MY KTEO

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

13 Οκτωβρίου: Ημέρα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού


Η 13η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Ημέρα Ενημέρωσης για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» μιλά για ακόμα μια χρονιά ανοιχτά για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού με σκοπό να μεταδώσει δυνατά το μήνυμα πως ο

μεταστατικός καρκίνος μαστού μπορεί και αντιμετωπίζεται και οι ασθενείς με μετάσταση, πλέον, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στόχος μας η ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, η ενδυνάμωση των ασθενών αλλά και η καταπολέμηση του ταμπού που συνοδεύει τη διάγνωση της μετάστασης.

Τι είναι μεταστατικός καρκίνος μαστού;

Όταν ο καρκίνος του μαστού περιορίζεται στις περιοχές του μαστού και των κοντινών λεμφαδένων (μασχάλης), λέμε ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ή είναι τοπικά προχωρημένος. Όταν, όμως, κύτταρα του καρκίνου του μαστού ταξιδέψουν και δημιουργήσουν όγκους σε άλλα σημεία του σώματος, εκτός από τον μαστό, οι γιατροί λένε ότι ο καρκίνος έχει «κάνει μετάσταση» και τότε η ασθένεια ονομάζεται μεταστατικός ή προχωρημένος καρκίνος του μαστού.

Δεδομένα για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού

Σύμφωνα με το international Agency for Research on Cancer (IARC), ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα παγκοσμίως.

1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της.

Περίπου το 30% των ασθενών με καρκίνο μαστού θα εμφανίσει μετάσταση κάποια στιγμή μετά την αρχική διάγνωση και περίπου 5% των γυναικών με καρκίνο μαστού θα διαγνωστούν με μετάσταση κατά την αρχική διάγνωση.

Αντιμετωπίζεται ο μεταστατικός καρκίνος μαστού;

Ο μεταστατικός καρκίνος μαστού αντιμετωπίζεται όλο και καλύτερα χάρη στις νέες, αποτελεσματικές θεραπείες και στη συνεχή εξέλιξη της επιστήμης. Ο στόχος είναι να μετατραπεί σε μια χρόνια νόσο και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ιατρεία πόνου, αλλά και δομές που μπορούν να υποστηρίξουν ψυχολογικά τις ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο μαστού. Το Άλμα Ζωής είναι μία από αυτές.

news4health.gr