MY KTEO

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Να ανακληθεί απόλυση στην οινοποιεία VITIS GRAPES (πρώην ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ) ζητά το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας


Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας ζητά να ανακληθεί η απόλυση στην οινοποιεία VITIS GRAPES (πρώην ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ). Μεταξύ άλλων το Συνδικάτο κατηγορεί την εταιρία ότι απέλυσε εργαζόμενο που πρωτοστατεί συνδικαλιστικά και γιατί για άλλη μια φορά είπε όχι στην καταπάτηση των εργασιακών του δικαιωμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας: 

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ VITIS GRAPES (πρώην ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ)
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της οινοποιίας VITIS GRAPES (πρώην ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ) που επιδιώκει να απαλλαγεί από τη συνδικαλιστική δράση για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων ώστε με μεγαλύτερη ευκολία να τα καταπατάει. Η εργοδοσία εχθές το μεσημέρι απέλυσε συνάδελφο που πρωτοστατεί σε αυτή τη συνδικαλιστική δράση γιατί για άλλη μια φορά είπε όχι στην καταπάτηση των εργασιακών του δικαιωμάτων.
Στη συγκεκριμένη εταιρεία η εργοδοτική αυθαιρεσία και η καταπάτησης των δικαιωμάτων έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν χωρίς όμως να ακολουθήσει κάποια παρέμβαση από ελεγκτικούς μηχανισμούς που στερούνται προσωπικό και μέσα για να επιτελέσουν το έργο τους.
Μόνο η δράση που αναπτύχθηκε στο χώρο δουλειάς έφερε αποτελέσματα. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η εργοδοσία έδωσε για πρώτη φορά ΜΑΠ (μέσα ατομικής προστασίας), βελτίωσε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και για πρώτη φορά στη λειτουργία της επιχείρησης να δηλώνονται οι βάρδιες των εργαζομένων όπως είναι στην πραγματικότητα. Προηγουμένως ενώ το εργοστάσιο είναι 24ωρης λειτουργίας όλοι οι εργαζόμενοι δηλώνονταν ότι δουλεύουν στην πρωινή βάρδια! Η εργοδοσία προκλητικά και για να διασπάσει τους εργαζόμενους συνεχίζει να αυθαιρετεί σε βάρος ορισμένων συναδέλφων έχοντας εξασφαλίσει τη σιωπή τους με το «πιστόλι στον κρόταφο». Στο χώρο εργασίας συνεχίζει να μην υπάρχει χειριστής κλαρκ, γίνεται εκτεταμένα κατάτμηση της άδειας των εργαζομένων ενώ οι εργαζόμενοι παρότι οι ειδικότητές τους ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά η εργοδοσία συνεχίζει να μη τα βάζει.
Η εργοδοσία μανιασμένα προσπαθεί να σταματήσει τις διεκδικήσεις για τα αυτονόητα. Εκδικητικά, μέσα στην πανδημία του κορονοϊού αξιοποίησε τις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για να χτυπήσει το εισόδημα κυρίως όσων πρωτοστατούσαν στην δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων. Ανέστειλε τις συμβάσεις τους ενώ την ίδια στιγμή άλλοι συνάδελφοι του εργασιακού χώρου κάτω από κλίμα τρομοκρατίας έκαναν υπερωρίες για να καλύψουν τις παραγωγικές ανάγκες.
Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν την ευθύνη για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που μέρα με τη μέρα γίνονται και χειρότερες. Το νέο χτύπημα που σχεδιάζεται στη συνδικαλιστική νομοθεσία έχει στόχο να μην μπορούν να μπαίνουν εμπόδια στη εργοδοτική αυθαιρεσία στην οποία, όπως προκύπτει και από αυτήν την περίπτωση, βάζει φρένο η οργάνωση και δράση των εργαζομένων.
Απαιτούμε να ανακληθεί εδώ και τώρα η απόλυση.
Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η εργοδοτική αυθαιρεσία. Να δηλώνονται όλα τα ωράρια, οι υπερωρίες, Σάββατα, Κυριακές, αργίες, να υπάρχει χειριστής κλαρκ, να αλλάξουν τα ένσημα σε βαρέα και ανθυγιεινά, να τηρείται το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας.
Να παρέμβει σε συνεννόηση με το συνδικαλιστικό μας όργανο το Τμήμα Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων και το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ