MY KTEO

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Ποιοι δεν θα πληρώσουν

Δύο είναι οι κατηγορίες ιδιοκτητών οχημάτων που εξαιρούνται από την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2021. Η πρώτη γίνεται εκούσια από τον κάτοχο και βέβαια το όχημα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ενώ στην άλλη περίπτωση οι κάτοχοι κινούν κανονικά το αυτοκίνητο χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ.

Ειδικότερα από την υποχρέωση καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας 2021 απαλλάσσονται οι συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών οχημάτων που αφορούν:

1.Προσωρινή ακινησία οχήματος
Όσοι καταθέσουν προσωρινά τις πινακίδες κυκλοφορίας μαζί με τις Άδειες Κυκλοφορίας των οχημάτων τους στις κατά τόπους εφορίες πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020 δεν θα καταβάλλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021. Ωστόσο σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δώσει παράταση στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους όποτε εκπνέει και η εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2021.

Δηλαδή αν υποθετικά παραταθεί η εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2021 έως τις 8 Ιανουάριου της επόμενης χρονιάς οι κάτοχοι οχημάτων έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας στις κατά τόπους εφορίες έως την ίδια ημερομηνία εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας.

2.Ανάπηροι – ΑμεΑ
Το δικαίωμα της απαλλαγής από Τέλη Κυκλοφορίας των ανηλίκων αναπήρων, δύναται να παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία του ανήλικου αναπήρου.

Η παραχώρηση του δικαιώματος απαλλαγής από τα Τέλη Κυκλοφορίας ισχύει μέχρι και το έτος της ενηλικίωσης του αναπήρου και για ένα μόνο όχημα, έστω και αν το πρόσωπο προς το οποίο παραχωρείται ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους του ενός ανηλίκους αναπήρους.

Στην περίπτωση ανήλικου αναπήρου, όπου το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας έχει παραχωρηθεί στον/στους ασκούντα/ασκούντες τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία, τα πρόσωπα αυτά να μην έχουν στην κατοχή τους άλλο όχημα για το οποίο έχει χορηγηθεί απαλλαγή.

Η απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας χορηγείται, μόνο, με την έκδοση σχετικής απόφασης του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και αφορά στα επόμενα έτη από την έκδοσή της, με εξαίρεση τα νέα οχήματα τα οποία θα λαμβάνουν απαλλαγή και για το πρώτο έτος ταξινόμησης.

Τέλος σε περίπτωση θανάτου ανήλικου αναπήρου, για λογαριασμό του οποίου είχε χορηγηθεί στα ως άνω πρόσωπα απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη κυκλοφορίας οφείλονται από το επόμενο ημερολογιακό έτος εκείνου του θανάτου του αναπήρου.


Newsauto.gr