MY KTEO

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Πιθανό να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022 - Έρχονται μέτρα αλά Γαλλία αν χειροτερέψει η κατάσταση


 Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Ελλάδα, αν χειροτερέψει η κατάσταση, άφησε το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Την εφαρμογή ενός ανάλογου μοντέλου, κατά τις νυχτερινές ώρες, εφαρμόζουν ήδη το Παρίσι και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Όπως εξήγησε ο Αλκ. Βατόπουλος στον ΣΚΑΪ τα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα είναι τα εξής:

  • Είναι σε όλη την Ελλάδα
  • Έχουμε διασπορές κατά κύριο λόγο σε δομές, σε κλειστούς πληθυσμούς (γηροκομεία, εργοστάσια

Υπογράμμισε πως κάθε τόσο βλέπουμε αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές που δεν τις περιμέναμε όπως Γιάννενα περιγράφοντας το ως κλεφτοπόλεμο ανάμεσα σε εμάς και τον ιό.  

Παράλληλα, ανέφερε πως το πώς θα συμπεριφερθεί ο κορωνοιος δεν το ξέρουμε, αλλά γίνεται παγκόσμια προσπάθεια να διαρκέσει λιγότερο με τα λιγότερα θύματα και όπως ο ίδιος σημείωσε συνήθως οι επιδημίες (όπως η γρίπη του 1918, 1958 και 1968) διαρκούν 2-3 χρόνια.

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής τόνισε ότι η επιτροπή είναι σύμφωνη πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την μάσκα (τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και εξωτερικούς) όπου υπάρχει πολύς κόσμος τόσο καλύτερα ενώ επεσήμανε πως υπάρχει σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022. 

Τέλος, αναφορικά με τα ρεβεγιόν και τα Χριστούγεννα ο Αλκ. Βατόπουλος δήλωσε πως όπως είναι τώρα η κατάσταση πρέπει να αποφύγουμε τα ρεβεγιόν.