως ανέφεραν, σε κάθε σχολική ομάδα ορίζεται υπεύθυνος διαχείρισης Covid-19 και ο αναπληρωτής του. Αυτός εκπαιδεύει το προσωπικό για την αναγνώριση ύποπτων κρουσμάτων και ενημερώνει τους γονείς. Παράλληλα τηρεί αρχείο απουσιών που σχετίζονται με κρούσμα.

Σε περιπτώσεις ήπιων περιστατικών που είναι συμβατά με τη λοίμωξη (πυρετό, βήχα κ.τλ.) οι μαθητές θα πρέπει να μένουν στο σπίτι.

Σε περίπτωση κρούσματος θα καλείται η οικογένεια να παραλάβει το παιδί. Μέχρι να έρθει, θα παραμένει απομονωμένο σε ειδικά διαμορφωμένο και καλά αεριζόμενο χώρο στο σχολείο. Με την αποχώρηση του παιδιού θα καθαρίζεται ο χώρος.

Το παιδί με επιμέλεια των γονέων θα επισκέπτεται γιατρό και θα κάνει τέστ. Μέχρι να πάρει τα αποτέλεσμα, το παιδί θα μένει σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθείται και σε περίπτωση ενήλικα (καθηγητή κ.τλ.)

Αν το παιδί διαγνωστεί αρνητικό, μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο εντός 24 ωρών, αν νιώθει καλύτερα.

Αν βγει θετικό, τότε ο γονιός οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο covid 19 του σχολείου - όπως και τους υπεύθυνους όλων των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του. Ο υπεύθυνος covid 19 του σχολείου επικοινωνεί με τις αρμόδιες αρχές.

Το κρούσμα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 10 ημερών, εφόσον δεν έχει συμπτώματα. Δεν θα απαιτείται δεύτερος έλεγχος με μοριακό τεστ, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σε ότι αφορά τις «στενές επαφές» που παιδιού, θα πρέπει να γίνει καταγραφή από τον υπεύθυνο Covid-19. Κομβικό χρονικό σημείο είναι το 48ωρο, δηλαδή οι επαφές που έγιναν σε αυτό το διάστημα. Σε περιπτώσεις καθηγητών, πρέπει να γίνεται εκτίμηση κινδύνου για τις επαφές το τελευταίο 48ωρο (τις ώρες που δίδαξε σε κάθε τμήμα κ.τλ.)

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν δυο κρούσματα σε κάποια μονάδα, θα αποφασιστεί ανάλογα με τα δεδομένα ποιοι θα κάνουν τεστ.

Σε περιπτώσεις τριών κρουσμάτων (που δεν είναι συγγενείς) έχουμε συρροή και θα αποφασίζεται κατά περίπτωση το εύρος των ελέγχων και το αν θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του σχολείου.


euro2day.gr